ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Η Κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει να εγγυηθεί την ευημερία της κοινωνίας"

Τοποθέτηση Κ. Παπανάτσιου στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023
"Η Κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει να εγγυηθεί την ευημερία της κοινωνίας"

Στη συζήτηση για το προϋπολογισμό του 2023 τοποθετήθηκε η αν. Τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Παπανάτσιου ξεκινώντας την ομιλία της αναφερόμενη στο σκάνδαλο των επί συνδέσεων, αλλά και στην προσαγωγή Ελληνίδας ευρωβουλεύτριας, λέγοντας πως δημιουργείται μία ζοφερή εικόνα για τη δημοκρατία και το μέλλον της χώρας.

Η κ. Παπανάτσιου τόνισε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι η χώρα έχει γίνει ευρωπαϊκό παράδειγμα σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη εν μέσω κρίσεων, δεν αναφέρεται όμως στο συγκυριακό χαρακτήρα των λεγόμενων επιτυχιών της. Η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ επωφελείται από τις πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία δε θα μειωθεί περαιτέρω το επόμενο έτος. Αντίστοιχα και η αύξηση των εξαγωγών υπερκαλύφθηκε από την  αύξηση των εισαγωγών, ενώ το έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών, με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, άγγιξε τα 10 δις το οχτάμηνο του τρέχοντος έτους. 

Συνεχίζοντας σημείωσε δε ότι «αυτός ο δείκτης δείχνει και το μεγάλο πρόβλημα του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται από τις πολιτικές που ακολουθούνται από το 2019. Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας βασίζεται κυρίως στην μείωση της φορολογίας του μεγάλου πλούτου, στην  πριμοδότηση συγκεκριμένων επιχειρηματιών με παράλληλη επαναφορά των όρων της εσωτερικής υποτίμησης σε ότι αφορά την εργασία».

Η Βουλευτής Μαγνησίας τόνισε επίσης πως τα νούμερα του προϋπολογισμού δεν προσλαμβάνουν πανηγυρικό χαρακτήρα, εν όψει της συνεχιζόμενης ακρίβειας και της μειωμένης αγοραστικής δύναμης μισθωτών και συνταξιούχων και πως το όραμα της Νέας Δημοκρατίας περιορίζεται στον εξωτερικό δανεισμό και τις εισροές κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμα, υπογράμμισε πως η πραγματική εικόνα της οικονομίας φωτίζεται από στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ που λέει ότι ο κατώτατος μισθός έχει χάσει το 19% της αγοραστικής του δύναμης, τη στιγμή που σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 28% των συμπολιτών βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας. 

Αναφερόμενη στις επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα σημείωσε «Την προηγούμενη εβδομάδα, η Κυβέρνηση πανηγύρισε για άλλη μια «επιτυχία» της, τις επιστροφές των κερδών από τις παρακρατήσεις από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, ενώ σημείωσε πως πανηγυρίζει γιατί υλοποιείται ομαλά ότι ακριβώς συμφώνησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Η συνολική λύση για το χρέος και το Cash Buffer των 37 δισεκατομμυρίων€ είναι αυτά που επιτρέπουν στην χώρα να περνάει ομαλά τις διεθνείς αναταράξεις. Ενώ αντίστοιχα, οι  μεταρρυθμίσεις που χαιρετίζει η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή σχετικά με την αποταμίευση των κερδών αφορούν δεσμεύσεις που πρόσθεσε η Νέα Δημοκρατία και δεν είναι άλλες από την ακύρωση της προστασία της πρώτης κατοικίας,  το νέο πτωχευτικό κώδικα και την απορρύθμιση των εργατικής νομοθεσίας.» 

Επιπρόσθετα η κ. Παπανάτσιου τόνισε πως η Κυβέρνηση θεωρεί πως θα επιστρέψουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023, αυτό δε θα το πετύχει με αύξηση των εσόδων και μείωση των δαπανών. Η μείωση των δημοσίων δαπανών και η αύξηση του «πληθωριστικού» ΦΠΑ δείχνουν τον δρόμο. Τα έσοδα αυξάνονται στα 62δις, ενώ ο ΦΠΑ είναι αυξημένος κατά 24% από το 2019. Η Βουλευτής κλείνοντας σημείωσε δε, πως η Κυβέρνηση επιχειρεί μια βίαιη αναδιάρθρωση της οικονομίας και της κοινωνίας, η ανάπτυξη θα συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ η λαϊκή οικογένεια δεν θα έχει πρόσβαση σε βασικούς τομείς του κοινωνικού κράτους, δεν θα μπορεί να βγάλει το μήνα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Παπανάτσιου, «Το μήνυμα είναι ένα, η κοινωνία θα πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της».