ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διαγωνισμός νεοφυών επιχειρήσεων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού

Διαγωνισμός νεοφυών επιχειρήσεων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού

Διαγωνισμό νεοφυών επιχειρήσεων για την εξεύρεση ευφυών, βιώσιμων και καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων, για τα ιδιαίτερα και ιδιάζοντα θέματα στους νησιωτικούς προορισμούς, ιδιαίτερα μετά την πανδημία COVID-19 διεξάγεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) και το Ίδρυμα Εμπορικών Εκθέσεων των Καναρίων Νήσων (INFECAR).

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις και ενδιαφερόμενους φορείς από όλη την αλυσίδα αξίας του τουρισμού, που μπορούν να προσφέρουν καινοτόμες και έξυπνες λύσεις για νησιωτικούς προορισμούς με πρόσημο την αειφορία.

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει δύο κατηγορίες:

  1. Προηγμένη Τεχνολογία (Deep Tech): Νέες τεχνολογίες εφαρμοσμένες στην αειφορία: Έχει προκύψει μεγάλη ανάγκη για ανάπτυξη νέων τεχνολογιών , ψηφιακών εργαλείων και ικανοτήτων για την επιτάχυνση της στροφής προς την αειφορία, η οποία θα πρέπει να διέπει πλέον όλο τον κλάδο του τουρισμού, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα.
  2. Καινοτομία και ψηφιοποίηση για νησιωτικούς προορισμούς: Η προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού αποτελεί ευκαιρία για μετασχηματισμό, με έμφαση την αξιοποίηση των επιπτώσεών του στους νησιωτικούς προορισμούς και στην οικοδόμηση πιο ανθεκτικών κοινοτήτων και επιχειρήσεων μέσω της καινοτομίας, της ψηφιοποίησης, της βιωσιμότητας και των συμπράξεων.

Ο διαγωνισμός προσκαλεί καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες θα εστιάσουν σε αυτούς τους τομείς, αναπτύσσοντας νέες τεχνολογίες και ψηφιακά εργαλεία που εφαρμόζονται για την αειφορία σε ένα συγκεκριμένο νησιωτικό πλαίσιο. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα, συμμετοχικότητα, την ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων και την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, μεταξύ άλλων στόχων στο πλαίσιο της ευρύτερης ατζέντας βιώσιμης ανάπτυξης και ειδικά σχεδιασμένων για νησιωτικούς προορισμούς.

Σημειώνεται ότι οι φορείς που θα διακριθούν θα έχουν την ευκαιρία να:

-παρουσιάσουν την πρότασή τους στη διοργάνωση UNWTO Tourism Tech Adventures
-λάβουν συμβουλευτική καθοδήγηση από τον Οργανισμό και σημαντικούς εταίρους
-λάβουν εξατομικευμένη υποστήριξη για τη νεοσύστατη επιχείρησή τους
-γίνουν μέλος του δικτύου καινοτομίας του Οργανισμού. 

  • Προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τους ενδιαφερόμενους: 27 Φεβρουαρίου 2023
  • Ανακοίνωση των προτάσεων που θα διακριθούν: 3 Μαρτίου 2023
  • Επιτάχυνση και καθοδήγηση από εμπειρογνώμονες του τομέα: 15 Μαρτίου 2023
  • Παρουσίαση των προτάσεων που θα διακριθούν: 16 Μαρτίου 2023.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την κα Δέσποινα Δαμιανίδου, Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, Διεύθυνση Σταρτηγικού Σχεδιασμού, Υπουργείο Τουρισμού, τηλ. 2103736369, emaildamianidou_d@mintour.gr ή να ενημερωθούν από τον σύνδεσμο https://webunwto.s3.eu-west-1.amazonaws.com/s3fs-public/2022-12/tors-island-challenge.pdf?VersionId=jVw343_VnfyhSRpxUSad9S5fppBHbJ7Z