ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανακοίνωση της ΔΑΣ-ΟΤΑ για τα υπηρεσιακά αιρετά συμβούλια

Ανακοίνωση της ΔΑΣ-ΟΤΑ για τα υπηρεσιακά αιρετά συμβούλια

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΣΤΙΣ 14/12

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΔΑΣ-ΟΤΑ. ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (μονίμων και αορίστου χρόνου), για τα οποία ως εργαζόμενοι εκλέγουμε 2 από τα 5 μέλη στο καθένα (τα άλλα 3 διορίζονται από τις κρατικές αρχές), αξιοποιούνται για να προχωρήσουν στη ζωή οι αντεργατικοί νόμοι που κουτσουρεύουν τα εργασιακά μας δικαιώματα και για να νομιμοποιηθούν με τη σφραγίδα ενός δήθεν συλλογικού οργάνου. Ο υπηρεσιακός κώδικας των δημοτικών υπαλλήλων και το πειθαρχικό δίκαιο, που τα Υπηρεσιακά Συμβούλια καλούνται να εφαρμόσουν, γίνονται όλο και πιο αντεργατικά, σε βάρος των συμφερόντων μας.

Σε αυτές τις συνθήκες έχει ιδιαίτερη σημασία να εκλεγούν στα Υπηρεσιακά Συμβούλια οι αγωνιστές υποψήφιοι της ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας. Να ενισχυθεί εκείνη η δύναμη που δεν τα διπλώνει, που δεν έχει καμία δέσμευση απέναντι στις Δημοτικές αρχές και τις κυβερνήσεις, που και μέσα στα Υπηρεσιακά Συμβούλια παλεύει ενάντια στην βάρβαρη πολιτική τους. Μόνο η εκλογή αιρετών της ΔΑΣ-ΟΤΑ στα Υπηρεσιακά Συμβούλια μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα υπάρχει σε αυτά μια φωνή που θα αποκαλύπτει τις αυθαιρεσίες και που θα βάζει εμπόδια στην υλοποίηση των αντεργατικών νόμων προς όφελος των εργαζομένων στους Δήμους.

Κανένας συνάδελφος δεν έχει αυταπάτες για το πώς λειτούργησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εργαζομένων στους Δήμους της Μαγνησίας. Γνωρίζετε τις άδικες αποφάσεις που συχνά πάρθηκαν σε αυτά για ζητήματα που μας απασχολούν (άδειες, μεταθέσεις, αξιολογήσεις, κτλ). Όποιος έχει το μαχαίρι, έχει και το πεπόνι! Οι Δημοτικές αρχές ελέγχουν την πλειοψηφία στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Δεν μπορεί το Υπηρεσιακό Συμβούλιο να είναι σε αυτές τις συνθήκες “αναβαθμισμένο και ανεξάρτητο”, όπως ισχυρίζονται με θράσος, κοροϊδεύοντας τους συναδέλφους, κάποιοι υποψήφιοι στις εκλογές.

Γνωρίζετε ότι οι αιρετοί της ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας μέσα στα Υπηρεσιακά Συμβούλια υπερασπίστηκαν σταθερά την αξιοπρέπεια και το συμφέρον του κάθε συνάδελφου ενάντια στις αυθαιρεσίες και τις άδικες αντεργατικές αποφάσεις των Δημοτικών Αρχών. Οι αιρετοί της ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας, σε αντίθεση με τους αιρετούς της παράταξης «Πλαγεράς-Συνδικαλιστική Ανατροπή», ποτέ δεν αποδέχτηκαν το αντεργατικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτά λειτουργούν (κρίσεις - αξιολόγηση προϊσταμένων, έγκριση μαζί με τους διορισμένους των «Οργανισμών» των Δήμων που καταργούν θέσεις και αρμοδιότητες, κτλ). Δεν  συμβιβάστηκαν με τις Δημοτικές αρχές, που τα έχουν μετατρέψει σε μηχανισμούς εξυπηρέτησης, εξαγοράς και συναλλαγής, διαιρώντας τους εργαζόμενους και νομιμοποιώντας αυθαιρεσίες σε βάρος συναδέλφων. Αντέδρασαν σε άδικες αποφάσεις δημάρχων, όπως την άρνηση του τότε δημάρχου Αλμυρού  να δώσει άδεια άνευ αποδοχών σε συνάδελφο από τον Αλμυρό που η γυναίκα του ήταν έγκυος και κλινήρης. Την άρνηση αυτή τη σιγόνταρε με τη λευκή ψήφο του στο Υ.Σ. η αιρετός της παράταξης “Πλαγεράς-Συνδικαλιστική Ανατροπή”(!!), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ληφθεί η αναγκαία ομόφωνη απόφαση και ο συνάδελφος να εξαναγκαστεί σε παραίτηση από τη δουλειά,, δηλαδή σε απόλυση!

Η παράταξη «Πλαγεράς-Συνδικαλιστική Ανατροπή» συκοφαντεί ασύστολα όταν ισχυρίζεται ότι στις περυσινές «εκλογές» για τα Υπηρεσιακά, που έμειναν στα χαρτιά λόγω της καθολικής αποχής των εργαζομένων, ψήφισαν δήθεν «τρία μέλη της ΔΑΣ που δεν παραιτήθηκαν». Παλιά τους τέχνη κόσκινο!! Η αλήθεια είναι με κοινό αίτημα προς την Εφορευτική Επιτροπή στις 2/11/2021 οι επικεφαλής των 3 ψηφοδελτίων που είχαν κατατεθεί δήλωναν ότι απέσυραν όλους τους υποψηφίους και απαιτούσαν την «οριστική ματαίωση και ακύρωση της εκλογικής διαδικασίας για τα Υπηρεσιακά»:

Η αλήθεια είναι ότι ο μοναδικός που ψήφισε στις «εκλογές» του 2021 για τα Υπηρεσιακά ήταν ο πρόεδρος της «Εφορευτικής», ο οποίος προβοκατόρικα ψήφισε 2 υποψήφιες της ΔΑΣ-ΟΤΑ, ενώ γνώριζε τη θέση μας για ακύρωση των εκλογών. Η αλήθεια είναι ότι η παράταξη «Πλαγεράς-Συνδικαλιστική Ανατροπή» αρνήθηκε τις προτάσεις της ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας να αποσύρουμε όλα τα ψηφοδέλτια από την Εφορευτική ώστε να μην μπορέσει να ψηφίσει κανείς και να διαγραφεί από το Σύλλογο για τις ενέργειες του ο πρόεδρος της Εφορευτικής. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια!

Οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας θα παλέψουν στα Υπηρεσιακά Συμβούλια για κάθε μικρότερο ή μεγαλύτερο πρόβλημα του κάθε συνάδελφου. Θα είναι τα μάτια, τα αυτιά και η φωνή των εργαζομένων. Θα συνεχίσουμε όμως να παλεύουμε, πρώτα και κύρια, για ισχυρά και μαχητικά σωματεία που θα συγκρούονται με την αντεργατική πολιτική που εφαρμόζεται στους Δήμους για να ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ αυτά που μας αξίζουν:

 Αυξήσεις 20% στους μισθούς μας, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων 2016-2017. Πλήρη μισθολογική και βαθμολογική αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας εκτός δημόσιου τομέα, που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους με όλες τις σχέσεις εργασίας. Χορήγηση κλιμακίου ανά διετία και στους ΥΕ-ΔΕ. Διπλασιασμό του επιδόματος των απομακρυσμένων – παραμεθορίων περιοχών, όπως ορίζεται στην παρ.1 του άρθρου 19 του Ν.4354/2015.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο σύνολο των υπηρεσιών των Δήμων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Καμία ιδιωτικοποίηση Δημοτικών υπηρεσιών. Κανένας αναπτυξιακός οργανισμός και εταιρεία. Έξω οι εργολάβοι.

7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες, στα 55 και 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα ΒΑΕ. Καμία περικοπή στο επίδομα βαρέας και ανθυγιεινής εργασίας.

Μεγάλη μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αέριου, στις τιμές στα βασικά είδη της λαϊκής κατανάλωσης (διατροφή, ένδυση).

Καλούμε τον κάθε συνάδελφο να κάνει το αποφασιστικό βήμα. Στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να ψηφίσει τους υποψήφιους της ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας. Να πάρει δύναμη από τους αγώνες των εργαζομένων σε όλη τη χώρα για υπεράσπιση των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων τους. Η λύση βρίσκεται στους αγώνες μας.

Στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ που μόλις τελείωσε οι αδιάκοπες προσπάθειες της ΔΑΣ, των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, εκφράστηκε με την ανάδειξη της σε δεύτερη δύναμη (από τρίτη που ήταν μέχρι τώρα) με 21,3% και με 18 έδρες στο Γενικό Συμβούλιο. Η επιτυχία αυτή εκφράζει την εμπιστοσύνη χιλιάδων συναδέλφων σε όλη τη χώρα που με την ψήφο τους σε πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα μαχητικής συλλογικής διεκδίκησης και αγώνα.