ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δωρεάν προληπτικός έλεγχος για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής από 3 έως 8 Φεβρουαρίου

Δωρεάν προληπτικός έλεγχος για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής από 3 έως 8 Φεβρουαρίου

 

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ρήγα Φεραίου, σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ, στο πλαίσιο προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής, διοργανώνει Δωρεάν προληπτικό και ενημερωτικό έλεγχο για το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής από 3 έως 8 Φεβρουαρίου 2023.

Θα χρησιμοποιηθεί ο υπερηχογράφος C3 HD της εταιρείας CLARIUS που παραχωρήθηκε από το Δίκτυο ΕΔΔΥΠΠΥ

Ο υπερηχογράφος καταγράφει τη ροή του αίματος αλλά και την ταχύτητα της. Έτσι μπορεί να ελέγξει το τμήμα της αορτής που βρίσκεται μέσα στην κοιλιά για ανεύρυσμα, απόφραξη ή διαχωρισμό.

Βάση διεθνών πρωτοκόλλων screening το πρόγραμμα απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες άνω των 65 ετών. Ο έλεγχος ξεκινάει από το 55ο έτος ηλικίας, αν υπάρχει ιστορικό σε πρώτου βαθμού συγγενή ή και νωρίτερα αν υπάρχει ύποπτη κλινική εικόνα (π.χ. σφύζουσα μάζα στην κοιλιά)

H  κα. Χασιώτη Αντωνία, συντονίστρια κοινωνικής προστασίας και προαγωγής δημόσιας υγείας του Δήμου Ρήγα Φεραίου αναφέρει:

«O υπερηχογράφος θα βρίσκεται στη διάθεση του Δήμου μας  με σκοπό τον προληπτικό έλεγχο. Η χρήση του θα γίνεται από ειδικό ιατρό, συνεργάτη –εθελοντή  (ακτινολόγο –αγγειοχειρουργό )και οι εξετάσεις θα γίνονται κατόπιν ραντεβού. Η συσκευή του φορητού υπερηχογράφου θα είναι στη διάθεση του  Δήμου μας από 3-8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ

Το ανεύρυσμα της αορτής είναι μία νόσος που πρέπει να διαγιγνώσκεται εγκαίρως. Η διάγνωσή της πραγματοποιείται με υπερηχογράφημα Κοιλιακής Αορτής σύμφωνα με το πρωτόκολλο που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και  για τα οποίο έχει αποδειχθεί πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων μπορεί να σώσει ζωές.

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι η διάταση (το ξεχείλωμα με άλλα λόγια) της  κοιλιακής αορτής. Είναι το συχνότερο ανεύρυσμα που αντιμετωπίζουμε στην αγγειοχειρουργική.

Είναι μία επικίνδυνη ασθένεια διότι συνήθως δεν δίνει συμπτώματα παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά, δηλαδή όταν έχει σπάσει.

Οι περισσότεροι ασθενείς δεν αισθάνονται κανένα απολύτως σύμπτωμα. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται μία σφύζουσα μάζα στην κοιλιακή χώρα. Ξαφνικός πόνος στη κοιλιά ή στη μέση, ζαλάδα, λιποθυμία είναι συμπτώματα ρήξεως. 

Μετά την ηλικία των 60-65  ετών κάθε άνθρωπος (ιδιαίτερα οι άνδρες) πρέπει να κάνει έλεγχο για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής με υπερήχους.

Όποιος ή όποια (άντρας η γυναίκα δηλαδή) έχει συγγενή πρώτου βαθμού με ανεύρυσμα πρέπει να κάνει τον έλεγχο νωρίτερα, περίπου στην ηλικία των 50 ετών».

Για να δηλώσετε συμμετοχή τηλεφωνείτε στο γραφείο του Βοήθεια στο Σπίτι: 2425023794,  καθημερινά 7.00πμ-15.00.