ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ζ. Μακρή με τον Πρωθυπουργό στην Λάρισα

Η Ζ. Μακρή με τον Πρωθυπουργό στην Λάρισα
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Λάρισα ενεργοποίησε ένα διήμερο με συνεχείς συναντήσεις υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης, που προετοίμασαν την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια παρουσία που ολοκληρώθηκε με την κεντρική ομιλία του στο Αλκαζάρ.
 
Η ατζέντα της υφυπουργού Παιδείας και βουλευτή Ν. Μαγνησίας Ζέττας Μ. Μακρή ξεκίνησε από την επίσκεψή της στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου συναντήθηκε με τη αν. διευθύντρια κα Βασιλική Ζιάκα και τους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των θεσσαλικών νομών και συνομίλησαν για αρκετή ώρα για θέματα εκπαιδευτικά και σχολικής καθημερινότητας. 
 
Ακολούθως, η υφυπουργός Παιδείας μετέβη στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας για την παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος, από τον Πρωθυπουργό, για τη Θεσσαλία του 2030, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 570 έργα και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. 
 
Η υφυπουργός συμμετείχε ως ομιλήτρια εξειδικεύοντας στους τομείς αρμοδιοτήτων της και παρουσίασε αναλυτικά το έργο του Υπουργείου Παιδείας προς όφελος της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας της Θεσσαλίας. Ειδικότερα, η κα Μακρή αναφέρθηκε στους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών που ανήλθαν στους 651 εκ των οποίων οι 198 στην ειδική αγωγή, στις προσλήψεις αναπληρωτών που έφτασαν τις 6.318, στους 81 διορισμούς προσωπικού ΕΕΠ-ΕΒΠ (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές) και στις 1.700 προσλήψεις αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ.
 
Η υφυπουργός Παιδείας μίλησε, μεταξύ άλλων, για την ίδρυση Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων στη Θεσσαλία, την ίδρυση Πρότυπων ΕΠΑΛ, ΕΠΑΛ και εργαστηριακών κέντρων και αναφέρθηκε στην τοποθέτηση Συμβούλων Εκπαίδευσης, στην έναρξη της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, στην ίδρυση νέων τμημάτων ένταξης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στην ενισχυτική διδασκαλία ειδικών μαθημάτων σε σχολικές μονάδες της Θεσσαλίας, στο νέο αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου ως τις 17.30 που εφαρμόζεται σε 205 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλία.
 
Η κα Μακρή παρέθεσε και τις ρυθμίσεις – μέτρα υπέρ των πληγέντων από φυσικές καταστροφές στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων ΥΠΑΙΘ με θέμα «Καθορισμός δικαιούχων ειδικού ποσοστού για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 μαθητών και αποφοίτων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων περιοχών που έχουν πληγεί εξαιτίας φυσικών καταστροφών και οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση δήλωση και συμμετείχαν στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2021», όπου συμπεριλαμβάνονται και οι δήμοι Ελασσόνας και Τυρνάβου. 
 
Προχώρησε, επίσης, στην παρουσίαση των εμβληματικών επενδύσεων σε υλικοτεχνικό, κτηριακό και ανθρώπινο κεφάλαιο για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Θεσσαλία ως προς την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας, τις επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών, τις πιλοτικές παρεμβάσεις υποστήριξης πιστοποίησης μαθητών Γ` τάξης Γυμνασίου για την απόκτηση Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδακτική πράξη, τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, τις υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες ΡΟΜΑ για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους.
 
Σημείωσε δε και τις σημαντικές αλλαγές που έγιναν στην επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και διά βίου μάθηση στη Θεσσαλία μέσα από τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, τη Μαθητεία ΕΠΑΛ και ΙΕΚ, την πρακτική άσκηση καταρτιζόμενων ΙΕΚ, την επαγγελματική κατάρτιση σπουδαστών των δημοσίων ΙΕΚ αρμοδιότητας ΥΠΑΙΘ.
Το απόγευμα, η υφυπουργός Παιδείας παραβρέθηκε σε συνάντηση με τους βουλευτές της περιφέρειας Θεσσαλίας παρουσία και του Πρωθυπουργού ενώ όλοι μαζί μετέβησαν στο στάδιο Αλκαζάρ για να παρακολουθήσουν την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. 
 
Σε κλίμα ενωτικό και πανηγυρικό, που εντυπωσίασε με τον παλμό του τον Πρωθυπουργό, ο ίδιος προχώρησε σε μια ομιλία απολογισμό των προκλήσεων της τετραετίας, μια ομιλία κάλεσμα εμπιστοσύνης σε ένα κόμμα ανοιχτό και όχι σε ένα μόνο χρώμα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, σε μια ομιλία δυναμικό προπομπό της προεκλογικής περιόδου και της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας.