ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με τέτοιες οδηγίες ουσιαστικά οι ασθενείς και το προσωπικό καταδικάζονται στο μαρτύριο του κρύου

Φωτιές άναψε στα Κέντρα Υγείας η εγκύκλιος Σερέτη για έξι ώρες θέρμανση την ημέρα, στο πλαίσιο εξοικονόμησης ενέργειας
Με τέτοιες οδηγίες ουσιαστικά οι ασθενείς και το προσωπικό καταδικάζονται στο μαρτύριο του κρύου

Φωτιές άναψε εγκύκλιος του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη προς τα Κέντρα Υγείας του νομού Μαγνησίας με «οδικό χάρτη» για την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς ζητεί η θέρμανση να λειτουργεί έξι ώρες την ημέρα, γεγονός που, σύμφωνα με τους γιατρούς και τους υπαλλήλους, θα προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους πολίτες.

«Με τέτοιες οδηγίες ουσιαστικά οι ασθενείς και το προσωπικό καταδικάζονται στο μαρτύριο του κρύου…», σχολίασε η Ηλιάνα Κεράνη, διευθύντρια - γιατρός στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, ενώ ο πρόεδρος των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Γιάννης Γατής εξέφρασε τον προβληματισμό του επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία ακόμη απόφαση, που έρχεται να απαξιώσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος κοινοποιήθηκε σε όλα τα Κέντρα Υγείας διοικητικής μέριμνας της 5ης ΥΠΕ και θεωρείται βέβαιο πως θα προκαλέσει τσουνάμι αντιδράσεων.

Με το έγγραφο ζητείται από τους εργαζόμενους να τηρούν τις οδηγίες για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να λειτουργεί η θέρμανση έξι ώρες την ημέρα και η θερμοκρασία κατά τη χειμερινή περίοδο να διατηρείται στους 19 βαθμούς Κελσίου.

Αναφέρεται επίσης ότι απαγορεύεται η χρήση ηλεκτρικών θερμαντικών σωμάτων ή άλλων θερμαντικών μέσων και η χρήση τοπικών κλιματιστικών (split) πέραν της κεντρικής θέρμανσης στους χώρους των Κέντρων Υγείας.

Οι υποδομές και οι παραγγελίες για πετρέλαιο

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αντιδράσεις του προσωπικού των Κέντρων Υγείας εδράζονται στις βασικές ελλείψεις που υπάρχουν σε υποδομές, ώστε τα κτίρια που στεγάζονται οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να μην είναι «Σιβηρία» τον χειμώνα και «Σαχάρα» το καλοκαίρι.

Στα περισσότερα Κέντρα Υγείας οι κτιριακές υποδομές είναι ακατάλληλες έως και ανύπαρκτες. Τα κτίρια είναι παλαιά και «μπάζουν» από παντού. Επιπροσθέτως πάντα υπήρχε «κόφτης» στη θέρμανση και την ψύξη γενικότερα.

«Εδώ και χρόνια ήδη κρυώνουμε τους χειμερινούς μήνες και «ψηνόμαστε» το καλοκαίρι, γιατροί, εργαζόμενοι και ασθενείς» επισήμανε ο κ. Γατής σχετικά.

Με τη μόνη διαφορά ότι φέτος εξαιτίας και των νέων οδηγιών και των σοβαρών ελλείψεων σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και άλλες ειδικότητες σε όλα τα Κέντρα Υγείας, οι ασθενείς θα περιμένουν να εξυπηρετηθούν σε παγωμένους διαδρόμους.

ρεπορτάζ: Βάσω Κυριακή - Ταχυδρόμος