ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεγάλη άσκηση της Πυροσβεστικής την Τρίτη στο Δημαρχείο

Μεγάλη άσκηση της Πυροσβεστικής την Τρίτη στο Δημαρχείο

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου και ώρα 10:10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Β` ΒΙ.ΠΕ.άσκηση αντιμετώπισης πυρκαγιάς στο Δημαρχείο Ρήγα Φεραίου, στον πεζόδρομο Βελεστίνου.

Στοιχεία της άσκησης

ΣΚΟΠΟΣ
Η εξακρίβωση των δυσχερειών επέμβασης σε περίπτωση πυρκαγιάς σε δημόσιο κτίριο
(Δημαρχείο Ρήγα Φεραίου).

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ:

  • Υπάλληλοι του Δήμου Ρήγα Φεβρουαρίου (σχέδιο εκκένωσης).
    • Δήμος Ρήγα Φεραίου (Γραφείο Πολιτικής Προστασίας).
    • Α.Τ Βελεστίνου για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.
    • Ε.Κ.Α.Β, για την παροχή πρώτων βοηθειών στους τραυματίες και τη μεταφορά τους με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο.
    • ΔΕΔΔΗΕ για την διακοπή ρεύματος της περιοχής επέμβασης. 

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Διοικητής Π.Υ ΒΙ.ΠΕ Βόλου Αντιπύραρχος  Κωνσταντίνος Τσίκας

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΣΚΗΣΗΣ

Στις 10.10΄ της 29-11-2022 ειδοποιείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία από το Δημαρχείο Ρήγα Φεραίου για πυρκαγιά στο κτήριο του Δήμου που προήλθε από το λεβητοστάσιο. Επιπλέον στον πρώτο όροφο του κτιρίου έχουν εγκλωβιστεί  δύο άτομα από τους καπνούς.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστική Υπηρεσίας είναι άμεση και στο τόπο αποστέλλονται  τα πυροσβεστικά οχήματα. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν για την επέμβαση είναι :

Β ΒΙ.ΠΕ. Βόλου – Π.Ε.Β. – Επαρχ. Οδό Βόλου Βελεστίνου – Ρήγα Φεραίου – Πεζόδρομος  Βελεστίνου. Κατά την πορεία των οχημάτων δίνονται από το Κ.Α.Ε. χρήσιμες πληροφορίες στον  επικεφαλής της άσκησης και ενημερώνεται ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι υπάλληλοι στον 1ο όροφο του κτιρίου.

Με την άφιξη των οχημάτων στον τόπο του συμβάντος και μετά από αναγνώριση, διαπιστώνετε ότι υπάρχουν 2 εγκλωβισμένοι υπάλληλοι στο 1ο όροφο του κτιρίου, ο χώρος έχει κατακλυστεί από καπνούς και υπάρχει πυρκαγιά στο χώρο του λεβητοστασίου στο υπόγειο.

Το όχημα Π.Σ. 1529 φτάνει πρώτο στον χώρο και το πλήρωμα του οχήματος (οι οποίοι φέρουν εξάρτηση και αναπνευστική συσκευή) κάνει ανάπτυξη εγκατάστασης χαμηλής και  προβαίνει στην κατάσβεση της πυρκαϊάς που εκδηλώθηκε στο κτίριο του Δήμου.

Στο σημείο έχει φτάσει και το όχημα Π.Σ. 3925 και επιχειρείται από διασώστες η προσέγγιση του  1ου ορόφου όπου υπάρχουν εγκλωβισμένοι υπάλληλοι με χρήση ολκωτής κλίμακας. Οι διασώστες  φέρουν πλήρη ατομική εξάρτηση και καταφέρνουν να εντοπίσουν τα εγκλωβισμένη άτομα. Ο ένας  υπάλληλος του Δήμου που είναι καλά στην υγεία του δένεται με ειδική διασωστικό εξοπλισμό και κάλο και κατεβαίνει την κλίμακα με την βοήθεια των διασωστών. Ο δεύτερος υπάλληλος που δεν έχει τις αισθήσεις του λόγω εισπνοή καπνού τοποθετείται σε φορείο τύπου μπάσκετ, δένεται με  τους ιμάντες τοποθετείται κολάρο, κατεβαίνει με ανάποδη κλίση από την κλίμακα και παραλαμβάνεται από το ΕΚΑΒ. Η κατάσβεση στο λεβητοστάσιο επιτυγχάνεται με την χρήση αφρού.

Με το πέρας του απεγκλωβισμού και της κατάσβεση πυρκαγιάς δίνεται λήξη της άσκησης.

Με το τέλος της άσκησης ακολουθεί τοποθέτηση του Διοικητή Π.Υ ΒΙ.ΠΕ Βόλου καθώς  και του Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ρήγα Φεραίου.