ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Να μπει επιτέλους ένα όριο στον φαρισαϊσμό του ΣΥΡΙΖΑ"

"Να μπει επιτέλους  ένα όριο στον φαρισαϊσμό του ΣΥΡΙΖΑ"

 

Για απόλυτη  άρνηση, λαϊκισμό και απαξίωση κάθε θετικής πρωτοβουλίας για την κοινωνία, κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κ. Μαραβέγιας ζήτησε να μπει επιτέλους ένα όριο στον φαρισαϊσμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από τη μια αρνείται να πάρει θέση στη ψηφοφορία, απαξιώνοντας τη Δημοκρατία, από την άλλη αντιτίθεται σε οποιαδήποτε πρόοδο.

Αναφερόμενος, συγκεκριμένα, στο συζητούμενο νομοσχέδιο, ο βουλευτής κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για κορώνες ότι δήθεν «δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ» για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, την ώρα που μόνο για την προσαύξηση του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας πληρωμάτων πολεμικών πλοίων και γενικότερα προσωπικού που εκτελεί ειδική αποστολή, προβλέπεται η καταβολή 25 εκατομμυρίων ευρώ μόνο για το 2023. 

«Πρέπει να μπει επιτέλους ένα όριο φαρισαϊσμού στην κριτική εκείνων που ως κυβέρνηση δεν έβγαζαν την ΚΥΑ περί αποζημίωσης νυκτερινής εργασίας και έτσι δεν πλήρωναν επί χρόνια το στρατιωτικό προσωπικό, αλλά σήμερα καταγγέλλουν τη κυβέρνηση της ΝΔ που πήρε πέρυσι αυτή την αναγκαία απόφαση, με το σκεπτικό ότι «δεν δίνει αναδρομικά απ’το 2017», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ, Μαραβέγιας και πρόσθεσε ότι η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορά μεταξύ σοβαρότητας και τυχοδιωκτισμού, μεταξύ ανάληψης ευθύνης και απόλυτης άρνησης της.

Σύμφωνα με τον κ. Μαραβέγια, το παρόν νομοσχέδιο έρχεται να στηρίξει ουσιαστικά και έμπρακτα το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς

  • Συστήνονται Ειδικοί Λογαριασμοί Πρόνοιας στον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία για την κάλυψη δαπανών υγείας των εν ενεργεία στρατιωτικών και των οικογενειών τους.
  • Εντάσσονται στους δικαιούχους νοσηλείας στο ΝΙΜΤΣ και οι εν ενεργεία υπαξιωματικοί του Στρατού Ξηράς, των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας.
  • Αναπροσαρμόζονται τα μερίδια των μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και επέρχεται εναρμόνιση με τις διατάξεις του νέου μισθολογίου.
  • Καθιερώνεται η δυνατότητα χορήγησης εκτάκτου μερίσματος στους μερισματούχους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.
  • Καταργούνται αναδρομικά οι μνημονιακές μειώσεις των μερισμάτων και οικονομικών ενισχύσεων που καταβάλλουν τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και οι οικείοι Ειδικοί Κλάδοι. 

Όπως τόνισε ο κ. Μαραβέγιας, επιστρέφονται συνολικά πάνω από 23 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στους μερισματούχους από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ άλλες σημαντικές διατάξεις είναι η αύξηση κατά έναν βαθμό του αποστρατευτικού βαθμού των Εθελοντών Μακράς Θητείας, η εφαρμογή ενιαίου καθεστώτος κρίσεων και προαγωγών αξιωματικών από τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) που κατετάγησαν τα έτη 1991, 1992 και 1993, καθώς και η κατάργηση της συνδρομής στις Στρατιωτικές Λέσχες για όλους τους αποστράτους των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Πρόκειται για θέματα που ο βουλευτής είχε θέσει επανειλημμένα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και πλέον επιλύονται σε μεγάλο βαθμό. Αναφερόμενος, ειδικότερα, στις προαγωγές αξιωματικών προερχόμενων από ΑΣΣΥ που συμπλήρωσαν 25 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2018, ο κ. Μαραβέγιας υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι πλέον ενοποιείται η αντιμετώπιση των σειρών αυτών, ωστόσο θα ήταν επίσης σκόπιμο να εξεταστεί η δυνατότητα επέκτασης της διάταξης αυτής και σε καταταγέντες μέχρι το 1990 αξιωματικούς από ΑΣΣΥ. 

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που αφορά την fast track έκδοση και πληρωμή επικουρικών συντάξεων από τον ΕΦΚΑ, κάνοντας λόγο για ένα by pass για θα δώσει λύση στο πρόβλημα της καθυστερημένης απονομής συντάξεων, θα βάλει τέλος στην ντροπή των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, όπως ακριβώς έγινε με τις κύριες. Για όσους όμως περιμένουν ακόμη να εκδοθεί η επικουρική τους σύνταξη, προβλέπεται προκαταβολή 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης, αν πρόκειται για επικουρική λόγω γήρατος και 50 ευρώ για επικουρικές λόγω αναπηρίας ή χηρείας. «Είναι ένα ακόμα σημαντικό μέτρο απλοποίησης του συστήματος Επικούρησης, αλλά κυρίως άμεσης οικονομικής στήριξης των συνταξιούχων που επιβεβαιώνει ότι όσο κι αν άλλα κόμματα επιμένουν να απέχουν, η κυβέρνηση της ΝΔ παραμένει δίπλα στη κοινωνία δίνοντας λύσεις στα προβλήματα των πολλών.