ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αύριο η πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών - Δυναμικό παρών από τη Μαγνησία

Αύριο η πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών - Δυναμικό παρών από τη Μαγνησία

Επί ποδός είναι οι αγροτικοί σύλλογοι της Μαγνησίας για την πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων που θα πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας αναφέρει τα εξής:

Μετά από την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας αποφασίσαμε ομόφωνα την συμμετοχή μας στην πανελλαδική σύσκεψη που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, την Κυριακή 8 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, στη Νίκαια Λάρισας.

Για την προετοιμασία της συμμετοχής μας τις προηγούμενες ημέρες συνεδρίασαν τα διοικητικά συμβούλια των αγροτικών συλλόγων που βρίσκονται στην δύναμη της ομοσπονδίας, επίσης οργανώθηκαν περιοδείες και συσκέψεις.

Στο επίκεντρο όλης αυτής της δραστηριότητας βρίσκεται η συζήτηση για την ανάγκη κλιμάκωσης και συντονισμού του αγώνα που δίνουμε οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, απέναντι στην πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, που έχει ως αποτέλεσμα να βιώνουμε «το μαρτύριο της σταγόνας», προσπαθώντας να παραμείνουμε στα χωράφια, να κρατήσουμε τα κοπάδια μας.

Η Πανελλαδική σύσκεψη της Κυριακής είναι η συνέχεια μιας πολύμηνης αγωνιστικής δραστηριότητας τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο νομού. Κόντρα στους διάφορους «καλοθελητές» που αναπαράγουν τις συκοφαντίες της κυβέρνησης για «εθιμικές» κινητοποιήσεις και «κομματικά υποκινούμενους», η σύσκεψη που οργανώνεται, επιβεβαιώνει ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν εμφανίζεται μόνο μια φορά τον χρόνο αλλά είναι συνεχώς παρόν και αναπτύσσει σταθερά μια πολύμορφη αγωνιστική δράση.

Στο επίκεντρο αυτής της δραστηριότητας βρέθηκαν τα αιτήματα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, να εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση, την αναπλήρωση εισοδήματος, την εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και την αλλαγή του κανονισμού του, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, τη μη περικοπή άμεσων και συνδεδεμένων ενισχύσεων, όπως προβλέπεται στη νέα ΚΑΠ.

Μόνος «υποκινητής» είναι τα προβλήματα μας!

Με όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι βλέπουμε τα προβλήματα μας να παραμένουν και να οξύνονται. Το ακριβό πετρέλαιο, ο τριπλασιασμός της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, οι μεγάλες αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια, μας οδηγούν στο ξεκλήρισμα.

Την ίδια στιγμή τα προϊόντα μας πουλήθηκαν φέτος σε εξευτελιστικές τιμές, κάτω από το κόστος παραγωγής, είτε παραδόθηκαν στις βιομηχανίες και τους εμπόρους με το αίσχος των ανοιχτών τιμών, χωρίς να ξέρουμε πότε, αν και πόσο θα πληρωθούμε.

Ενώ την ίδια ώρα, τα προϊόντα μας φτάνουν στο ράφι και τη λαϊκή κατανάλωση πανάκριβα.

Ταυτόχρονα, κάθε φορά που το χαλάζι ή η πλημμύρα μας καταστρέφει τη σοδειά, οι αγρότες ακούμε τις κυβερνήσεις να μας λένε ότι δεν δικαιούμαστε αποζημίωση στο 100%, αφού ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ και τα όποια ψίχουλα δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Όσο για τα απαραίτητα έργα για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, αυτά δεν υλοποιούνται με ταχύτητα, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος.

Αλλά και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από 1η Γενάρη 2023 κινείται σε πολύ χειρότερη κατεύθυνση από σήμερα, με περικοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, μεγαλύτερα εμπόδια σε νέες ενισχύσεις κ.λπ. Συνοδεύεται από περικοπή συνδεδεμένων ενισχύσεων σε προϊόντα ή ένταξη άλλων προϊόντων που όμως δεν αφορά όλες τις περιοχές της χώρας, ώστε με την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» η κυβέρνηση να στρέφει τον έναν αγρότη απέναντι στον άλλο.

Καμία αναμονή για «λύσεις» από τους ενόχους!

Άλλωστε, οι βιοπαλαιστές αγρότες από την ίδια μας την πείρα διαπιστώνουμε ότι μόνο με τα τρακτέρ στους δρόμους και τον πανελλαδικά συντονισμένο αγώνα, τη συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα καταφέραμε στο παρελθόν να αποσπάσουμε συγκεκριμένα μέτρα που μας έδωσαν μικρή ανάσα απέναντι στην καταιγιστική αντιλαϊκή επίθεση από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, να καθυστερήσουμε μέτρα που είχαν σχεδιαστεί και δρομολογηθεί σε βάρος μας.

πηγή: taxydromos.gr