ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερώτηση για την ενίσχυση των υπηρεσιών ΕΦΚΑ στη Μαγνησία

Ερώτηση για την ενίσχυση των υπηρεσιών ΕΦΚΑ στη Μαγνησία

 

Νέα παρέμβαση του Κων. Μαραβέγια για τηνενίσχυση των υπηρεσιών ΕΦΚΑ στη Μαγνησία 

Στην ανάγκη άμεσων προσλήψεων προσωπικού στον ΕΦΚΑ για την ενίσχυση των υπηρεσιών της Μαγνησίας, επανέρχεται με νέα Ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κ. Χατζηδάκη, ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, μετά και τις πρόσφατες επισκέψεις του στον ΕΦΚΑ Βόλου (Α’ Μαγνησίας) και Ν. Ιωνίας (Β’ Μαγνησίας).

Αφορμή για τη νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση στάθηκε η ενημέρωση που είχε ο βουλευτής από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, αλλά και η ανακοίνωση της ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ), σύμφωνα με την οποία παραμένουν τα τεράστια προβλήματα στην στελέχωση του Οργανισμού, παρά τις -αναμφίβολα θετικές- διακηρυγμένες προθέσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυσή του.

Πιο συγκεκριμένα, η ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ αναφέρει ότι δεν εφαρμόζεται στον ΕΦΚΑ στην πράξη η αρχή «1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση» προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα δημιουργηθέντα κενά σε προσωπικό λόγω συνταξιοδοτήσεων. Επιπλέον, επισημαίνει την πλήρωση 24 θέσεων Γενικών Διευθυντών ως αντιπαράδειγμα διαδικασίας κανονικής στελέχωσης θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο.Σημειώνεται ότι και μόνο το γεγονός της ύπαρξης 24 Γενικών Διευθύνσεων στον Οργανισμό μαρτυρά τον γιγαντισμό του και τα εξαιρετικά προβλήματα οργάνωσης που ακόμα κατατρύχουν τον ΕΦΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι, σε πρόσφατες κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις του για θέματα στελέχωσης του ΕΦΚΑ, ο κ. Μαραβέγιας είχε θέσει μεταξύ άλλων το ειδικότερο πρόβλημα ενίσχυσης του υπάρχοντος προσωπικού σε υπηρεσίες της Μαγνησίας (2 τοπικές διευθύνσεις Βόλου, αποκεντρωμένα τμήματα ΠΕΚΑ, ΚΕΑΟ και ΚΕΠΑ), τονίζοντας ότι το αίτημα για πραγματοποίηση εκατοντάδων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού άμεσα και διάθεσης εξ αυτών ικανού αριθμού νέων υπαλλήλων στη Μαγνησία, αποτελεί όρο επιβίωσης για τον τοπικό ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, οι τοπικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (Α΄ και Β΄ Διευθύνσεις, ΚΕΠΑ, ΚΕΑΟ, ΠΕΚΑ) καταβάλλουν συστηματικά τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να ολοκληρώνονται έγκαιρα οι σχετικές διαδικασίες. Εξαιτίας όμως των μόνιμων πλέον ελλείψεων προσωπικού, εμποδίζεται η ορθολογική στελέχωσή τους. Στις πολυσέλιδες απαντήσεις του υπουργείου που στάλθηκαν στη Βουλή δεν δίνονται οποιαδήποτε στοιχεία για την μέχρι τώρα ολοκλήρωση συγκριμένων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού από τον ΕΦΚΑ και το σχέδιο στελέχωσης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ στη Μαγνησία συνεχίζει να είναι ασαφές, καθώς δεν έχουν δοθεί στη Βουλή συγκεκριμένα στοιχεία κάλυψης των κενών (χρονικός προγραμματισμός, είδος και αριθμός προσωπικού που θα διατεθεί ανά τοπική υπηρεσία). 

Δεδομένου ότι ο κ. Μαραβέγιας έχει θέσει επανειλημμένα τα ζητήματα οργάνωσης του ΕΦΚΑ για το σύνολο των υπηρεσιών του, που πανελλαδικά συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται από γιγαντισμό και ανορθολογική διάρθρωση, τα οποία όμως δεν απαντήθηκαν, επανέρχεται με νέα Ερώτησή του και ζητεί να ενημερωθεί από τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Ποιος είναι ο άμεσος σχεδιασμός για την ενίσχυση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ στη Μαγνησία, ανά υπηρεσία (είδος και αριθμός μόνιμων υπαλλήλων που θα προσληφθούν, συγκεκριμένα οργανικά κενά που θα καλύψουν κοκ);
  2. Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο στελέχωσης του συνόλου των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ πανελλαδικά; Αν ναι, πότε θα ξεκινήσει η υλοποίησή του με τις πρώτες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού;