ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Κανένα χρονοδιάγραμμα για την απονομή συντάξεων μηχανικών με παράλληλη ασφάλιση"

"Κανένα χρονοδιάγραμμα για την απονομή συντάξεων μηχανικών με παράλληλη ασφάλιση"

Ερώτηση προς τον Υπ. Εργασίας κατέθεσε η Βουλευτής Μαγνησίας Κ. Παπανάτσιου για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων μηχανικών με παράλληλη ασφάλιση. Την ερώτηση συνυπογράφουν τριάντα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η κ. Παπανάτσιου αναφέρεται σε προηγούμενη ερώτηση που είχε καταθέσει για το θέμα αλλά και σε όλες τις υποσχέσεις που έχει δώσει η Κυβερνήση τα τελευταία δύο χρόνια για την άμεση επίλυση του προβλήματος των καθυστερήσεων στην έκδοση των παράλληλων συντάξεων.

Το ζήτημα των οριστικών συντάξεων των μηχανικών δεν έχει ακόμη επιλυθεί, ενώ συμπληρώνονται σχεδόν 7 χρόνια από την ισχύ του Νόμου 4387/16, με δεκάδες ερωτήσεις να έχουν κατατεθεί στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου για το εν λόγω θέμα. Είναι προφανές ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου, δύο χρόνια μετά η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δραματική, με τους συνταξιούχους να προσπαθούν να βιοποριστούν με προσωρινές λύσεις και να βρίσκονται σε απόγνωση. Το Υπουργείο Εργασίας διατείνεται αναληθώς ότι έχουν εκδοθεί όλες οι εκκρεμούσες ΚΥΡΙΕΣ συντάξεις, ενώ αποσιωπά το γεγονός ότι δεν έχουν εκδοθεί περίπου 50.000 ολοκληρωμένες (με την αναλογούσα προσαύξηση) ΚΥΡΙΕΣ συντάξεις, τόσο μηχανικών όσο και άλλων κατηγοριών δικαιούχων.

Η Βουλευτής Μαγνησίας σημειώνει πως σε δημόσια τοποθέτησή του ο αρμόδιος Υφυπουργός δήλωσε ότι η επίλυση του θέματος, μετατίθεται για πολλοστή φορά στο μέλλον και συγκεκριμένα ανέφερε ότι θα εκδοθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Η στάση αυτή συνιστά εμπαιγμό στους επί 35 και 40 έτη συνεπείς ασφαλισμένους, που κατέβαλαν ανελλιπώς υποχρεωτικές εισφορές σε δύο Ταμεία Κύριας ασφάλισης.

Σε συνέχεια των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιο είναι επιτέλους το χρονοδιάγραμμα έκδοσης των οριστικών αποφάσεων σύνταξης ως προς τα τρία σκέλη (ανταποδοτική – προσαύξηση – εθνική), με τα αναλογούντα αναδρομικά, όπως προβλέπει ο ν. 4387/2016, ώστε να επιλυθεί το φλέγον ζήτημα των συνταξιούχων μηχανικών με παράλληλη ασφάλιση;