ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κων. Μαραβέγιας: Προσβάσιμες υπηρεσίες πληροφόρησης ΑμεΑ σε όλα τα ΜΜΕ

Συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών από ΑμεΑ. Μεταξύ πλήθους νέων θετικών ρυθμίσεων για την αύξηση της προσβασιμότητας, περιλαμβάνεται και η διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε άτομα με αναπηρία για την καλύτερη χρήση οπτικοακουστικών μέσων ενημέρωσης. 
Κων. Μαραβέγιας: Προσβάσιμες υπηρεσίες  πληροφόρησης ΑμεΑ σε όλα τα ΜΜΕ

 

Όπως υπενθυμίζεται στην σχετική ανακοίνωση, πρόσφατα ο γιατρός και βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, είχε θέσει με κοινοβουλευτική ερώτησή του το πρόβλημα από την σκοπιά του Σωματείου ΑμεΑ Όρασης Ν. Μαγνησίας «Μάγνητες Τυφλοί». Αναφερόμενος σε προτάσεις τους για την υιοθέτηση καλύτερων πρακτικών ενημέρωσης ατόμων με αναπηρία όρασης από
τηλεοπτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), ο κ. Μαραβέγιας είχε επισημάνει την ανάγκη έκδοσης νέας υπουργικής απόφασης για την πρόσβαση στο περιεχόμενο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Ειδικότερα, στις 11 Νοεμβρίου, η αρμόδια Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας δεσμεύτηκε για την άμεση αναθεώρηση του ισχύοντος πλαισίου προκειμένου να συμπεριληφθούν οριζόντιες αλλαγές όπως η ακουστική περιγραφή και ο προφορικός υποτιτλισμός, όχι μόνο στα κεντρικά δελτία ειδήσεων ή σε ενημερώσεις για καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, αλλά και σε ψυχαγωγικά προγράμματα έτσι ώστε αυτά να καταστούν πλήρως προσβάσιμα σε ΑμεΑ.

Σήμερα, με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις νέες υπηρεσίες πρόσβασης σε ΑμεΑ θεσμοθετούνται:

-Ειδικές προδιαγραφές και για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ προκειμένου αυτά να παρέχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο οπτικοακουστικό τους περιεχόμενο σε όλους, με δυνατότητες όπως η εμφάνιση υποτίτλων για τα κωφά και
βαρήκοα άτομα, η ακουστική περιγραφή, οι εκφωνούμενοι υπότιτλοι και η διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.

-Συγκριμένες διεπαφές επικοινωνίας για την ταυτοποίηση, επιλογή, λήψη πληροφοριών και παρακολούθηση εκπομπών ηλεκτρονικών ΜΜΕ που θα περιλαμβάνουν ηλεκτρονικούς οδηγούς προγραμμάτων (EPG) και υπηρεσίες καθολικής ενημέρωσης όλων των πολιτών.

Σχολιάζοντας τις παραπάνω καινοτόμες ρυθμίσεις, ο κ. Μαραβέγιας δήλωσε τα εξής: "Η κυβέρνηση της ΝΔ, και με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία, αξιοποιεί τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες για να διευκολύνει τους ανθρώπους με αναπηρίες. Ιδιαίτερα για τα άτομα με προβλήματα όρασης δίνονται επιπλέον δυνατότητες εύκολης πρόσβασης τους σε ξενόγλωσσο περιεχόμενο με την εκφώνηση των υποτίτλων (μεταφράσεων στα Ελληνικά) κατά την μετάδοση τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων και γενικότερα ενημερωτικών εκπομπών με ξενόγλωσσο περιεχόμενο. Σύντομα η μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων, από δημόσιους και ιδιωτικούς σταθμούς, θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από τη δυνατότητα παράλληλης ακουστικής περιγραφής του περιεχομένου τους και εκφώνησης υποτίτλων προκειμένου αυτά να γίνουν προσβάσιμα σε όλα τα άτομα με αναπηρίες".