ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κάλεσμα της ΔΑΣ-ΟΤΑ για την 24ωρη απεργία

Κάλεσμα της ΔΑΣ-ΟΤΑ για την 24ωρη απεργία

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 17 ΓΕΝΑΡΗ

ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Όλοι στην 24ωρη απεργία την Τρίτη 17/1 και στην παρέμβαση στις 10:30 π.μ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας (δίπλα από την Πλ. Πανεπιστημίου, πάνω από το S/M Γαλαξίας).

Τελειωμό δεν έχουν τα εργατικά «ατυχήματα» - εγκλήματα στους εργασιακούς χώρους των Δήμων σε ολόκληρη τη χώρα. Τελευταίο τραγικό περιστατικό ο θάνατος εργαζόμενης στο Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης που σκοτώθηκε από αυτοκίνητο ενώ συνόδευε απορριμματοφόρο. Η εργαζόμενη (και ο οδηγός του απορριμματοφόρου) δεν είχε σχέση εργασίας με το Δήμο, και δούλευε αδήλωτη και ανασφάλιστη. Αφού σκοτώθηκε, στις 8/1/2023, εμφανίστηκε ως δια μαγείας  αναγγελία της πρόσληψής της στις 9/1/2023, για πέντε ημέρες(!) από 5/1/2023 έως 9/1/2023, για να αποφύγουν τις ευθύνες.

Εργατικά «ατυχήματα» με ακρωτηριασμούς, τραυματισμούς, κτλ συμβαίνουν καθημερινά σε όλους τους Δήμους της χώρας, και στους Δήμους της Μαγνησίας, ενώ πολλές φορές δεν βλέπουν καν το φως της δημοσιότητας.

Στην άθλια αυτή κατάσταση έχει οδηγήσει η πολιτική επέκτασης των ελαστικών σχέσεων εργασίας που έχουν προωθήσει όλες οι διαδοχικές κυβερνήσεις, η μη εφαρμογή των μέτρων προστασίας και η διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας. Κυβέρνηση και Δήμαρχοι παίζουν κάθε μέρα με τις ζωές μας, είναι καθ’ εξακολούθηση δολοφόνοι, αφού έχουν φτιάξει ένα τέτοιο αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που αφήνει τους εργαζόμενους έκθετους. Ακόμα και οι υπηρεσίες που δεν είναι ιδιωτικοποιημένες, λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλήρης ασυδοσία και οι Δήμαρχοι μπορούν να τα «νομιμοποιούν» όλα.

Για τα εργοδοτικά εγκλήματα την ευθύνη την έχουν όλες οι κυβερνήσεις και η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών.

►Αυτοί φταίνε για την υποστελέχωση των δήμων με μόνιμο προσωπικό, τη γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, το μόνιμο αίσχος των συμβασιούχων, εκμεταλλευόμενοι την αγωνία των ανέργων. Έχουν αδειάσει τους δήμους, με σχεδόν μηδενικές μόνιμες προσλήψεις τα τελευταία 10 χρόνια

►Αυτοί φταίνε για την ελλιπή εκπαίδευση των συναδέλφων, για την έλλειψη των Μέσων Ατομικής Προστασίας, για την πλημμελή συντήρηση και φωτοσήμανση των οχημάτων, για την απουσία τεχνικών ασφαλείας και ιατρών εργασίας που εμφανίζονται ελάχιστες ώρες το μήνα σε κάθε Δήμο.

►Είναι οι διαδοχικές κυβερνήσεις που έχουν διαλύσει την Επιθεώρηση Εργασίας, που έχουν διαμορφώσει ένα νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο οι έλεγχοι στους Δήμους θεωρούνται σχεδόν απαγορευμένοι. Η πρόσφατη μετατροπή της Επιθεώρησης Εργασίας σε «Ανεξάρτητη Αρχή» αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο τους ελάχιστους ελέγχους που γίνονταν στους Δήμους.

Μας κοροϊδεύουν όταν μας λένε, μετά από κάθε εργατικό «ατύχημα», ότι συμπάσχουν με τους εργαζόμενους και ότι θα πάρουν μέτρα. Μόνο εμείς μπορούμε να επιβάλλουμε την προστασία της ζωής μας. Να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει άλλη μάνα ή πατέρας που δεν θα γυρίσουν στα παιδιά τους, άλλος νέος συνάδελφος  που θα δει τη ζωή του να σακατεύεται μαζί με τη σωματική του ακεραιότητα.

Απαιτούμε από Κυβέρνηση και Δημάρχους:

  • Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
  • Να ελέγχονται τακτικά και να γίνεται έγκαιρα η επισκευή βλαβών και η περιοδική συντήρηση των οχημάτων. Να γίνει εκσυγχρονισμός των οχημάτων.
  • Να χορηγούνται έγκαιρα όλα τα ΜΑΠ στους δικαιούχους.
  • Ενίσχυση της Επιθεώρησης και τακτικός έλεγχος σε κάθε χώρο δουλειάς.
  • Να ενισχυθεί το πλαίσιο για τον Τεχνικό Ασφαλείας και τον Γιατρό Εργασίας. Να απασχολούνται με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας στους Δήμους.
  • Να αναγνωριστεί το εργατικό ατύχημα και να δοθούν αποζημιώσεις στα θύματα ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.
  • Να γίνουν μελέτες επαγγελματικού κινδύνου και επαγγελματικών ασθενειών.
  • Να αυστηροποιηθούν τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε βάρος των εργοδοτών.
  • Αυξήσεις στους μισθούς κατά 20%, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, μισθολογική εξέλιξη για τα έτη 2016-17, μόνιμες προσλήψεις.