ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ε.Σ.Υ. Ώρα Μηδέν

Του Δημήτρη Τσιμπανάκου - Μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑ.ΣΟ.Κ - Κινήματος Αλλαγής
Ε.Σ.Υ.  Ώρα Μηδέν
Η Ελλάδα είναι η χώρα με τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες στο χώρο της υγείας στην Ε.Ε. μετά την Βουλγαρία και τη Λιθουανία. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης οδηγούν στη μετατροπή ενός δημόσιου και κοινωνικού αγαθού σε αντικείμενο ιδιωτικής αγοράς διευρύνοντας τις ανισότητες στην πρόσβαση στις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των ιδιωτικών δαπανών.
 
Η μη ένταξη πρωτοβάθμιων δομών στο σύστημα σε συνδυασμό με την έλλειψη γιατρών θα οδηγήσει σε μια ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια συγκρότησης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας ανοίγει η κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης. Η δωρεάν και καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας τίθεται σε αμφισβήτηση με την ουσιαστική κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ. 
 
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ η παράταξη που δημιούργησε το Ε.Σ.Υ. παρουσίασε πρόσφατα τις δικές του θέσεις για ένα σύγχρονο Ε.Σ.Υ. που περιλαμβάνει την προσαρμογή της χρηματοδότησης στο ύψος της Ε.Ε. , τη διάθεση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης σε ύψος 10% στην υγεία και στις κοινωνικές υποδομές. Η αναγκαία αύξηση των αποδοχών των υγειονομικών ( και η ένταξη τους στα βαρέα - ανθυγιεινά) να προκύψει από την αύξηση του μισθολογίου και την διεύρυνση της απογευματινής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με σκοπό τη δραστική μείωση της λίστας αναμονής των ασθενών για χειρουργεία και εξετάσεις.
 
Συμπερασματικά η κυβέρνηση της ΝΔ επιστρέφει στη λογική της δεκαετίας του 1970 που οποίος έχει την οικονομική δυνατότητα  μπορεί να έχει πρόσβαση στις ποιοτικές παροχές υγείας. Η περίοδος της πανδημίας φρέναρε τα σχέδια τους για τη διάλυση του Ε.Σ.Υ και τώρα προσπαθούν να τελειώσουν τη δουλειά. Οι εκλογές είναι η ευκαιρία να μπει τέλος στα σχέδια τους.