ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χορηγείται και η Ελληνική ιθαγένεια στους Έλληνες Σαρακατσαναίους που διαμένουν μόνιμα στη Βουλγαρία

Στη φάση διεκπεραίωσης είναι η χορήγησή της από τα συναρμόδια υπουργεία μετά από καρποφόρα παρέμβαση των Ομοσπονδιών των δύο χωρών  
Χορηγείται και η Ελληνική ιθαγένεια στους Έλληνες Σαρακατσαναίους που διαμένουν μόνιμα στη Βουλγαρία

Το ιστορικό, διαχρονικό,  δίκαιο αλλά και φλέγον αίτημα της οφειλόμενης απόδοσης της Ελληνικής Ιθαγένειας στους 20.000 και πλέον, Ελληνικής καταγωγής Σαρακατσαναίους της Βουλγαρίας, ήταν το κυρίαρχο και πρωτεύον θέμα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Μια δυναμική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τους προέδρους κ.κ.  Γεώργιο Ν. Μουτσιάνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ) και Νικόλαο Κίτσο της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας (Ο.Π.Σ.Σ.Β.) επισκέφθηκε τα υπουργεία Εξωτερικών (υφυπουργό απόδημου ελληνισμού) και Εσωτερικών (Γ.Γ ιθαγένειας) και τη Βουλή των Ελλήνων. 

Η αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους προέδρους και  την κ.  Μαρία (Μπέλου) Μπέλοβα Βουλευτή του κοινοβουλίου της Βουλγαρίας και Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας, το μέλος Βαγγέλη Γεωργίου και από Ελληνικής πλευράς τους κ.κ. Απόστολο Κατσούλα, Παναγιώτη Μπάρμπα, Δημήτρη Γαλή και Αχιλλέα, Τιμπλαλέξη έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα.

Σε δήλωση του ο πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στο δίκαιο αίτημα των συνφλιτών μας για την απόδοση της Ελληνικής ιθαγένειας.

Κατόπιν η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τον κ. Ανδρέα Καστανιώτη, Υφυπουργό απόδημου Ελληνισμού ο οποίος έδωσε το πράσινο φως για την απόκτηση της ιθαγένειας από τούς Σαρακατσαναίους της Βουλγαρίας και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει αμέριστη συμπαράσταση της πρεσβείας μας στην Σόφια σ όλα τα διαδικαστικά θέματα. 

Στις  συναντήσεις αυτές παρευρέθηκαν και οι βουλευτές,  Χρήστος Κέλλας,  Χρήστος Μπουκώρος, Μαρία Κεφάλα, Σαρακατσάνικης καταγωγής. 

Στην σύσκεψη με τον Γ.Γ. Ελληνικής ιθαγένειας κ. Αθανάσιο Μπαλέρμπα και την υπεύθυνη διευθύντρια, καταγράφηκαν με σαφήνεια τα βήματα που θα ακολουθηθούν στο προσεχές διάστημα για την ολοκλήρωση του αιτήματος.  

«Όλοι αναγνώρισαν, το δίκαιο  αίτημα των Ελλήνων Σαρακατσαναίων της Βουλγαρίας,  γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτή την φορά  είμαστε επιτέλους μετά από δεκαετίες, πολύ κοντά  στην απόδοση της Ελληνικής Ιθαγένειας στα αδέλφια μας. Τους το οφείλουμε ιστορικά , τους το χρωστάμε Εθνικά», δήλωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων(Π.Ο.Σ.Σ.), κ. Γεώργιος Ν.  Μουτσιάνας.

Εκτός από την οφειλόμενη απόδοση της Ελληνικής Ιθαγένειας στους Σαρακατσαναίους της Βουλγαρίας, κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης συζητήθηκαν και άλλα σημαντικά θέματα, όπως :  

  • η προώθηση της ένταξης των  Σαρακατσάνων ομογενών  της Βουλγαρίας στα προγράμματα εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας, αίτημα το οποίο ήδη υλοποιείται   δια της πλατφόρμας com, από το Υπουργείο Εξωτερικών και την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού ,
  • η άμεση ενίσχυση των προγραμμάτων φιλοξενίας παιδιών στη χώρα μας
  • η χρηματοδότηση κοινών ερευνών για την Σαρακατσάνικη λαλιά, τα Σαρακατσάνικα επίθετα  και το  τρίπτυχο  χορός- τραγούδι – φορεσιά. 

Στο πλαίσιο των συσκέψεων, την αντιπροσωπεία υποδέχτηκε ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος δήλωσε την αμέριστη υποστήριξη του στην απόλυτα επιτυχημένη φιλοξενία παιδιών από την Βουλγαρία και υποσχέθηκε την αύξηση του αριθμού των φιλοξενουμένων παιδιών στην Σαρακατσάνικη βιωματική κατασκήνωση

Τέλος, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Εθνικό τυπογραφείο και προέβη στις αναγκαίες παρεμβάσεις για την αρτιότερη έκδοση του πονήματος "ΟΙ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΊΟΙ  ΣΤΗΝ ΚΛΕΦΤΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  21" του κ. Γιάννη Κουτσοκώστα. Η έκδοση αυτή είναι αποτέλεσμα της άψογης συνεργασίας με τον δήμαρχο Αλμυρού κ. Ευάγγελο Χατζηκυριάκου και την υποστήριξη του  Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ    κ. Χρήστου Τριαντόπουλου. 

Είμαστε ευτυχείς γιατί ένα αίτημα δεκαετιών των συναφλιτών μας από την Βουλγαρία, βρήκε ευήκοα ώτα και δρομολογήθηκε η απόδοση του.