ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη ο Αθανάσιος Λιούπης

Στο τραπέζι τα πολεοδομικά ζητήματα αλλά και η δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος
Στον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη ο Αθανάσιος Λιούπης

 

Με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη συναντήθηκε ο  Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αθανάσιος Λιούπης, προκειμένου να θέσει υπ’ όψιν του, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένα πολεοδομικά ζητήματα της Μαγνησίας και την πρόταση δημιουργίας Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Βόλου.

 Ειδικότερα, συζητήθηκαν:

  • τα πολεοδομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες κάτοικοι, μηχανικοί, επενδυτές στο Πήλιο, τη Μαγνησία και εν γένει στη χώρα από διατάξεις που βρίσκονται σε ισχύ και χρειάζονται διευκρινίσεις ή και τροποποιήσεις. Πρόσφατα δε, τα ζητήματα αυτά τα έθεσε ο Βουλευτής και στον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ταγαρά.
  • το πρόβλημα της ερμηνείας των διατάξεων της Νομοθεσίας για τους Δασικούς Χάρτες και συγκεκριμένα για την ισχύ των αποφάσεων των ΕΠ.Ε.Α.-Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων- κατόπιν αποδοχής υποβληθέντων πρόδηλων σφαλμάτων και αντιρρήσεων κατά των χαρτών, για τη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας, καθώς το ΤΕΕ Μαγνησίας σημειώνει, ότι μπορεί να εκδοθεί άδεια δόμησης από την ημέρα έκδοσης της πράξης με ΑΔΑ των ΕΠ.Ε.Α., με τις Πολεοδομίες, όμως, να μην την κάνουν δεκτή.
  • οι δυσχέρειες ανάπτυξης που δημιουργεί σε πολλούς επιχειρηματίες της Μαγνησίας το ισχύον Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Θεσσαλίας που εγκρίθηκε το 2018 και ορίζει ως άρτια για την κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων οικόπεδα τουλάχιστον 10 στρεμμάτων, σε αντίθεση με τα οριζόμενα στον Ν. 4759/2020 που απαιτεί ελάχιστη επιφάνεια 8 στρεμμάτων, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην έκδοση οικοδομικών αδειών τουριστικών μονάδων που έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο.
  • η πρόταση που υπέβαλε στον Πρωθυπουργό για δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Βόλου, τονίζοντας την αναγκαιότητα της λειτουργίας του, καθώς οι 600 περίπου καρκινοπαθείς της Μαγνησίας υφίστανται ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση, αφού χρειάζεται να αναζητήσουν θεραπεία σε Λάρισα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, με μεγάλο χρόνο αναμονής. Επεσήμανε, ότι υπάρχει διαθέσιμη κτιριακή υποδομή στο Νοσοκομείο Βόλου, ενώ αναφέρθηκε και στις έρευνες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που δείχνουν μεγαλύτερη θνησιμότητα σε μορφές καρκίνου στη Μαγνησία σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο  κ. Λιούπης ζήτησε τέλος  από τον κ. Υπουργό να μεριμνήσει για την ικανοποίηση του αιτήματος των εμμίσθων δικηγόρων για επέκταση της εννεάμηνης επιδοτούμενης άδειας μητρότητας και αύξηση του προβλεπόμενου μηνιαίου επιδόματος μητρότητας, στο επίπεδο του κατώτατου μισθού, για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες δικηγόρους.

Ο Υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα κοινοποιήσει, στο πλαίσιο των συντονιστικών αρμοδιοτήτων του, τα προαναφερθέντα ζητήματα στα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία προς αξιολόγηση και επόμενες ενέργειες.