ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οχι στην μετατροπή των Μουσείων σε κυβερνητικά υποχείρια

Οχι στην μετατροπή των Μουσείων σε κυβερνητικά υποχείρια
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Μαγνησίας με επικεφαλής την συντονίστρια της Ν.Ε. Βανέσσα Κατσαρδή και την συμμετοχή της βουλεύτριας του νομού μας Κατερίνας Παπανάτσιου πήρε μέρος στη συγκέντρωση εργαζομένων στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο.
 
Την συγκέντρωση κάλεσαν τα σωματεία εργαζομένων για να διαμαρτυρηθούν, στα πλαίσια της στάσης εργασίας που έχουν κηρύξει, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων δημόσιων μουσείων της χώρας (το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου που σήμερα είναι ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ) σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), όπως είναι το Μουσείο της Ακρόπολης.
 
Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι “με τη μετατροπή αυτή η διαχείριση των μουσείων θα γίνεται από ένα επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που θα διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση (η πλειοψηφία του συμβουλίου δεν θα είναι υπάλληλοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας) και θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ενώ οι αμοιβές των στελεχών θα κοστίζουν στον ελληνικό λαό 500.000 ευρώ ετησίως!”
 
Το νομοσχέδιο, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, επιφέρει την αποκοπή των Μουσείων από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και προχωρά στην ανάθεση κρίσιμων τομέων λειτουργίας, που σήμερα εκτελούνται από το προσωπικό των Μουσείων, σε ιδιωτικές εταιρείες, με άμεσα αποτελέσματα τόσο στην ασφάλεια των αρχαιοτήτων όσο και στους εργαζόμενους (πχ φύλαξη, καθαριότητα, οργάνωση εκθέσεων, επικοινωνία).
 
Ο/Η Υπουργός θα μπορεί να επιλέξει και να διορίσει τα Διοικητικά Συμβούλια και τους Γενικούς Διευθυντές: Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν τίθενται ούτε οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να διοριστεί κάποιος μέλος στο ΔΣ μεγάλου αρχαιολογικού Μουσείου της χώρας. Τα διορισμένα μέλη του ΔΣ θα διαχειρίζονται το μουσειακό απόθεμα της χώρας, πρακτικά ανέλεγκτοι, και ακολουθώντας τις «οδηγίες» της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, όπως τονίζεται στην αναφορά στην Υπουργό Πολιτισμού που συνυπέγραψαν 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.
 
Το νομοσχέδιο οδηγεί τα μουσεία σε ιδιωτικοποίηση, καταργεί τις υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις, βάζει σε κίνδυνο και εμπορευματοποιεί τις αρχαιότητες ενώ περικόπτει τις δωρεάν προσφερόμενες έως τώρα δραστηριότητες.
 
Στο αφήγημα της ΝΔ, ότι δεν πρόκειται περί ιδιωτικοποίησης αλλά μετατροπής σε ΝΠΔΔ, οι εργαζόμενοι έχουν συνειδητοποιήσει, ότι πολύ εύκολα και ευέλικτα μπορούν να δοθούν σε ιδιώτες οι αρμοδιότητές τους: η φύλαξη, η καθαριότητα, η συντήρηση, η διοργάνωση εκθέσεων, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι δράσεις, η επιστημονική έρευνα και μελέτη. Όλα τούτα κινδυνεύουν με το γνωστό επιχείρημα περί εκλογίκευσης δαπανών.
 
Η αποκοπή των μεγάλων δημόσιων μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία συνιστά μια βαθύτατα πολιτική πράξη που στηρίζεται στο νεοφιλελεύθερο αφήγημα και στην πολιτική στόχευση αυτής της κυβέρνησης για την εφαρμογή συντηρητικών αντιμεταρρυθμίσεων σε όλο το φάσμα της οργάνωσης και διαχείρισης των δημόσιων αγαθών.