ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μαγνησία και Πολιτική εν καμίνω, 1934-1967. Ανατομία της κάλπης και Μετασχηματισμοί

Το νέο βιβλίο του Πάνου Σκοτινιώτη από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας
Μαγνησία και Πολιτική εν καμίνω, 1934-1967. Ανατομία της κάλπης και Μετασχηματισμοί

 

Πάνος Σκοτινιώτης: «Μαγνησία και Πολιτική εν καμίνω, 1934-1967. Ανατομία της κάλπης και Μετασχηματισμοί» - Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας

Κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας το βιβλίο του   Πάνου Σκοτινιώτη «Μαγνησία και Πολιτική εν καμίνω, 1934-1967. Ανατομία της κάλπης και Μετασχηματισμοί». Το βιβλίο προλογίζει ο αείμνηστος, ομότιμος καθηγητής, Ηλίας Νικολακόπουλος, με την ανεκτίμητη προσφορά στην επιστήμη και την κοινωνία. Το εξώφυλλο έχει σχεδιάσει ο Βολιώτης εικαστικός-καθηγητής Αλέξανδρος Ψυχούλης.

Υπόδειγμα τοπικής ιστορίας

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο βιβλίο, που ελπίζουμε να κερδίσει σημαντική θέση στη βιβλιογραφία. Ένα βιβλίο που ανταποκρίνεται στον θεμελιώδη στόχο του εκδοτικού φορέα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για στήριξη της έρευνας, διάδοση της επιστημονικής γνώσης και έκδοση ποιοτικών βιβλίων που απευθύνονται και στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Με ρέουσα αφήγηση, μεθοδική ανάλυση, πλούσια τεκμηρίωση και διεπιστημονική προσέγγιση, η μελέτη συνδυάζει ένα μεγάλο εύρος πληροφοριών, πρωτογενούς υλικού  και δευτερογενών πηγών. «Υπόδειγμα τοπικής ιστορίας και διανοητική πρόκληση γιααντίστοιχες μελέτες και σε άλλες περιοχές» χαρακτηρίζει το βιβλίο, στον πρόλογό του, ο Ηλίας Νικολακόπουλος.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης αποκτά ολοκληρωμένη εικόνα της πολιτικής —πρωτίστως— ιστορίας της Μαγνησίας σε μια μακρά και ταραγμένη χρονική περίοδο, η οποία αρχίζει από τις παραμονές της δικτατορίας Μεταξά και τελειώνει με την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, αφού μεσολαβεί η καυτή δεκαετία του 1940 και η μετεμφυλιακή «καχεκτική δημοκρατία». Η  μελέτη επικεντρώνεται στη Μαγνησία, όπως όμως σημειώνεται και στο οπισθόφυλλο, δεν περιχαρακώνεται στα όριά της, καθώς «δεν νοείται τοπική ιστορία χωρίς την ενσωμάτωσή της στο ευρύτερο εθνικό πλαίσιο, ακόμη και στο διεθνές περιβάλλον». Γι’ αυτό και στη μελέτη ο διάλογος και η διάδραση του τοπικού με το εθνικό είναι διαρκείς, με την εθνική ιστορικο-πολιτική πραγματικότητα να σκιαγραφείται μέσα από μια ιδιαίτερη, νηφάλια ματιά.   

Το βιβλίο

Πυρήνας της μελέτης είναι οι βουλευτικές και δημοτικές εκλογές στη Μαγνησία, με  αφετηρία τις τελευταίες δημοτικές εκλογές (1934) και τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (1936) του Μεσοπολέμου, και τερματισμό τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (1964) και τις τελευταίες δημοτικές εκλογές (1964-1965) πριν από την επικράτηση της στρατιωτικής δικτατορίας. Παρουσιάζεται το γενικό πολιτικό πλαίσιο κάθε εκλογικής αναμέτρησης, φωτίζεται το προεκλογικό τοπίο στη Μαγνησία, αποκωδικοποιούνται τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στο σύνολο του νομού (αλλά και στην ενιαία εκλογική περιφέρεια με τον νομό Λαρίσης μέχρι τις εθνικές εκλογές του 1956), στις επιμέρους περιοχές της Μαγνησίας και σε όλους τους δήμους και τις κοινότητες, καθώς και τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στους δήμους του νομού. Χαρτογραφούνται, επίσης, τα πρόσωπα που συμμετείχαν στους βουλευτικούς και δημοτικούς συνδυασμούς και η εκλογική τους επίδοση. Ανιχνεύεται, τέλος, η εξέλιξη της εκλογικής επιρροής των πολιτικών παρατάξεων σε όλη την εξεταζόμενη περίοδο, σε σύγκριση και με τις εκλογικές τάσεις σε εθνικό επίπεδο. Η ανάλυση δεν είναι όμως μονοδιάστατη, αλλά σφαιρική και πολυεπίπεδη. Έτσι, στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, συνεξετάζονται οι οικονομικοί και κοινωνικοί μετασχηματισμοί και οι δημογραφικές ανακατατάξεις στη μεταπολεμική Μαγνησία, σε αντιπαραβολή με τους άλλους θεσσαλικούς νομούς. Με τον τρόπο αυτόν δημιουργείται μια πανοραμική εικόνα των μεταβολών σε θεσσαλικό επίπεδο, που επιτρέπει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες  συγκρίσεις.

Το βιβλίο  απευθύνεται στο ευρύ κοινό, παράλληλα όμως ενδιαφέρει τους πολιτικούς επιστήμονες, τους ιστορικούς της σύγχρονης Ιστορίας και τους φοιτητές πολιτικής επιστήμης και Ιστορίας, προσφέροντας πολύτιμο υλικό και ερεθίσματα σε νέους ερευνητές.

Ο συγγραφέας

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Πάνος Σκοτινιώτης, είναι νομικός, με μακρά διαδρομή στη δικηγορία και πολύχρονη και δημιουργική παρουσία στον δημόσιο βίο, τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στη δημοτική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Έχοντας βαθύτατη γνώση του αντικειμένου που πραγματεύεται, προσφέρει στον αναγνώστη μια εμπεριστατωμένη ανάλυση των πολιτικών, εκλογικών, οικονομικών και δημογραφικών εξελίξεων στη Μαγνησία της ιστορούμενης περιόδου, με την υποστήριξη και 411 πινάκων που περιέχουν στατιστικά δεδομένα και 12 διαγραμμάτων. Στην ιδιαίτερα φροντισμένη έκδοση των 730 σελίδων εμπεριέχονται, επίσης, 103 φωτογραφίες (εφημερίδων της εποχής, προσώπων, ντοκουμέντων κ.ά.), παράρτημα με σύντομα βιογραφικά των εκλεγέντων κατά την εξεταζόμενη περίοδο βουλευτών και δημάρχων, ευρετήριο των 1.982 ονομάτων προσώπων που αναφέρονται στη ροή του κειμένου, όπως και ευρετήριο των δήμων και κοινοτήτων του νομού Μαγνησίας.

Διάθεση του βιβλίου

Η κεντρική διάθεση του βιβλίου γίνεται από το βιβλιοπωλείο των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Θεσσαλίας, που βρίσκεται στον Βόλο, Ιάσονος 145 - Γαμβέτα (Κτίριο «Τσικρίκη»). Υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής παραγγελίας μέσω της ιστοσελίδας των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Θεσσαλίας (press.uth.gr) με παράδοση σε όλη την Ελλάδα (πληροφορίες 24210 74195). Το βιβλίο διατίθεται, επίσης, από τα βιβλιοπωλεία του Βόλου «Ήλιος» (Ηπείρου 8), «Πένα» (Σπ. Σπυρίδη 21) και «Πλαστελίνη» (Γ. Δήμου 39Γ),  και στη Λάρισα από το βιβλιοπωλείο Flash (Παπαναστασίου Αλέξανδρου 57).