ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο μπλόκο αγροτών του Ριζομύλου ο Κων. Μαραβέγιας

Στο μπλόκο αγροτών του Ριζομύλου ο Κων. Μαραβέγιας

"Η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα", τονίζει ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, που αναφέρει για την επίσκεψή του

Κοντά στους αγρότες που έχουν στήσει μπλόκο στο Ριζόμυλο, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματά τους, βρέθηκε την περασμένη Κυριακή ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, ο οποίος ενημερώθηκε για τα αιτήματα των αγροτών σε σχέση με το κόστος παραγωγής, τις  τιμές των προϊόντων, τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις της ΚΑΠ και τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

«Δεν είχα κανέναν δισταγμό να βρεθώ μπροστά στους διαμαρτυρόμενους και πολιτικά αντίθετους στην πλειονότητά τους, αγρότες του μπλόκου Ριζομύλου, εκπροσώπους αριστερών συλλογικοτήτων, προκειμένου να ακούσω τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας κυρίως της διεθνούς ενεργειακής κρίσης», τόνισε σε δήλωσή του ο βουλευτής.

Ο κ. Μαραβέγιας χαρακτήρισε απόλυτα δικαιολογημένη την αγωνία του αγροτικού κόσμου για το εισόδημά του, πρόσθεσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα και το αποδεικνύει στην πράξη με συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης.

Σημειώνεται ότι το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων που ανακοίνωσε την Τρίτη η κυβέρνηση, προβλέπει μεταξύ άλλων την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, η οποία συνεχίζεται και το 2023, με το δημοσιονομικό κόστος να εκτιμάται στα 76 εκατ. ευρώ. Η επιστροφή αυτή θα χορηγηθεί σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και το ύψος αυτής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ. Το ποσό του ΕΦΚ πετρελαίου που επιστρέφεται στους αγρότες είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η καταβολή των εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων, τόσο μέσω του ΕΛΓΑ όσο και μέσω του πλαισίου στήριξης, με το δημοσιονομικό κόστος να εκτιμάται στα 120 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του αρμόδιου υπουργού κ. Γεωργαντά, την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ περίπου 110 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις από καιρικά φαινόμενα.