ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Το επιτελικό κράτος βούλιαξε και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ»"

"Το επιτελικό κράτος βούλιαξε και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ»"

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων  για τις τραγικές καθυστερήσεις τόσο στην ολοκλήρωση του προγραμμάτος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» όσο και στην υλοποίηση των επόμενων προγραμμάτων κατέθεσαν 39  Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ανάμεσά τους και η Βουλευτής Μαγνησίας κ. Κ. Παπανάτσιου. 

Στην ερώτησή τους οι Βουλευτές αναφέρουν ότι τα επόμενα χρόνια οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας θα λαμβάνουν όλο και μεγαλύτερης χρηματοδοτικής στήριξης από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ωστόσο, η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται ληθαργικά στο πεδίο αυτό. Ειδικότερα στο «Εξοικονομώ Αυτονομώ» του έτους 2020 εδώ και μήνες παρατηρούνται εξωφρενικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή του και  το σύστημα διαχείρισής του αντιμετωπίζει σοβαρές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που έχουν φέρει στα όρια τους μηχανικούς, προμηθευτές και ωφελούμενους.

Οι εκταμιεύσεις κινούνται με χαρακτηριστικά αργό ρυθμό ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτές υπερβαίνουν τα όρια των αρμοδιοτήτων τους ζητώντας από τους εμπλεκόμενους παράλογα πράγματα, γεγονός που υποδεικνύει και προβλήματα στην στελέχωση και εκπαίδευση των εξωτερικών συνεργατών του προγράμματος. Οι παραπάνω καθυστερήσεις, που πλέον συχνά υπερβαίνουν το δωδεκάμηνο, λαμβάνουν χώρα την ώρα που ο κανονισμός του προβλέπει η εκταμίευση να πραγματοποιείται εντός διμήνου από την υποβολή της αίτησης.

Οι Βουλευτές αναφέρονται σε προηγούμενες απαντήσεις που είχαν λάβει για το θέμα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου σύμφωνα με τις οποίες το πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εως τον Ιούλιο του 2022 και θέτουν τα παρακάτω ερωτήματα στους αρμόδιους Υπουργούς:

  • Πόσες αιτήσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» βρίσκονται σήμερα σε εκκρεμότητα και σε ποιο στάδιο; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εκταμιεύσεων;
  • Τι ποσά έχουν εκταμιευθεί / αποδοθεί στους δικαιούχους και προμηθευτές;
  • Τι σκοπεύουν να κάνουν για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές υλικών;
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»;
  • Με ποιο τρόπο σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τις ανεπάρκειες στην στελέχωση του συστήματος διαχείρισης του προγράμματος;