ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στον Πλάτανο

Με αφορμή την απώλεια του Τάσου Παπανικολάου, θυμόμαστε το ιστορικό στέκι που λειτουργούσε στο Βελεστίνο
Στον Πλάτανο

Το 2015 ο Τάσος Παπανικολάου μας εμπιστεύτηκε το ανεκτίμητο άλμπουμ φωτογραφιών του, γεμάτο εικόνες και αναμνήσεις από το Στέκι - Ουζερί που διατηρούσε από το 1993 μέχρι και πριν μερικά χρόνια, κάτω από τα πλατάνια στην περιοχή του Αγίου Μηνά στο Βελεστίνο. 

"Εκεί στον πλάτανο καταλαγιάζει ο σάλαγος της καθημερινής μάχης"

4 Ιουλίου 1993, πίνοντας τρίπουρα μεσημέρι στον ίσκιο από τα πλατάνια / Αρχείο Δρ. Δημητρίου Καραμπερόπουλου

Προηγουμένως, το στέκι διατηρούσε ο Δημήτριος Ριζιώτης ή Γεωργίου.

Σε παλαιότερη ανακοίνωση του συμβολαιογράφου Σταύρου Παν. Παπαγεωργίου, διαβάζουμε σχετικά με την ιστορία του μαγαζιού και της τοποθεσίας πως τη χρονική περίοδο 1960-1965 το Βελεστίνο παρήγαγε 100 τόννους ντομάτα την ημέρα. Εφευγαν κάθε  μέρα δέκα τριαξονικά φορτηγα φορτωμένα ντομάτα για Αθήνα. Εργάτες, έμποροι, μεσίτες και άλλοι ξένοι περαστικοί ξαπόσταιναν και εύρισκαν στον πλάτανο τη δροσιά, το τσίπουρο, τον καφέ, το κρασί και το πρόχειρο φαγητό. Το αυλάκι δίπλα στον πλάτανο που κουβαλούσε στα σπλάχνα του το  "το νάμα θεοφιλέστατον " δρόσιζε τους ανθρώπους που πήγαιναν εκεί για να ξεκουρασθούν. Η ζωή ήταν μία καθημερινή μάχη.

Οι μαχητές ξεκουράζονταν σ΄αυτόν τον πλάτανο.

Λέει η παροιμία "Ο πλάτανος θέλει νερό και η λεύκα θέλει αγέρα"  και οι ρίζες του πλάτανου ροφούσαν το γάργαρο νερό νυχθημερόν.

Τυχεροί όσοι έζησαν τις παρέες.

Οι μνήμες και οι φωτογραφίες είναι εδώ να μας θυμίζουν τους αγαπημένους μας.

Καλό ταξίδι Τάσο.

Το άλμπουμ του θρυλικού "Ξενύχτη". 

Πιο διαβασμένα