ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατεβαίνουν ρολά την Πέμπτη

Νέο απεργιακό κύμα, με αίτημα την απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών
Κατεβαίνουν ρολά την Πέμπτη
Εργατικό Κέντρο Βόλου και Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας πραγματοποιούν 24ωρη απεργία μεθαύριο Πέμπτη 16 Μαρτίου, ενώ μία μέρα νωρίτερα, αύριο δηλαδή, 24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν οι δημοσιογράφοι (φωτό αρχείου από την πρόσφατη κινητοποίηση για τα Τέμπη)

Κατεβάζει ρολά ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας μεθαύριο Πέμπτη, μετά την απόφαση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για 24ωρη απεργία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. «Όλες οι ζωές μετράνε», τονίζει το Εργατικό Κέντρο Βόλου και απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ελευθερίας, στις 10:30 το πρωί της Πέμπτης.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση που έλαβε από το Γενικό Συμβούλιο, αποφάσισε επίσης την κήρυξη 24ωρης πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργιακής κινητοποίησης, κατεβάζοντας «ρολά» στο Δημόσιο. Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν επίσης στην απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας.

Αύριο 24ωρη στα ΜΜΕ

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), μία μέρα νωρίτερα, δηλαδή αύριο Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023.

Η απεργία θα διεξαχθεί από τις 05:00 το πρωί της Τετάρτης 15 Μαρτίου, έως και τις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 16 Μαρτίου.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση «τα Διοικητικά Συμβούλια της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜΘ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε και της ΕΣΗΕΠΗΝ αποφάσισαν σε συνεδρίασή τους την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 05:00 το πρωί της Τετάρτης, 15 Μαρτίου 2023, έως τις 05:00 το πρωί της Πέμπτης, 16 Μαρτίου 2023, σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά) στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα όλων των δημοσιογράφων της χώρας στηρίζοντας το πάνδημο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να αποδοθούν πραγματικές ευθύνες για το “έγκλημα” των Τεμπών».

EKB: Να ληφθούν μέτρα

«Για τους εργαζόμενους όλης της χώρας η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η λήψη μέτρων για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αποτελεί κεντρικό αίτημα της κοινωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της απεργιακής μας κινητοποίησης. Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δε θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη. Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι. Οι κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες δε θα επιτρέψουμε να γίνουν αιτία εύκολων καταλογισμών και ανταλλαγής κατηγοριών», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Σύμφωνα με το ΕΚΒ, «τα βασικά τρία ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα είναι τα εξής, γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία, ποιοί ευθύνονται και πως δεν θα συμβεί ποτέ ξανά».

Στο πλαίσιο αυτό το Εργατικό Κέντρο ζητεί απόδοση ευθυνών για την τραγωδία, σύγχρονες, ασφαλείς και φτηνές συγκοινωνίες, μέτρα αυστηρού ελέγχου των κανόνων ασφάλειας, ολοκλήρωση των έργων τηλεδιοίκησης κ.α.

«Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα συγκαλυφθεί. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας», επισημαίνει σε αντίστοιχο κάλεσμα το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και καλεί όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία να λάβουν αποφάσεις για την αυριανή απεργία και συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας.

Πρόταση Κανελλή για καταστήματα

Πρόταση για συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ) στην απεργία για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, κατέθεσε δημόσια το μέλος Δημήτρης Κανελλής. Προτείνει τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά από το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι τουλάχιστον.

«Σε αυτή την κινητοποίηση και την απεργία, ο ΕΣΒ είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να συμμετέχει. Επαναλαμβάνω ότι άποψή μου είναι πως κάτι τέτοιο αποτελεί την ελάχιστη πράξη που μπορούμε να κάνουμε πρωτίστως ως συμπολίτες κι ως συνάνθρωποι όσο κι ως έμποροι. Θα είναι τουλάχιστον αναντίστοιχο, ενώ εκατοντάδες κόσμου θα διαδηλώνει για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, τα καταστήματα να παραμένουν ανοικτά», τονίζει.

«Τα αιτήματα που αποτελούν προμετωπίδα των διαδηλώσεων είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη και να αποδοθούν οι ποινικές και οι πολιτικές ευθύνες εκεί που αντιστοιχούν, να σταματήσει η λογική που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια και με τα μνημόνια ότι στο όνομα των κερδών και των ιδιωτικοποιήσεων, η ασφάλεια βασικών υποδομών αφήνεται στην τύχη της και να αποκτήσουμε και πάλι υποδομές ασφαλείς και δημόσιες», καταλήγει ο κ. Κανελλής.

πηγή: taxydromos.gr