ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΦΕΡΩΝ ΝΕΑ

"Επιβεβλημένη η ενίσχυση των Γενικών Αρχείων του Κράτους"

Συνάντηση του Βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ, Αθανασίου Λιούπη με την προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας
"Επιβεβλημένη η ενίσχυση των Γενικών Αρχείων του Κράτους"

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους- Παράρτημα Μαγνησίας επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Λιούπης μετά από πρόσκληση της Προϊσταμένης κ. Αννίτας Πρασσά, προκειμένου να συζητηθούν πάγια αιτήματα του Σωματείου Εργαζομένων.

Ο κ. Λιούπης είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους χώρους των Γενικών Αρχείων του Κράτους στον Βόλο και να δει από κοντά ιστορικούς θησαυρούς και σπάνια έγγραφα που φυλάσσονται, ενώ η κ. Πρασσά του παρουσίασε σημαντικό αρχειακό υλικό, που αφορά και στον Βόλο και τη Μαγνησία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του η κ. Πρασσά ενημέρωσε τον Βουλευτή για το έργο που αναμένεται να ξεκινήσει και θα οδηγήσει στην ψηφιοποίηση των αρχείων,  με τίτλο "Υπηρεσίες εγκιβωτισμού, καταγραφής, μεταφοράς, ασφαλούς φύλαξης και ασφαλούς διαχείρισης αρχείου δημοσίων φορέων", που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 32.255.000 ευρώ. Αναθέτουσα αρχή θα είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας, η οποία έβγαλε σε διαβούλευση μέσω ΕΣΗΔΗΣ το τεύχος διακήρυξης.

Η κ. Πρασσά επεσήμανε πως τα ΓΑΚ -Παράρτημα Μαγνησίας είναι καλά στελεχωμένα, με το προσωπικό τους να κάνει “άνοιγμα” στην κοινωνία, φιλοξενώντας μαθητές για τις ανάγκες ερευνών τους, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής τους δραστηριότητας, αλλά και συνδράμοντας με το πλούσιο αρχειακό του υλικό σε εκδηλώσεις, συγγραφές βιβλίων κ.α.

Ωστόσο, υπάρχουν προβλήματα που χρήζουν επίλυσης από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με την Προϊσταμένη είναι άμεσης ανάγκης η ενίσχυση των υποδομών και η ανακαίνισή τους. Ευτυχώς στον Βόλο το κτήριο είναι επαρκώς συντηρημένο, χρειάζεται όμως περαιτέρω σημαντικές βελτιώσεις. Μείζον ζήτημα αποτελεί και το θέμα των προμηθειών και της καθαριότητας, που μέχρι στιγμής έχουν αναλάβει οι εργαζόμενοι των ΓΑΚ, πέραν των καθηκόντων τους.

Ο κ. Λιούπης αρχικά ευχαρίστησε την κ. Πρασσά για την τόσο ενδιαφέρουσα ξενάγηση, εξήρε το σημαντικό έργο των ανθρώπων που στελεχώνουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και δεσμεύτηκε να επισκεφθεί το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να θέσει τα αιτήματα των εργαζομένων, με σκοπό την εξεύρεση λύσεων.