ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Διπλή επίθεση της κυβέρνησης στους Λιμενικούς με σοβαρά προβλήματα υγείας»  

«Διπλή επίθεση της κυβέρνησης στους Λιμενικούς με σοβαρά προβλήματα υγείας»  

Την αιφνίδια και χωρίς καμία πειστική εξήγηση αλλαγή στον τρόπο μετάθεσης των Λιμενικών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, στηλίτευσε με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, στηρίζοντας τις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών.

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, παραμονές των Χριστουγέννων η ηγεσία του Υπουργείου προχώρησε με υπηρεσιακή διαταγή σε διαφορετική ερμηνεία του καθεστώτος μεταθέσεων των Λιμενικών με σοβαρά προβλήματα υγείας, με δυσίατα και ανίατα νοσήματα. Πλέον οι εν λόγω Λιμενικοί εντάσσονται στη διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων, κατά παρέκκλιση του σχετικού ΠΔ που διέπει τη διαδικασία, και μάλιστα χωρίς καμία πρότερη διαβούλευση με τους εκπροσώπους του κλάδου και μόλις ένα μήνα πριν την σύγκληση των συμβουλίων τακτικών μεταθέσεων.

Την ίδια ώρα, με  το ΠΔ 86/2022 το Υπουργείο επέλεξε να καταργήσει επί της ουσίας τις προσωποπαγείς θέσεις όσων Λιμενικών αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τα οποία επιβάλουν την τοποθέτησή τους κοντά στην οικία τους, σε νοσοκομεία, σε ιατρικά κέντρα και εξειδικευμένους ιατρούς που μπορούν να διαχειριστούν το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

«Συνέπεια των ανωτέρω είναι πως αντί να προστατεύονται τα στελέχη με ιδιαίτερες υγειονομικές ανάγκες, θα μετατίθεται χωρίς κανένα κριτήριο με απόφαση του Υπουργού σε υπηρεσία που δεν έχουν δηλώσει και πιθανώς χωρίς την αναγκαία πρόσβαση σε υγειονομικές δομές που έχουν ανάγκη», σημείωσε ο Βουλευτής. Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι με τις τελευταίες μεθοδεύσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας, οι Λιμενικοί με προβλήματα υγείας και βαριές ασθένειες, μένουν απροστάτευτοι και εγκλωβισμένοι σε ένα πλαίσιο άδικων μεταθέσεων.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, κάλεσε με την Ερώτησή του τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει για ποιο λόγο προχώρησε αιφνίδια σε διαφορετική ερμηνεία του καθεστώτος μεταθέσεων των Λιμενικών με σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά και να μην προχωρήσει σε ενέργειες που θα δυσχεράνουν δυσανάλογα την καθημερινότητα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος.