ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΚΕ: Να μην προχωρήσει το σχέδιο εκπαίδευσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων

ΚΚΕ: Να μην προχωρήσει το σχέδιο εκπαίδευσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων
Όχι στη μετατροπή της περιοχής μας σε ορμητήριο πολέμου και πιθανό στόχο στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης
 
Το χτεσινό αποκαλυπτικό άρθρο του "Ριζοσπάστη" με βάση το οποίο η κυβέρνηση αναλαμβάνει ρόλο "εκπαιδευτή" των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ενισχύει την απαίτηση να δυναμώσει η πάλη του λαού της περιοχής μας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να κλείσουν οι βάσεις των ΗΠΑ σε Στεφανοβίκειο και Γεωργούλα.
 
Ιδιαίτερα, μιας και η βάση στο Γεωργούλα, φαίνεται να βρίσκεται ανάμεσα στις προτεινόμενες υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν για το λόγο αυτό.
 
Πιο συγκεκριμένα, πριν λίγες μέρες το Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, αποφάσισε την έναρξη της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας στην Ουκρανία (European Union Military Assistance Mission Ukraine - EUMAM Ukraine).
 
Επισήμως, στόχος της είναι «να ενισχύσει τη στρατιωτική ικανότητα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, για να τους επιτρέψει να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», άρα με ανακατάληψη εδαφών.
 
Παραπέρα, η EUMAM Ukraine θα παρέχει «ατομική, συλλογική και εξειδικευμένη εκπαίδευση σε έως και 15.000 στελέχη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε πολλές τοποθεσίες στην επικράτεια των κρατών - μελών της ΕΕ».
 
Μεταξύ των «τοποθεσιών» αυτών είναι και η έδρα της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στο Γεωργούλα, που έχει μετατραπεί σε βάση των ΗΠΑ (τη χαρακτηρίζουν Logistics Support Area «Volos»), δίπλα στο Στεφανοβίκειο (έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού), όπου Αμερικανοί ελικοπτεράδες, εκπαιδεύονται επί μήνες με προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων, αλλά και χρησιμοποιούν ως βάση εφόρμησης στις εμπόλεμες ζώνες. Ήδη, τις τελευταίες μέρες, εγκαθίσταται η νέα αποστολή αμερικανικών δυνάμεων, στα πλαίσια της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και επέκτεινε η ΝΔ.
 
Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή εξέλιξη, που ενισχύει την εμπλοκή της χώρας, αλλά και της Μαγνησίας στην υλοποίηση των επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδιασμών ενάντια στη Ρωσία, βαθαίνοντας τη μετατροπή της περιοχής μας σε ορμητήριο πολέμου και πιθανό στόχο στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.
 
Συνεχίζουν να καταρρίπτονται τα αισχρά ψέματα των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στη Μαγνησία, ότι η παρουσία των ΗΠΑ στα στρατόπεδα της περιοχής μας, αφορά δήθεν την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Εξάλλου, οι εξελίξεις με την Τουρκία αποκαλύπτουν ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. είναι εκείνοι που ρίχνουν νερό στο μύλο της τουρκικής επιθετικότητας.
 
Από κοινού, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑ τόσο με τις ανακοινώσεις τους, όσο και με τη στάση των εκπροσώπων τους στα σωματεία και τους συλλόγους, μπροστά στον εορτασμό του Πολυτεχνείου, δεν ψέλλισαν ούτε λέξη για τις αμερικανικές βάσεις στη Μαγνησία, προσπάθησαν να «σβήσουν» τα αντιμπεριαλιστικά συνθήματα του Νοέμβρη «Έξω αι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ». Τέτοια είναι η πρεμούρα τους να υπερασπιστούν την ευρωνατοϊκή δολοφονική μηχανή, για λογαριασμό των μονοπωλίων της χώρας που δεν διστάζουν σήμερα να στοχοποιήσουν περιοχές όπως η δική μας και αύριο να βάψουν με το αίμα του λαού, τη διασφάλιση των κερδών στα πλαίσια του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.
 
Χαιρετίζουμε τη μεγάλη διαδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου με τη συμμετοχή φοιτητών, εργαζομένων, μέσα από τους συλλόγους τους και τα σωματεία, που κατέληξε στο στρατόπεδο Γεωργούλα και που έδωσε και με αυτόν τον τόπο αγωνιστική απάντηση στην παραπάνω προσπάθεια. Για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε ότι οι διάφορες αυτοαποκαλούμενες αριστερές δυνάμεις, δίπλα στο ΣΥΡΙΖΑ, έπαιξαν το ρόλο της εμπροσθοφυλακής για να μην εκφραστεί η διαμαρτυρία ενάντια στην παρουσία των ΗΠΑ στη Μαγνησία. Αρνήθηκαν να κατευθύνουν τα μπλοκ τους στο στρατόπεδο Γεωργούλα, ενώ όλες τις προηγούμενες μέρες στους συλλόγους καταψήφιζαν τις αντίστοιχες προτάσεις με διάφορες δικαιολογίες όπως ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι ιμπεριαλιστικός!
 
Καλούμε τα σωματεία και τους φορείς της Μαγνησίας, όλες τις λαϊκές οικογένειες, να δυναμώσουν την πάλη ώστε:
- Να μην προχωρήσει το σχέδιο εκπαίδευσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Να σταματήσει η μετατροπή της Μαγνησίας σε ορμητήριο του ιμπεριαλιστικού πολέμου.
- Να φύγουν οι βάσεις των ΗΠΑ από το Στεφανοβίκειο και το Γεωργούλα και από όλη την Ελλάδα. Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία.
- Να σταματήσει η εμπλοκή στον πόλεμο.