ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Ανησυχία για την απαξίωση του 304 ΠΕΒ"

"Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματατων εργαζομένων", σημειώνεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος έπειτα από την επίσκεψη του Ευρωβουλευτής Λευτέρη Νικολάου – Αλαβάνου
"Ανησυχία για την απαξίωση του 304 ΠΕΒ"

Περιοδεία στο 304 ΠΕΒ πραγματοποίησε ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος συνοδευόμενος από τον Γραμματέα της ΤΕ και υποψήφιο βουλευτή Μαγνησίας Ριζόπουλο Απόστολο, όπου είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων και τον Διοικητή του εργοστασίου.

Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους, ο Ευρωβουλευτής μίλησε για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και εξέφρασε τη βαθιά συμπαράσταση και τα συλλυπητήριά του προς όλες τις οικογένειες των θυμάτων, επισημαίνοντας ότι  το από τη πρώτη στιγμή το ΚΚΕ το χαρακτήρισε σαν προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Ένα έγκλημα που δεν πρέπει να ξεχαστεί. Να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων που κατέτμησαν, χώρισαν το «βαγόνι» από τη «ράγα», ιδιωτικοποίησαν και ξεπούλησαν τον ΟΣΕ, υλοποιώντας την στρατηγική της ΕΕ για απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν κι αυτοί τα συλλυπητήριά τους και τον προβληματισμό τους για τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα. Αναφερόμενοι στα προβλήματα του εργοστασίου σημείωσαν ότι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στο 304 ΠΕΒ είναι η έλλειψη προσωπικού. Στο εργοστάσιο καλύπτονται μόλις το 25% των οργανικών θέσεων. Το επόμενο χρονικό διάστημα το προσωπικό θα αποδυναμωθεί περισσότερο λόγω νέων συνταξιοδοτήσεων. Οι εργαζόμενοι έκαναν,επίσης, λόγο για απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και των αναγκαίων Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ). Το σχετικό κονδύλι για το 2022, ήταν μόνο 3.000 € για όλο το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να πληρώνουν και από την τσέπη τους.

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τις κτιριακές υποδομές. Οι στέγες  των κτιρίων είναι φτιαγμένες με αμίαντο, που είναι καρκινογόνο υλικό, για τον οποίο ζητούν την αφαίρεσή του. Ακόμη υπάρχουν μεγάλες διαβρώσεις στον σκελετότων κτιρίων, με εμφανείς βλάβες στα δομικά στοιχεία, στα οποία λειτουργούν γερανογέφυρες δυναμικότητας δεκάδων τόνων, ανησυχώντας τους εργαζόμενους για τη στατικότητά τους.

Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν, επίσης, στη δυσλειτουργία του εργοστασίου λόγω των ελλείψεων και των καθυστερήσεων στην προμήθεια ανταλλακτικών για την επισκευή των αρμάτων, για τα οποία, ουσιαστικά, δεν υπάρχει «στοκ» ανταλλακτικών, καταγγέλλοντας τον τρόπο με τον οποίο υπογράφονται οι αρχικές συμβάσεις με τους προμηθευτές των αρμάτων. Έτσι, παρά το γεγονός ότι το εργοστάσιο έχει σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, δεν προχωρούν ούτε οι επισκευές των αρμάτων ούτε ο εκσυγχρονισμός τους, που αποτελεί και αίτημα των εργαζομένων.

Στη συνέχεια τα στελέχη του ΚΚΕ συναντήθηκαν με τον διοικητή του εργοστασίου με τον οποίον συζητήθηκαν τα ζητήματα που αφορούν την κατάσταση του εργοστασίου, τη σημασία του στην αμυντική ικανότητα της χώρας και τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμισή του.

Τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων του 304 ΠΕΠ ξενάγησαν τους εκπροσώπους του ΚΚΕ σε όλα τα τμήματα του εργοστασίου. Εκεί διαπιστώθηκαν οι παραγωγικές δυνατότητες του, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η ευρηματικότητα του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού, που έχουν καταφέρει, σε πολλές περιπτώσεις, να παράγουν και να προσαρμόζουν ανταλλακτικά των αρμάτων, αποδεικνύοντας την τεχνογνωσία του προσωπικού, αποτέλεσμα της μεγάλης της επιστημονικής γνώσης και της χρόνιας εμπειρίας του. Χαρακτηριστικάπαραδείγματα αποτελούν η μετατροπή ερπυστριοφόρου άρματος σε πυροσβεστικό, η λειτουργία του τμήματοςΕρπυστριών και τα τμήματα ελέγχου των ηλεκτρονικών και μηχανολογικών μερών, που παρά την απουσία επαρκούς εκπαίδευσης, οι εργαζόμενοι καταφέρνουν να τα λειτουργούν επάξια. Μια τεχνογνωσία που πρόκειται να χαθεί αν τα επόμενα χρόνια αν δενγίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις τεχνικούπροσωπικού.

Ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, εξέφρασε την ανησυχία του για την απαξίωση του 304 ΠΕΒ, που αποτελεί εργοστάσιο στρατηγικής  σημασίας για την εθνική άμυνα της χώρας, μιλώντας για τις σοβαρές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.Μίλησε στους εργαζόμενους για την επικίνδυνη ένταξη των ενόπλων δυνάμεων στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, που δεν έχουν καμιά σχέση με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας. Τόνισε ότι η εμπλοκή της χώρας και του λαού μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στους ανταγωνισμούς του ευρωατλαντικού και ευρωασιατικού μπλοκ μετατρέπουν και την περιοχή της Μαγνησίας σε στόχο, σε μαγνήτη επιθέσεων.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η υποβάθμιση και η απαξίωση του εργοστασίου οδηγεί στην ιδιωτικοποίησή του, όπως γίνεται με την ΕΛΒΟ και την ΠΥΡΚΑΛ. Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία έχει σημαντικές δυνατότητες, τόσο σε εγκατεστημένη τεχνική βάση όσο και σε τεχνογνωσία.Στην πραγματικότητα, όμως, τη μετατρέπει σε ένα ακόμη «φιλέτο» για επενδύσεις από επιχειρηματικούς ομίλους, στα πλαίσια και των σχεδιασμών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Το ΚΚΕ διαχρονικά παλεύει για την ανατροπή της πορείας απαξίωσης της εγχώριας βιομηχανίας όπλων. Αντιστέκεται στην πορεία της ιδιωτικοποίησης, στις απολύσεις, στην κατάτμησή της και στην περαιτέρω απαξίωση. Απαιτεί σταθερές σχέσεις και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, κλαδικές ΣΣΕ με μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι αυτή διαθέτει σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πολλαπλά, όπως για παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού αλλά και παραγωγή μέσων για ειρηνικές χρήσεις, στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης της κοινωνίας και της οικονομίας, με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Ο Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων για τη στήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα τους, τα οποία θα συνεχίσει να προβάλλει και να παλεύει σε όλα τα επίπεδα.