ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φοιτητικοί Σύλλογοι: Κάλεσμα σε συλλαλητήριο την Κυριακή

Την Κυριακή 12 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Ελευθερίας στον Βόλο
Φοιτητικοί Σύλλογοι: Κάλεσμα σε συλλαλητήριο την Κυριακή
φωτογραφία: the newspaper.gr

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Χαιρετίζουμε τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια της Τετάρτης 8 Μάρτη που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, με τα τεράστια ποτάμια οργής που σχηματίστηκαν από φοιτητές και φοιτήτριες, μαθητές και μαθήτριες, απεργούς εργάτες και εργάτριες, να στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δε θα επιτρέψουμε να συγκαλυφθεί το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. 

Όλοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες εκφράζουμε τη θλίψη μας, την οργή μας για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη για τους ανθρώπους, τους συμφοιτητές και τις συμφοιτήτριές μας που χάθηκαν τόσο άδικα. Στη θέση τους θα μπορούσε να βρίσκεται ο καθένας από εμάς! Βράζουμε από οργή για το πώς είναι δυνατόν το 2023 να συμβαίνει ένα τέτοιο τραγικό γεγονός.

Ως εδω! Πρέπει να ακουστεί η αλήθεια. Κέρδη βαμμένα στων φοιτητών το άιμα! Για το έγκλημα αυτό υπάρχουν ένοχοι! Κυβερνήσεις, κράτος, ο επιχειρηματικός όμιλος της Hellenic Train. Όλοι αυτοί που λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή ως κόστος όταν γεμίζουν με εκατομμύρια τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς!

Όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, προώθησαν βήμα-βήμα τη στρατηγική της απελευθέρωσης των μεταφορών, της ιδιωτικοποίησης, το κομμάτιασμα του σιδηροδρόμου για να πουληθεί σε εταιρίες, την τραγική υποχρηματοδότηση στις υποδομές, χωρίς καν να είναι σε λειτουργία ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, που διαμόρφωσε τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς χωρίς σταθερή εργασία, με ελαστικές σχέσεις, με εντατικοποίηση, με τεράστια υποστελέχωση.

Μας γεμίζει οργή η προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες. Η προσπάθεια να τα φορτώσουν στο “ανθρώπινο λάθος” προκαλεί την απλή λόγική! Οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους με απεργίες, κινητοποιήσεις, ανακοινώσεις, εδώ και μήνες, αλλά και μόλις λίγες μέρες πριν το τραγικό συμβάν, είχαν προειδοποιήσει για την κατάσταση κι ότι αν δεν παρθούν μέτρα, το μοιραίο βρίσκεται μπροστά. Όλοι τους ξέρανε, όλοι τους γνώριζαν και τώρα κάνουν τους ανήξερους. Τους βαρεθήκαμε! Χορτάσαμε σωτήρες και τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων.


Δεν μας αρκεί να μην ξαναγίνει απλά ένα τέτοιο δυστύχημα. Ακόμα και μέσα στις σχολές μας περιγράφουν το πιο μαύρο μέλλον. Μας καλούν να συμβιβαστούμε με διαλυμένα πτυχία, βάσει της κουβέντας για αναθεώρηση του αρ.16 και την ισοτίμηση των πτυχίων μας με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων. Η εξίσωση των πτυχίων των ΑΕΙ με τα «αγοραστά» πτυχία οδηγεί σε μία τεράστια δεξαμενή αποφοίτων οι οποίοι θα είναι αναγκασμένοι να αποδέχονται
τις χειρότερες συνθήκες εργασίας, ειδάλλως πάντα θα υπάρχει ο επόμενος που θα περιμένει στη γωνία και θα αποδέχεται τα όλο και λιγότερα που μας προσφέρουν. Θέλουν να υποβαθμίσουν την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, να αποδυναμώσουν τα πτυχία μας. Θέλουν να υποβαθμίσουν τις σπουδές μας ώστε να δημιουργούνται απόφοιτοι που θα αποτελέσουν το εργατικό αυτό δυναμικό, το οποίο θα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις ανάγκες του κεφαλαίου για φθηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους. Έτσι φτάσαμε στο σημείο οι επιχειρήσεις να εισβάλουν απροκάλυπτα στις σχολές μας.

Προσπαθούν να φιμώσουν τους Συλλόγους, να μπλοκάρουν κάθε δίκαιο αίτημά μας! Έπειτα από την πανελλαδική τους ήττα στην προσπάθεια πραγματοποίησης ηλεκτρονικών εκλογών στις σχολές, τώρα θέλουν να δημιουργήσουν Συμβούλια Διοίκησης σε όλα τα ιδρύματα της χώρας. Μοναδικό τους μέλημα είναι να φιμώνουν και να καταστέλλουν οποιαδήποτε φωνή διεκδικεί κάτι καλύτερο στις σχολές, στον δρόμο και στην κοινωνία, όπως δείχνουν με την καταστολή στο δρόμο και την προσπάθεια να βγάλουν τις απεργίες των εργαζομένων παράνομες. Θέλουν να εξωθήσουν και με τη βούλα τους Φοιτητικούς Συλλόγους από τα όργανα λήψης αποφάσεων, αναιρώντας έτσι πλήρως τον ρόλο των Φοιτητικών Συλλόγων ως προς την εκπροσώπηση των συμφερόντων των φοιτητών. Η συγκρότηση Συμβουλίου Διοίκησης αυτή τη στιγμή δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς δεν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αυτό το μέλλον για τη γενιά μας, χωρίς πρώτα να σιγουρευτούν ότι δεν θα έχουμε εμείς τον πρώτο λόγο για τις ζωές μας. 

Το έγκλημα  αυτό δε θα συγκαλυφθεί. Θα φροντίσουμε εμείς για αυτό. Θα γίνουμε η φωνή όλων των νεκρών. Τώρα είναι η ώρα να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι! Δε θα περιμένουμε άλλη τραγωδία. Θα παλέψουμε τώρα για άμεσα μέτρα, για ασφαλείς μεταφορές και υποδομές. Το χρωστάμε σε όλους τους νεκρούς συναδέλφους μας, στην Αγάπη, στη Χρύσα, στην Ιφιγένεια, στην Αναστασία, στον Γιάννη, το Γιώργο… Στις οικογένειες των νέων παιδιών και των εργαζομένων στα τρένα που έχασαν τη ζωή τους! 

Κάθε Φοιτητικός Σύλλογος, κάθε φοιτητής και φοιτήτρια χρειάζεται να πάρει θέση! Ήδη οι μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, η απεργία έχουν δείξει πώς η νέα γενιά δε συγχωρεί!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΝΕΟ ΓΥΡΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ, ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ.
ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΤΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ, ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ, ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ.

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΩΝ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

πηγή: thenewspaper.gr