ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουσιαστική και πετυχημένη η συνέλευση της Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η γενική συνέλευση της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, στην έδρα της, στο Πολιτιστικό Κέντρο Παλαμά
Ουσιαστική και πετυχημένη η συνέλευση της Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων

Η συνέλευση, η οποία λόγω της πανδημίας είχε να πραγματοποιηθεί από το 2019, έγινε με την παρουσία πλήθους εκπροσώπων πολλών καραγκούνικων συλλόγων από όλη την Θεσσαλία αλλά και απλά μέλη της Αμφικτιονίας, εκπροσώπους δήμων των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας και εκπροσώπους φορέων.

Την συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης πρωτοπρεσβύτερος περιοχής Παλαμά πατήρ Κωνσταντίνος Γιολδάσης, η βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα, ο οικοδεσπότης δήμαρχος κ. Γιώργος Σακελλαρίου, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης Νασίκας, ο πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Κιλελέρ κ.  Σωτήρης Νταφόπουλος, ο αντιπρόεδρος δημοτικού συμβουλίου δήμου Τρικκαίων κ. Θωμάς Χαχάμης, η δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας κ. Σωτηρία Μπακαλάκου, εκπρόσωπος του δήμου Μουζακίου και πρόεδρος τ.κ. Αγναντερού κ. Παπακώστας, η κ. Αθανασία Κρικώνη πρόεδρος της τ.κ. Προαστίου, η οποία και υποσχέθηκε συνεργασία για την άρτια οργάνωση του επόμενου συνεδρίου και ανταμώματος στο Προάστιο κ.ά.

Μηνύματα έστειλαν ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο βουλευτής Καρδίτσας κ. Γεώργιος Κωτσός, ο βουλευτής Τρικάλων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, η βουλευτής Λάρισας κ. Ευαγγελία Λιακούλη, ο αντιπεριφεριάρχης κ. Κωνσταντίνος Νούσιος και ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Λάρισας κ. Νικόλαος Καλτσάς.

Η εκδήλωση άρχισε με την κυρία Πιπίτσα Φιλίππου Τσιώνα, συντονίστρια της συνέλευσης, η οποία εκ μέρους του Αμφικτιονικού Συμβουλίου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια παρουσίασε την κατά τους ιστορικούς θεώρηση των Καραγκούνηδων καθώς και τον σκοπό και τη δράση της Αμφικτιονίας.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με δύο τιμητικά αφιερώματα. Το πρώτο στο δήμαρχο Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρη Νασίκα, στον οποίο επιδόθηκε ψήφισμα ευχαριστίας, από τον πρόεδρο κ. Απόστολο Φιρφιρή, για την άψογη διοργάνωση και φιλοξενία της Αμφικτιονίας στο Βελεστίνο και το δεύτερο στον Καραγκούνη νομικό σύμβουλο της Αμφικτιονίας κ. Βασίλειο Νίκου, με επίδοση ψηφίσματος για την μεγάλη του προσφορά στην ίδρυση της Αμφικτιονίας.

Ακολούθησε καλωσόρισμα από τον οικοδεσπότη δήμαρχο κ. Γιώργο Σακελλαρίου και οι χαιρετισμοί των επισήμων. 

Τιμή σε όσους έφυγαν από τη ζωή…

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Αμφικτιονίας κ. Φιρφιρής, μίλησε για όσους έφυγαν από τη ζωή το τελευταίο διάστημα, στελέχη και συνεργάτες, για τους οποίους κρατήθηκε στη μνήμη τους ενός λεπτού σιγή.

Στους μεγάλους εκλιπόντες, πρωτεργάτες και συνοδοιπόρους της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, ήταν η ιδρύτρια και «ψυχή» του συλλόγου «Καραγκούνα» Καρδίτσας Μαίρη Θεολόγη, από τους ιδρυτές και αναπληρωτής πρόεδρος της Αμφικτιονίας.

«Λείπει σε όλους η αγαπημένη μας αείμνηστη Μαίρη Θεολόγη, πολύ δύσκολη η αναπλήρωση της απώλειά της, της δασκάλας όλων μας που μας εμφύσησε από μικρά παιδιά την αγάπη για την καραγκούνικη παράδοση. Η Αμφικτιονία θα κάνει ειδικό τιμητικό αφιέρωμα για την Μαίρη Θεολόγη, στο επόμενο συνέδριο στο Προάστιο.

Μας λείπει, επίσης, ο πανεπιστημιακός καθηγητής και χοροδιδάσκαλος Κώστας Σαμαράς, που πέρασε και από τον λαογραφικό όμιλο Καραγκούνα. Τώρα, κάτι θα οργανώνουν με την Μαίρη Θεολόγη εκεί ψηλά…

Μας λείπει επίσης ο χαρισματικός αρχαιολόγος από τα Τρίκαλα ο Γεώργιος Ζιάκας, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Όμως, πρόσφατα έφυγαν εντελώς ξαφνικά από τη ζωή και δύο καταξιωμένοι νομικοί εισηγητές στο συνέδριο του Βελεστίνου, ο εκ Μαγούλας καταγόμενος Στέφανος Κλεάνθης Παύλου, καθηγητής της Νομικής και ο Λάμπρος Μαργαρίτης, επίσης καθηγητής Νομικής…».

(Για τους δύο καθηγητές μίλησε για την ζωή και το έργο τους, σε ειδική παρέμβασή του, ο δικηγόρος Βασίλης Νίκου).

Ο κ. Φιρφιρής αναφέρθηκε και στον ασθενούντα Αντιπρόεδρο της Αμφικτιονίας κ. Χρήστο Παπαπολύκαρπο ευχόμενος γρήγορη ανάρρωση, αλλά και στον Α’ Γραμματέα κ. Χαράλαμπο Τσιχτή ο οποίος για λόγους υγείας παραιτήθηκε του αξιώματος και της τιμητικής θέσης του ισόβιου μέλους… 

Αλλαγές στο Καταστατικό – Νέο Αμφικτιονικό Συμβούλιο

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Αμφικτιονίας Απόστολος Φιρφιρής, προχώρησε στις εργασίες της καταστατικής συνέλευσης, με προτάσεις για τροποποίηση άρθρων του καταστατικού της Αμφικτιονίας με τη σύμφωνη γνώμη του νομικού συμβούλου κ. Βασιλείου Νίκου, οι οποίες και ψηφίστηκαν.

Βασική τροποποίηση η καθιέρωση 42 αιρετών μελών (ιερομνήμονες), τα οποία μαζί με τα 9 ισόβια μέλη -συνολικά 51- αποτελούν το Αμφικτιονικό Συμβούλιο.

Δεύτερη βασική τροποποίηση η καθιέρωση 4 Αντιπροέδρων, ένας από κάθε νομό.

Στη συνέχεια, στα πλαίσια της τακτικής συνέλευσης, ο κ. Φιρφιρής έκανε ευρεία ενημέρωση για τη δράση της Αμφικτιονίας το πρόσφατο διάστημα από το 2019 μέχρι σήμερα, ενώ ακολούθησε η διαδικασία εκλογής του νέου Αμφικτιονικού Συμβουλίου το οποίο και επικυρώθηκε από τη γενική συνέλευση.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι προτάσεις για το μεθεπόμενο Συνέδριο - Αντάμωμα (2025) και αποφασίστηκε ότι η αξιολόγησή τους και η τελική απόφαση για τον τόπο πραγματοποίησής του θα γίνει από το νέο Αμφικτιονικό Συμβούλιο.

Τέλος, σχετικά με το 8ο Συνέδριο και Αντάμωμα, πρόεδρός του θα είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Παλαιοθόδωρος, ο οποίος σε συνεργασία με τον πρόεδρο και το νέο Αμφικτιονικό Συμβούλιο, θα διαμορφώσουν το θέμα που θα αφορά «το υγρό στοιχείο ως μέσο εγκατάστασης, ανάπτυξης, πολιτισμού και τρόπου ζωής» και θα καθορίσουν σύντομα τους άξονες του συνεδρίου.