ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ζ. Μακρή στην εκδήλωση της Γ.Γ. Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Η Ζ. Μακρή στην εκδήλωση της Γ.Γ. Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Η Ζ. Μακρή, στη Θεσσαλονίκη, για την εκδήλωση της ΓΓ Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης και την παρουσίαση βιβλίου μαζί με την Άννα Διαμαντοπούλου 

Η υφυπουργός Παιδείας κα Ζέττα Μ.  Μακρή μετέβη στη Θεσσαλονίκη για δυο σημαντικές εκδηλώσεις, την διοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας του ΥΠΑΙΘ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με τον ΓΓ κ. Βούτσινο και την παρουσίαση βιβλίου για την εκπαίδευση μαζί με την πρώην υπουργό Παιδείας και πρώην Επίτροπο κα Άννα Διαμαντοπούλου.

Στην τελική εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022, η κα Μακρή τόνισε ότι: «Η ενεργός συμμετοχή των νέων στην ανάπτυξη των δημόσιων πολιτικών πρέπει να είναι ουσιαστική, καθώς μέσα από τον συν-σχεδιασμό βιώσιμων λύσεων θα συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας πιο ανθεκτικής κοινωνίας. Είναι, στην πραγματικότητα, ζητούμενο να επιτευχθεί μία συμμαχία ενδιαφερόμενων φορέων και των νέων ενεργών πολιτών, που θα βοηθήσει όχι μόνο να ανταποκριθούμε στις τρέχουσες ανάγκες αλλά και να δεσμευτούμε για την επίτευξη ενός βιώσιμου μελλοντικού κόσμου.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μέσω της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας είναι ο Κυβερνητικός Φορέας ο οποίος φέρει την ευθύνη σχεδιασμού, συντονισμού, παρακολούθησης, προώθησης και διαμόρφωσης μιας πολιτικής εστιασμένης στην ανάπτυξη, σε εθνικό επίπεδο, ανταγωνιστικών ανθρώπινων πόρων στο διεθνοποιημένο περιβάλλον της οικονομίας, στη διασφάλιση δικαιωμάτων και ίσων ευκαιριών για το σύνολο της νεολαίας, συμπεριλαμβανομένων των νέων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, καθώς και εκείνων με λιγότερες ευκαιρίες, για λόγους διαφορετικότητας ή δυσμενούς κοινωνικού, πολιτισμικού και οικονομικού περιβάλλοντος».

Στη συνέχεια, η κα Μακρή παραβρέθηκε, με την πρώην υπουργό Παιδείας και πρώην Επίτροπο κα Άννα Διαμαντοπούλου, στην εκδήλωση παρουσίασης του πρόσφατου συγγραφικού πονήματος της Δρ Μαριάννας Βιλδιρίδη Χατζητόλιου. Η υφυπουργός Παιδείας μίλησε για το έργο του ΥΠΑΙΘ τα τελευταία τέσσερα χρόνια και επιβράβευσε τη συγγραφέα για την πρωτοποριακή παιδαγωγική ματιά, την άοκνη παρουσία της στα θέματα Παιδείας, τον σεβασμό στο παρόν και το μέλλον των παιδιών  στις δεξιότητες και στα ταλέντα τους.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό το ότι μοιραζόμαστε την πεποίθηση ότι η καλλιέργεια δεξιοτήτων είναι πυλώνας της Παιδείας και δρόμος φωτεινός για κάθε βιώσιμη εκπαιδευτική πολιτική.  Σε αυτήν την βάση στηρίζεται και το νέο σχολείο, το σχολείο των δεξιοτήτων που συστήνει το Υπουργείο Παιδείας μέσα από τις καινοτομίες και τις μεταρρυθμίσεις που φέρνουμε στην ελληνική εκπαίδευση. Η κοινή μας πορεία είναι η έμπρακτη απόδειξη της προσέγγισης και θεώρησης στην ουσία της Παιδείας. Είναι το νόημα, που δίνουμε στην καθημερινή επαφή με τα παιδιά, είναι η συνέχεια μιας σχέσης ζωής, που ξεκινά από το σχολείο, πορεύεται μέσα στην κοινωνία και οδεύει προς το μέλλον. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για ουσιαστικές αλλαγές και παρεμβάσεις στα εκπαιδευτικά προγράμματα και κάνουμε σημαντικά βήματα στην ενσωμάτωση σχετικών γνωστικών αντικειμένων στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα σε ένα ελεύθερο και ανθρώπινο σχολείο, απαλλαγμένο από κατηγοριοποιήσεις και αποκλεισμούς, που εξασφαλίζει στα παιδιά μας εφόδια για ένα καλύτερο μέλλον».