ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο Παράρτημα Ρομά Αλιβερίου ο Δημήτρης Τσιμπανάκος

Στο Παράρτημα Ρομά Αλιβερίου ο Δημήτρης Τσιμπανάκος

Στο Παράρτημα Ρομά Αλιβερίου παραβρέθηκε χθες ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής Μαγνησίας, Δημήτρης Τσιμπανάκος, ο οποίος συναντήθηκε με τα στελέχη της δομής. 

Το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν τα ζητήματα που απασχολούν τους Ρομά, και ειδικά το κομμάτι της κοινωνικής τους ένταξης. Επίσης, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Αλιβερίου σε επίπεδο διαβίωσης καθώς η οικονομική κρίση και ο κορωνοϊός έχουν επιφέρει την περαιτέρω φτωχοποίησή τους. Άλλο ένα ζήτημα στην ατζέντα της συνάντησης ήταν η δυσκολία πρόσβασης των Ρομά στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη.

Τα στελέχη της δομής, η οποία λειτουργεί από το 1998 και είναι από τις πρώτες στην Ελλάδα, τόνισαν ότι πρέπει να γίνει μια σοβαρή κουβέντα σχετικά με το Επίδομα Αλληλεγγύης που λαμβάνουν οι Ρομά. “Συγκεκριμένα, είναι θετικό ότι συνδέεται άμεσα ως κριτήριο με τη φοίτηση των παιδιών στην υποχρεωτική εκπαίδευση αλλά, από την άλλη πλευρά, όταν υπάρχουν συνθήκες ακραίας φτώχειας, να μην τιμωρούνται οι γονείς που έχουν βρεθεί σε αυτή την κατάσταση”σημείωσαν οι εργαζόμενες της δομής. “Πρέπει να βρεθεί από τη μία η ισορροπία μεταξύ της κοινωνικής ένταξης των νέων Ρομά καθώς και από την άλλη μεριά να μην τεθούν στο περιθώριο αυτοί που βρίσκονται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ” υπογράμμισε ο Δημήτρης Τσιμπανάκος. Για τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής Μαγνησίας τόνισε πως “πρέπει να καταπολεμήσουμε στην πράξη την γκετοποίηση με έργα όπως την κατασκευή αποχετευτικών συστημάτων.”

Επίσης, οι εργαζόμενες ανέφεραν την ανάγκη αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας στους στόχους όλων αυτών των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, ειδικά στα αστικά κέντρα που υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις από τους εξυπηρετούμενους. Από τη μεριά του, ο Δημήτρης Τσιμπανάκος υπογράμμισε ότι επιτελούν ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, ενώ σημείωσε πως είναι καιρός για διάλογο των κοινωνικών φορέων με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους.