ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών

Συνάντηση με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών

Συνάντηση με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών πραγματοποίησε η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας ΠΑ.ΣΟ.Κ – Κίνημα Αλλαγής στα γραφεία της στο Βόλο.

Τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών εκπροσώπησαν οι κύριοι Λυμπερίδης Πέτρος, Πρόεδρος του  Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου μαζί με αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Μαγνησίας που αποτελούνταν από τους Στέλιο Σιουμουρέκη, Λαυρέντη Βαλασσά και Ιωάννη Σακκόπουλο. Για τη ΝΕ Μαγνησίας παρευρέθηκε ο Γραμματέας Πολίτης Νικόλαος καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές Τσεκούρα Βίκυ και Τσιμπανάκος Δημήτριος.

Τα βασικά θέματα που απασχολούν τους φυσικοθεραπευτές αφορούν το clawback που έχει εφαρμοστεί από την αρχή του μνημονίου αλλά παραμένει ως και σήμερα, αλλά και το θέμα της έναρξης δραστηριότητας πτυχιούχων φυσικοθεραπευτών, μέσω κολλεγίων ή δομών που δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Δυστυχώς το clawback έχει δημιουργήσει οικονομικές στρεβλώσεις και μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών του χώρου βρίσκεται με χρέη. Είναι αναγκαία η επαναξιολόγηση του clawback, αφού πλέον έχουμε βγει και από τα μνημόνια όπως δηλώνει η κυβέρνηση. Χιλιάδες επαγγελματίες χάνουν χρήματα δεδουλευμένα, τα οποία διαχειρίζεται κατά το δοκούν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αδιαφορώντας πλήρως για τα χρέη που δημιουργούνται στους φυσικοθεραπευτές. Μάλιστα, μία πρόταση που μας παρατέθηκε αφορούσε τη χρήση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, ώστε κάθε επένδυση που θα πραγματοποιούν οι φυσικοθεραπευτές να επιστρέφει σε ποσοστό 50% και να εκπίπτει από το δημιουργηθέν χρέος του clawback. Με τον τρόπο αυτό και η αγορά θα κινηθεί από νέες επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν σε εξοπλισμό αλλά και καινοτόμες και σύγχρονες λύσεις θα έχουν στη διάθεση τους οι φυσικοθεραπευτές. Αναμένουμε την υιοθέτηση της από το Υπουργείο Υγείας άμεσα.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, η εμπορευματοποίηση της Παιδείας αποτελεί πάγια αντίληψη της κυβέρνησης και έχει εκφραστεί θετικά για τη δημιουργία ιδιωτικών κολλεγίων που θα μπορούν μέσω δικαιόχρησης να παρέχουν ισότιμα πτυχία. Βέβαια, το μείζον θέμα στην περίπτωση αυτή αποτελεί η αξιολόγηση και ο έλεγχος των συνθηκών και των εγκαταστάσεων των εκάστοτε ιδιωτικών πανεπιστημίων. Δυστυχώς, η έρευνα του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών αποδεικνύει πως δεν παρέχονται σοβαρές εκπαιδευτικές υπηρεσίες από ιδιωτικούς φορείς που εκπαιδεύουν φυσικοθεραπευτές. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχάσουμε πως η αποκατάσταση και η φυσικοθεραπεία δεν είναι μία διαδικασία που γίνεται από τον καθένα. Η σοβαρή πρακτική εξάσκηση μέσα σε νοσοκομεία, αλλά και η μετάδοση γνώσης και εμπειρίας από μάχιμους φυσικοθεραπευτές σε κλινικό περιβάλλον μπορεί πραγματικά να σώσει μία ζωή ή να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής ενός θεραπευομένου.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ – Κίνημα Αλλαγής έχει θέσει πολύ υψηλά standards για την υγεία μέσα από το δημοσιευμένο πρόγραμμα του. Οι πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση απέχουν πολύ από αυτά και οδηγούν σε κατάρρευση του ΕΣΥ και ιδιωτικοποίηση της υγείας. Η θέση μας παραμένει σταθερή: Ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας σημαίνει Ποιότητα ζωής.