ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΡΕΤΡΟ

Οι ιστορικοί χοροί των Περιβολιωτών στον "Κόκκινο"

Με αφορμή τον ετήσιο χορό του Συλλόγου Περιβολιωτών την ερχόμενη Κυριακή, ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου, Αποστόλης Γ. Παπατόλιας, μας μεταφέρει με λόγια και εικόνες σε χορούς περασμένων δεκαετιών που διαξάγονταν παραδοσιακά στο "Kokkinos Club" της Νέας Αγχιάλου
Οι ιστορικοί χοροί των Περιβολιωτών στον "Κόκκινο"

Ο χορός των Περιβολιωτών τις δεκαετίες "80-90"

Αδιαμφισβήτητα ο ετήσιος χορός του συλλόγου Περιβολιωτών Μαγνησίας τις περασμένες δεκαετίες ήταν ένα γεγονός που η τοπική κοινωνία και όχι μόνο το περίμενε με λαχτάρα. Δεν ήταν απλά μια συνεστίαση μια χοροεσπερίδα, ήταν τρόπος επικοινωνίας όλων των Περιβολιωτών της περιοχής κατά την χειμερινή περίοδο. Ο χώρος που λάμβανε χώρα ήταν συγκεκριμένος το κοσμικό κέντρο " Κόκκινος Club" στην Νέα Αγχίαλο.

Η ατάκα της εποχής από ορισμένους... "Ποτέ θα γίνει ο Κόκκινος φέτος;" (Από ορισμένους λέγεται ακόμη και σήμερα)

Μοναδικό εκείνη την εποχή λόγω της αρχιτεκτονικής του και της  μεγάλης χωρητικότητας. Η επιβλητική σκάλα και η  μεγάλη πίστα ήταν τα  ιδανικότερα για τον χορό του κόσμου και τα πολυάριθμα χορευτικά που είχε τότε ο σύλλογος. 

Ο χορός Περιβολιωτών ήταν μια διαδικασία που κρατούσε για μέρες. Η προετοιμασία μεγάλη. Η συλλογή πολλών δώρων από επιχειρηματίες του Νομού και όχι μόνο, και ειδικά η καταμέτρηση και η αρίθμηση των δώρων ήταν δύσκολη δουλειά λόγω της ποσότητας. Οι πρόβες των τριών τμημάτων των χορευτικών ήταν σχεδόν καθημερινά ειδικά τις τελευταίες ημέρες. Για την μεταφορά των δώρων επιστρατεύονταν μικρά φορτηγά μελών του συλλόγου.

Μια εβδομάδα τουλάχιστον πριν τον χορό τα γραφεία του συλλόγου ήταν ανοιχτά κάθε απόγευμα για την  προπώληση καρτών διότι γίνονταν το αδιαχώρητο και όλοι με τις παρέες επιδίωκαν από τις απογευματινές ώρες να κρατήσουν ένα τραπέζι μέσω ενός ατόμου που θα πήγαινε από νωρίς. Τα χορευτικά πήγαιναν με λεωφορεία ναυλωμένα από τον σύλλογο πιο νωρίς για να γίνει μια τελική πρόβα πριν την έναρξη της βραδιάς. Ξεχωριστό λεωφορείο έβαζε η διοίκηση του συλλόγου για τους κατοίκους της κοινότητας του Μικρού Περιβολακίου (αμιγώς Περιβολιώτες οι κάτοικοι) το οποίο αναχωρούσε από την εκδήλωση γύρω στις 2 το βράδυ. Ο κόσμος συγκεντρώνονταν και στην πόρτα υπήρχαν μέλη του συλλόγου που έδιναν ένα λουλούδι σε όλες τις γυναίκες. Η παρουσία των πολιτικών και όλων των φορέων ήταν δεδομένη λόγω της εμβέλειας του συλλόγου. Η βραδιά ξεκινούσε και στην εκφώνηση του προγράμματος ήταν ο Γεώργιος Βράκας ή ο μετέπειτα πρόεδρος Ζήσης Καλόγηρος. Στον χώρο της ορχήστρας υπήρχε πανί που ανέβαινε σιγά σιγά και ένας συμπατριώτης κτηνοτρόφος έπαιζε φλογέρα, συνήθως ήταν ο Στέργιος Τσουμπέκος.

Στην επιβλητική σκάλα δύο τμήματα ανδρών και γυναικών συνομιλούσαν με το τραγούδι και σιγά σιγά αφού κατέβαιναν κατευθύνονταν προς την πίστα, με τραγούδια της στράτας. Τα χορευτικά περί τα 120 άτομα ξεκινούσαν με τον παραδοσιακό χορό του Κ` νικ και έπειτα σε τμήματα, μικρό μεσαίο μεγάλο παρουσίαζαν τους χορούς. Ακολουθούσε ο χορός των επίσημων προσκεκλημένων με την διοίκηση του συλλόγου κι έπειτα αφού η αίθουσα είχε χωριστεί σε τέσσερα ισομερή τμήματα και  μετά από κλήρωση περνάν σειρά για χορό!

Στον χορό Περιβολιωτών εκτός από τους γνωστούς καλλιτέχνες έχουν εμφανιστεί οι καταξιωμένοι γνωστοί στο πανελλήνιο Πετρολούκας Χαλκιάς και Σταύρος Καψάλης, Ανθούλα Νούση, Έλλη Κοσμά, Ντίνα Αλεξοπούλου, Παγώνα Αθανασίου κ.α. Μετέπειτα έκανε τα πρώτα βήματα ο συμπατριώτης μας Σταύρος Κουσκουρίδας.

Τα χορευτικά  μετά την εμφάνιση τους συνήθως έπαιρναν από ένα δώρο από τον ευεργέτη του χωριού Κωνσταντίνο Περδίκη(Χρηματοδότησε την πρώτη πλακόστρωση της πλατείας του Περιβολίου)που έδινε προσωπικά το παρόν ορισμένες φορές στον χορό.( Ένα ρολοΐ χειρός) και κάθονταν στον εξώστη του κέντρου για το φαγητό και έπειτα πουλούσαν τους 1.200  και πλέον λαχνούς της λαχειοφορου. Η πίστα του κοσμικού κέντρου δεν άδειαζε σχεδόν καθόλου κατά την διάρκεια της βραδιάς και ο κόσμος χόρευε μέχρι τις πρωινές ώρες Περιβολιώτικα και άλλα βλάχικα και δημοτικά τραγούδια.

Τελευταία φορά που έγινε ο χορός στο κέντρο "Κόκκινος Club" ήταν το 2008 δεδομένου ότι στην περιοχη μας υπάρχουν κέντρα διασκέδασης ανάλογης χωρητικότητας οι χοροί γίνονται στα όρια του δήμου μας.

Για τους Περιβολιώτες... Ναι ήταν το γεγονός της χρονιάς! 

 

Πιο διαβασμένα