ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Στην πρίζα” για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων

“Στην πρίζα” για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων

Πρόταση στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας «Εκπόνηση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) θα υποβάλει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου. Η σύνταξη του σχεδίου θα γίνει από εξωτερικό συνεργάτη, για αυτό και έχει προβλεφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του 2023 το κονδύλι των 36.456,00 ευρώ.

Ο δήμος Ρήγα Φεραίου ως φορέας εκπόνησης του Σχεδίου καλείται να δημιουργήσει έντυπο και ψηφιακό επικοινωνιακό υλικό, για την πληροφόρηση των κατοίκων και των επισκεπτών σε σχέση με τα σημεία επαναφόρτισης H/O και τους χώρους στάθμευσης Η/Ο.

Το περιεχόμενο της μελέτης του Σ.Φ.Η.Ο. θα περιέχει υποχρεωτικά κατ’ ελάχιστον τη χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και σημείων επαναφόρτισης Η/Ο εντός των διοικητικών ορίων του δήμου, στους χώρους στάσης και στάθμευσης, καθώς και σε ελεγχόμενους από τους δήμους χώρους στάθμευσης και δημοτικούς χώρους στάθμευσης, ώστε να προβλέπεται υποχρεωτικά η χωροθέτηση ενός κατ’ ελάχιστον σημείου επαναφόρτισης Η/Ο ανά 1.000 κατοίκους του δήμου.

Επίσης θα περιλαμβάνει τη χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και σημείων επαναφόρτισης Η/0 , ώστε να καθίσταται δυνατή η εγκατάσταση των σημείων επαναφόρτισης Η/Ο υψηλής ισχύος για την εξυπηρέτηση δημοτικών και αστικών λεωφορείων και συγχρόνως να διασφαλίζεται η ελάχιστη απαιτούμενη αναμονή επαναφόρτισης για την ομαλή λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών προς εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Στις θέσεις που θα δημιουργηθούν θα πρέπει να επιτρέπεται και η στάθμευση και η επαναφόρτιση Η/Ο που δεν εξυπηρετούν ανάγκες τροφοδοσίας μετά από τη λήξη του ωραρίου τροφοδοσίας και έως την επόμενη έναρξη. Σε εμπορικές περιοχές και ιστορικά κέντρα πόλεων, χωροθετούνται παρόδιες θέσεις στάθμευσης -επαναφόρτισης για ηλεκτρικά ποδήλατα και μοτοποδήλατα τροφοδοσίας, τα οποία επιτρέπεται να κινούνται πέραν των ωραρίων τροφοδοσίας που ισχύουν για τα υπόλοιπα οχήματα.

Τέλος, στο σχέδιο πρέπει να υπάρχει σαφής πρόβλεψη χωροθέτησης των σημείων επαναφόρτισης Η/Ο σε υφιστάμενα και νόμιμα καθορισμένα σημεία στάσης ή στάθμευσης (πιάτσες) Ε.Δ.Χ.-ΤΑΞΙ, και συγκεκριμένα μία θέση Η/Ο ανά πέντε θέσεις στάθμευσης.

Πηγή: taxydromos.gr