ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΚΕ: Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του λαού από την κακοκαιρία

ΚΚΕ: Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του λαού από την κακοκαιρία

"Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του λαού από την κακοκαιρία" που πλήτει την περιοχή, απαιτεί η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ με ανακοίνωση που εκδόθηκε το πρωί.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται: 

Οι χιονοπτώσεις και ο παγετός στην Ανατολική Θεσσαλία, στο Πήλιο και στον Βόλο, όπου στο κέντρο του ξεπερνά τα 25 εκατ., έχουν αρχίσει να δημιουργούν σημαντικά προβλήματα. Χωριά του Πηλίου είναι αποκλεισμένα, όπως και πολλές περιοχές του Δήμου Βόλου στις ημιορεινές περιοχές.

Καλούμε την κυβέρνηση, την Περιφέρεια, και τους δήμους να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα πολιτικής προστασίας. Να αποκατασταθεί άμεσα η ηλεκτροδότηση στη Μηλίνα, στον Λαύκο, στο Τρίκερι και στις άλλες πολύπαθες περιοχές του Νοτίου Πηλίου. Να παραμείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί, να μην αποκλειστούν τα χωριά, να μην υπάρξει διακοπή στην ηλεκτροδότηση και στην υδροδότηση, να τεθούν σε επιφυλακή οι μονάδες Υγείας, να υπάρχει θέρμανση στα δημόσια κτίρια, να μη μείνει κανείς χωρίς θέρμανση. Να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, άμεσα, για την προστασία της ζωής, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, για τους οποίους πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση σε μονάδες Υγείας και στο Νοσοκομείο Βόλου.

Επιπλέον, οι συνθήκες χιονοπτώσεων και παγετού που επικρατούν στη Μαγνησία φέρνουν τους εργαζόμενους σε πολλούς εργασιακούς χώρους αντιμέτωπους με πρόσθετους επαγγελματικούς κινδύνους (υποθερμία, κρυοπαγήματα, ψύξεις, νοσήματα του αναπνευστικού, τραυματισμοί από ολισθήσεις ή αυξημένος κίνδυνος και για άλλα εργατικά ατυχήματα). Ιδιαίτερα επιβαρύνεται η υγεία των ευπαθών ομάδων εργαζομένων (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, έγκυες κ.λπ.).

Με την κακοκαιρία αναδεικνύονται, ακόμη μια φορά, οι επιπτώσεις από την πολιτική υγείας και ασφάλειας της εργασίας και της σημερινής κυβέρνησης, με την ανεξέλεγκτη δράση της εργοδοσίας, με την ανεπάρκεια των ελέγχων στους χώρους δουλειάς και τη διατήρηση σκόπιμων ελλείψεων στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας όσων εργάζονται σε επιβαρυμένες συνθήκες. Να εξασφαλιστούν συνθήκες θερμικής άνεσης για όλους τους εργαζόμενους ανάλογα με τη φύση της εργασίας τους, με ευθύνη των εργοδοτών, καθώς και η απαγόρευση εργασιών ιδιαίτερα όσων πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, η χορήγηση κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας, η συντήρηση - ασφάλεια οχημάτων και τεχνικού εξοπλισμού, όλες οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες ασφαλούς εργασίας. Επίσης στους εργαζόμενους που δεν καταφέρνουν να προσέλθουν στην εργασία τους λόγω αδυναμίας μετακίνησης εξαιτίας της χιονόπτωσης και του παγετού, ή εφόσον ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της επιχείρησης, να καταβληθούν στο ακέραιο τα μεροκάματα.