ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δρώμενο ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου

Μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου έδωσαν για άλλη μια φορά το "παρών" στην πόλη με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με ομιλίες, φυλλάδια και με μια street performance, σήμερα παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος
Δρώμενο ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου

Η street performance (παράσταση δρόμου) είχε το σκοπό να αφυπνίσει τους περαστικούς για το ζοφερό μέλλον που μας επιφυλάσσεται στον Βόλο, αν συνεχιστεί και μάλιστα αν γιγαντωθεί, όπως προβλέπεται από την αδειοδότηση, η καύση σκουπιδιών από την τοπική τσιμεντοβιομηχανία AGET-Lafarge.

Η συγκεκριμένη δράση είχε ως εξής: η αφηγήτρια περιγράφει όσα διαδραματίζονται στο δρόμο από τους μαυροντυμένους "ηθοποιούς"-ακτιβιστές. Μιλά για τον όμορφο τόπο στον οποίο ζούμε με τις ωραίες ακρογιαλιές και το μαγευτικό βουνό, αλλά αναρωτιέται "είναι αρκετά αυτά;" Όταν η καθημερινότητά μας γίνεται όλο και πιο δύσκολη, περπατάμε και μυρίζουμε την οσμή του καμένου πλαστικού και του ρυπασμένου αέρα. Η αναπνοή μας βαραίνει, το αλλεργικό άσμα φουντώνει, βήχουμε, έχουμε δύσπνοια. Οι "ηθοποιοί" περπατάνε με δεμένα τα χέρια με μια πλαστική σακούλα, ως δέσμιοι του πλαστικού που μας πνίγει και αρχίζουν να βήχουν, να μην μπορούν να αναπνεύσουν και τελικά πέφτουν ο ένας μετά τον άλλον κάτω. Ένα κόκκινο πανί τους σκεπάζει και επικρατεί σιωπή. Στη συνέχεια, βγαίνουν από το πανί, θέλοντας να δώσουν το μήνυμα ότι μπορούμε να σωθούμε από αυτή την ζοφερή κατάσταση και φωνάζουν όλοι μαζί «ας κάνουμε κάτι για ένα καλύτερο περιβάλλον».

Αρχίζουν τότε να δίνουν στον κόσμο χαρτάκια και στυλό για να γράψει ο καθένας/καθεμιά το δικό τους μήνυμα. "Ντροπή", "θέλω καθαρό αέρα, νερό, περιβάλλον", "δεν θέλω να ζω σε έναν τόπο του 57%", "είναι απαράδεκτη η καύση σκουπδιών", "αποκλεισμός εργοστασίου", "κάντε κάτι για το περιβάλλον" ήταν κάποια από τα μηνύματα που άφησαν οι πολίτες πάνω στο κόκκινο πανί.

Η Επιτροπή Αγώνα θα συνεχίσει να ενημερώνει, να ευαισθητοποιεί, να κινητοποιεί προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης ενός υγιούς περιβάλλοντος. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι είμαστε αναγκασμένοι να αγωνιστούμε για το αναφαίρετο αυτό συνταγματικό μας δικαίωμα, είτε σε τοπικό είτε σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, αποτελεί γεγονός ότι η ΑΓΕΤ-Lafarge αυξάνει τους τόνους σκουπιδιών που καίει και θα τους αυξήσει ακόμα περισσότερο, παρόλη την αντίθεση του 98,5% των πολιτών του Βόλου, όπως έδειξε το πρόσφατο δημοψήφισμα.

πηγή: ert.gr - Δείτε περισσότερες φωτογραφίες: