ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση μνήμης για τους εκτελεσθέντες Δρακειώτες το Δεκέμβριο 1943

Εκδήλωση μνήμης για τους εκτελεσθέντες Δρακειώτες το Δεκέμβριο 1943

Εκδήλωση μνήμης για τους 115 Δρακειώτες που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τα ξημερώματα της 18ης Δεκεμβρίου 1943, διοργανώνει στο Πορφυρογένειο Πολιτιστικό Κέντρο Αγριάς, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δρακειας.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ομιλία του εκπαιδευτικού, κ. Νικόλαο Φιλάρετου που θα αναφερθεί στην τακτική των αντιποίνων που εφάρμοσαν οι ναζί κατακτητές σε όλη την Ελλάδα βάζοντας στον χάρτη των μαρτυρικών χωριών και τη Δράκεια Πηλίου.

Το χρονικό της εκτέλεσης

Στη συνέχεια η ιστορικός κ. Αποστολία Χατζάκου θα παρουσιάσει το χρονικό της εκτέλεσης της 18ης Δεκεμβρίου 1943. Ακολούθως θα παρουσιαστεί το μελοποιημένο ποίημα «Η Τραγωδία της Δράκειας». Πρόκειται για την μελοποίηση του γνωστού δημοτικού ποιήματος που περιγράφει με λεπτομέρειες τα τραγικά γεγονότα της εκτέλεσης και γράφτηκε από Δρακειωτες που έζησαν την ναζιστική θηριωδία. Την σύνθεση έχει αναλάβει ο Νίκος Χιώτογλου και το ποίημα ερμηνεύει η Ελεάννα Βαρελά.

Ιδιαίτερα συγκινητικό στην όλη διαδικασία είναι πως τα έξοδα για να πραγματοποιηθεί η δράση, καλύπτονται με την συνδρομή φίλων του Συλλόγου και της Δράκειας. Δρακειώτες που ζουν στο χωριό, Δρακειώτες που ζουν σε άλλα μέρη, αλλά και άλλοι, που δεν έχουν καταγωγή από τη Δράκεια, αλλά αγαπούν το χωριό, περισσότερο κι από δικό τους, βοηθούν για να πραγματοποιηθεί αυτή η δράση.

Συμμετοχή και του Δημοτικού Σχολείου

Στην εκδήλωση συμμετέχουν μαθητές της Ε’ Δημοτικού του 1ου Δημοτικού σχολείου Αγριάς με την εκπαιδευτικό κ. Χριστίνα Σαρρή. Οι μαθητές, μελετώντας την τοπική ιστορία, αποτύπωσαν την τραγωδία της Δράκειας μέσα από την ζωγραφική και θα παρουσιάσουν τα έργα τους στο κοινό. Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης της μαύρης επετείου της Δράκειας.

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Δράκειας μετά την Θεία Λειτουργία θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων της Δράκειας.

Την διοργάνωση έχει ο Αναπτυξιακός Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Δράκεια» σε συνεργασία με το τοπικό συμβούλιο Δράκειας και την υποστήριξη της Μαγνήτων Κιβωτού και του Συλλόγου Μνήμης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης Μαγνησίας.

πηγή: ertnews.gr