ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίτιμος διδάκτωρ του ΑΠΘ ο Νίκος Γκάλης

Το ίδρυμα της πόλης στην οποία μεγαλούργησε στην Ελλάδα με τη φανέλα του Άρη, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τιμά τον Νίκο Γκάλη
Επίτιμος διδάκτωρ του ΑΠΘ ο Νίκος Γκάλης
Ο Νίκος Γκάλης το 2007 έγινε ο πρώτος Ελληνας καλαθοσφαιριστής που εντάχθηκε στο Hall of Fame της FIBA και το 2017 στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame των ΗΠΑ. [INTIME NEWS]

Το ίδρυμα της πόλης στην οποία μεγαλούργησε στην Ελλάδα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τιμά τον Νίκο Γκάλη. Ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ για την εξαιρετική προσφορά του στον αθλητισμό και στον πολιτισμό καθώς και για τις πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφερε στην κοινωνία.

 

Ενδεικτικά, σύμφωνα με το ΑΠΘ, ο Νίκος Γκάλης είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Πρωταθλήματος Ελλάδας, καθώς και σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων όλων των εποχών. Εχει αναγνωριστεί ως ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος σκόρερ όλων των εποχών από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (FIBA). Το 2007 έγινε ο πρώτος Ελληνας καλαθοσφαιριστής που εντάχθηκε στο Hall of Fame της FIBA και το 2017 στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame των ΗΠΑ, περνώντας έτσι στο πάνθεον του παγκόσμιου μπάσκετ.

Οπως αναφέρει το ΑΠΘ, «ο Νικόλαος Γκάλης, λόγω της τελειομανίας και του επαγγελματισμού του, υιοθετούσε με έναν μοναδικό τρόπο επιστημονικές πρακτικές, σε μια εποχή που οι μύθοι γύρω από τον αθλητισμό και την προπόνηση ανθούσαν. Η αθλητική του προπόνηση αποτέλεσε αναφορά ορθής πρακτικής που περιέγραφαν οι πιο προηγμένες θεωρίες της αθλητικής προπόνησης στην επιστημονική αρθρογραφία. Χρησιμοποιούσε διαφορετικές τροχιές στην μπάλα σύμφωνα με τις αρχές της εμβιομηχανικής και αξιοποιώντας τα βιοκινητικά, σωματικά χαρακτηριστικά του, ξεπερνούσε το εμπόδιο υψηλότερων αντιπάλων που αντιμετώπιζε στους αγώνες». Οι επιτυχίες που σημείωσε με τις ομάδες του και την Εθνική Ελλάδος ο Νίκος Γκάλης, όπως λέει το ίδρυμα στο σκεπτικό της απόφασής του, «είχαν σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο, αφού άνθρωποι όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως νέοι και παιδιά, έχοντάς τον ως πρότυπο, στράφηκαν στον αθλητισμό, αγάπησαν την καλαθοσφαίριση και υιοθέτησαν τον αθλητικό τρόπο ζωής. Κατάφερε, σε μια περίοδο που ο αθλητισμός ήταν κυρίως ερασιτεχνικός, να ξεχωρίσει, αναδεικνύοντας επαγγελματικές συμπεριφορές και πρότυπα, άξια θαυμασμού και αναγνώρισης. Κατάφερε, επίσης, αυτό που λίγοι αθλητές της κατηγορίας του μπόρεσαν: να αναγνωρισθεί και να αγαπηθεί καθολικά, ακόμη και από αντιπάλους, να δοξαστεί παγκόσμια και να αφήσει σημαντική κληρονομιά σε έναν λαό. Η μέχρι σήμερα σεμνή και ταπεινή συμπεριφορά ενός τόσο προβεβλημένου ανθρώπου αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και καθορίζει τη διαφορά μεταξύ του πρόσκαιρου και του διαχρονικού. Ο Νικόλαος Γκάλης, σε κάθε ευκαιρία, δείχνει την κοινωνικά υπεύθυνη στάση του απέναντι στα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας και της πόλης όπου ζει και συνεχίζει να προσφέρει όποτε του ζητηθεί». Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Μαρτίου στις 20.15 στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

πηγή: kathimerini.gr