Στο 1ο Συνέδριο Τουρισμού το Επιμελητήριο Μαγνησίας
Η θεματική του Συνεδρίου αφορούσε στον Τουρισμό και την Τοπική Ανάπτυξη εν γένει, ενώ υπήρξαν ειδικές συνεδρίες σχετικές με τους εκπροσώπους της κεντρικής κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης, της βιομηχανίας του τουρισμού, των σχετικών επαγγελματικών ενώσεων και του ακαδημαϊκού χώρου.
Σε μία πρώτη προσπάθεια να αναδειχθούν καίρια ζητήματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του τουριστικού κλάδου ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΤΝ και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης παρουσίασε την εμπεριστατωμένη έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο για το αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου για την περίοδο Αύγουστος-Οκτώβριος 2021, τονίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που αποκτά η Μαγνησία ως τουριστικός προορισμός.
Όπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπασδάνης στην ομιλία του «στην μετά- Covid εποχή είδαμε ότι οι αφίξεις τόσο στο Αεροδρόμιο Βόλου όσο και στο λιμάνι Βόλου για την κρουαζιέρα επανέρχονται σιγά σιγά.
Φέτος είχαμε 10 - 12 πτήσεις εβδομαδιαία περίπου. Μετά την έρευνα και την παρουσία μας στη Routes Europe - ως Αεροδρόμιο προέκυψε η εμφάνιση της Eurowings από Düsseldorf.
Το σημαντικό σημείο όμως είναι ότι παρατηρούμε ότι οι πληρότητες των πτήσεων είναι άνω του 70% - ένα ποσοστό το οποίο οι αεροπορικές αξιολογούν θετικά.
Για εμάς είναι κάτι δύσκολο - γεμάτο προκλήσεις δεδομένου ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν, να κάνουμε γνωστό το προορισμό μας, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του, τις υποδομές του και να αποδείξουμε ότι αν μας συνδέσουν με άλλα αεροδρόμια δεν θα χάσουν. Για αυτό και απευθυνόμαστε σε αγορές και αεροπορικές οι οποίες διαθέτουν το προφίλ των πελατών/επιβατών που έλκονται από το προϊόν του προορισμού μας, αλλά τους ενδιαφέρει και η συγκοινωνία (αμφοτέρων). Για προορισμούς όπως η Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα αυτά είναι αυτονόητα.
Στο τουριστικό τμήμα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για άνοιγμα της Μαγνησίας στις ξένες αγορές, αλλά και την σύνδεση του αεροδρομίου. Θεωρούμε ότι η Σκιάθος έχει βρει το δρόμο της τουριστικά, και αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους προορισμούς της Ελλάδας, ενώ λειτουργεί και ως Πύλη για την Σκόπελο και την Αλόννησο. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν μας απασχολεί η συνεχής ανάπτυξη τους αλλά και η δημιουργία υποδομών και ευνοϊκού περιβάλλοντος για τους επιχειρηματίες.
Παράλληλα θεωρούμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε επιτέλους, μία συζήτηση για διερεύνηση των χαρακτηριστικών των “Green Destinations”. Πρόκειται για μία αναπτυσσόμενη και σημαντική δράση για την ανάπτυξη των προορισμών, ειδικότερα με την συζήτηση που γίνεται για την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη.. Η Μαγνησία αλλά και η Θεσσαλία στο σύνολο της, λόγω των χαρακτηριστικών της, αλλά και με δημιουργία ανάλογων υποδομών μπορεί να χαρακτηριστεί «Green Destination».
Απαιτείται πολύ δουλειά, μελέτη και συνεργασία τόσο με Δήμους, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλων φορέων, σε επίπεδο υποδομών. Παράλληλα, το Επιμελητήριο μας μπορεί να προσπαθήσει να δημιουργήσει κάποιο Ευρωπαϊκό cluster «Πρασίνων Προορισμών» για την άντληση πόρων.
Χρειαζόμαστε την στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, και του ΕΟΤ όλοι εμείς οι προορισμοί της 3ηςταχύτητας. Χρειαζόμαστε μία ειδική καμπάνια που να αντικατοπτρίζει αυτό που εμείς έχουμε να διαθέσουμε. Κάτι για το οποίο -εγνωσμένα πλέον- υπάρχει ενδιαφέρον».
Τέλος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΤΝ κ. Ιωάννη Μανδρίνο «οι τοποθετήσεις τόσο των καθ` ύλην αρμόδιων στον σχεδιασμό και στη χάραξη πολιτικών για την ανάπτυξη του Τουρισμού όσο και των εκπροσώπων της τουριστικής βιομηχανίας είχαν τεράστιο ενδιαφέρον.
Τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα αξιοποιηθούν προκειμένου να σταλεί σχετικό υπόμνημα σε όλα τα αρμόδια υπουργεία».