ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

"Από εσάς… πέρασε ο πελαργός;" - Τρεις νέες παραστάσεις στον Αλμυρό

Η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Ενηλίκων Αλμυρού ΣκηνοΠαίκτες παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση "Από εσάς … πέρασε ο πελαργός;"
"Από εσάς… πέρασε ο πελαργός;" - Τρεις νέες παραστάσεις στον Αλμυρό

Η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Ενηλίκων Αλμυρού ΣκηνοΠαίκτες παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση "Από εσάς … πέρασε ο πελαργός;".

Πρόκειται για μια διασκευή του δημοφιλέστατου έργου των Ρέππα και Παπαθανασίου "Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός", που προέκυψε από αυτοσχεδιασμούς των ηθοποιών που συμμετέχουν, αλλά και από σκηνοθετικές κατευθύνσεις. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού την Παρασκευή 18, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022, στις 20:30.

Μετά την παράσταση του Σαββάτου 19 Νοεμβρίου, η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα ΣκηνοΠαίκτες αλλάζει το `σκηνικό`, συζητά με το κοινό για το θέατρο και απαντά σε ερωτήσεις. Τη συζήτηση συντονίζει η Γενική Γραμματέας του Δήμου Αλμυρού, κα Νίκη Κυριτσά, και ίσως πρόκειται για το πιο διαδραστικό φινάλε παράστασης που έχει κάνει η ομάδα ποτέ.

Υπόθεση του έργου:

Το έργο μάς μεταφέρει στην κατοχική Θεσσαλονίκη τη στιγμή που εκατοντάδες Εβραίοι Θεσσαλονικείς βασανίζονται στο Άουσβιτς, ενώ στην πόλη κυριαρχεί η πείνα και ο τρόμος. Σε μια τέτοια χρονική συγκυρία που η μεγάλη αυτοκρατορία της Γερμανίας καταρρέει, επτά πρόσωπα συνδέονται και μπλέκονται μεταξύ τους μέσα από ανατροπές που τους κάνουν να σχοινοβατούν ανάμεσα στη χαρά, τη συγκίνηση, την αγωνία και την έκπληξη. Μέσα στην αγριότητα του πολέμου, ακροβατούμε ανάμεσα σε κωμικές, αλλά και δραματικές καταστάσεις, που μας υπενθυμίζουν ότι, ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας, οι άνθρωποι μπορούν να διατηρήσουν την ελπίδα, την αγάπη και την αλληλεγγύη.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία-Μουσική Επιμέλεια: Ευάγγελος Νικ. Κούργιας
Σκηνικά-Κοστούμια: ΣκηνοΠαίκτες

Κατασκευή Σκηνικών: Στέργιος Ξυνός
Ψηφιακή Επεξεργασία Ηχητικών Εφέ: Βασίλης Γιαννουλάκης
Τεχνικός Ήχου: Ευάγγελος Νικ. Κούργιας
Υποβολείο: Μαίρη Κρικελά
Μακιγιάζ: Face & Body Studio Αισθητικής - Νεκταρία Κοτζαπαναγιώτη
Δημόσιες Σχέσεις - Επικοινωνία: Βιβή Χαμηλού
Υποδοχή: Έφη Αγελάρη

Διανομή (με σειρά εμφάνισης):

Χριστίνα………….…..Βάσω Δημητρόβα
Μίμης…………….......Στέργιος Ξυνός
Βαγγέλης………..……Βασίλης Γιαννουλάκης
Λέλα………..…….…….Δήμητρα Θεοδωράκη
Βικτωρία….......……..Αφροδίτη Ζωγράφου
Ιακώβ………….………..Αντώνης Μπαζής
Πατριώτισσα………..Βιβή Χαμηλού

Ευχαριστούμε θερμά:

 1. Τη θεατρική ομάδα «Κεραμιδόγατοι» και την κα Έφη Σταυροθεοδώρου για την διάθεση επενδεδυμένων ξύλινων πλαισίων για τα σκηνικά.
 2. Τα παιδιά και τους γονείς τους που συναίνεσαν στην εθελοντική συμμετοχή των παιδιών σε ηχογραφήσεις.
 3. Όλους όσους συνέβαλαν εθελοντικά για την πραγματοποίηση της παράστασης. 

Χρήσιμες πληροφορίες:

 • Αντί εισιτηρίου, η είσοδος στον χώρο πραγματοποιείται με προαιρετική οικονομική συνεισφορά για την ενίσχυση της θεατρικής ομάδας.
 • Η παρακολούθηση της παράστασης ενδείκνυται για θεατές άνω των 16 ετών.

Ποιοι είναι οι ΣκηνοΠαίκτες;

Η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Ενηλίκων Αλμυρού ΣκηνοΠαίκτες δημιουργήθηκε το 2018 και υποστηρίχθηκε αρχικά από τον ΑΛΟΤΟΠΟ, έναν Κοινωνικό Συνεταιρισμό που ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2016 με την πρωτοβουλία ορισμένων ανθρώπων της περιοχής Αλμυρού με σκοπό την ανάδειξη και την προβολή του πολιτισμού και ιδιαίτερα του τοπικού.

Με χαρά και ενθουσιασμό τα μέλη της ομάδας αποφάσισαν από το Δεκέμβριο του 2018 να φιλοξενήσουν στο χώρο του Αλότοπου θεατρικά εργαστήρια που απευθύνονταν σε παιδιά, εφήβους, αλλά και ενήλικες με σκοπό οι συμμετέχοντες:

 • να γνωρίσουν το σώμα τους και τα όριά του,
 • να αποκτήσουν αντίληψη του χώρου και του χρόνου,
 • να αλληλεπιδράσουν με τους άλλους,
 • να αναπτύξουν την ικανότητα της έκφρασης και της επικοινωνίας.

Ως ΣκηνοΠαίκτες και με την υποστήριξη του Αλότοπου πέτυχαν τη δημιουργία τριών θεατρικών υπο -ομάδων που ξεκίνησαν να λειτουργούν από το Δεκέμβριο του 2018 με εθελοντές εμψυχωτές για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Οι ΣκηνοΠαίκτες ξεκίνησαν από τότε δυναμικά και μέχρι σήμερα έχουν παρουσιάσει:

 1. Rainer Hachfeld, Ο Μορμόλης (Παιδική Ομάδα- Αλμυρός, 2019), σε σκηνοθεσία Ράνιας Θεοδωρογιάννη
 2. Αριστοφάνη, Νεφέλες (Εφηβική Ομάδα- Αλμυρός, 2019), σε σκηνοθεσία Συνοδής Φουκαλά
 3. Μπαμπά; Α, μπα! (Ομάδα Ενηλίκων- Αλμυρός και Βελεστίνο, 2019), σε σκηνοθεσία Συνοδής Φουκαλά
 4. Από εσάς … πέρασε ο πελαργός; (Ομάδα Ενηλίκων- Αλμυρός και Βελεστίνο,2022), σε σκηνοθεσία Ευάγγελου Νικ. Κούργια
 5. Θες-Πρες – Ταξίδι στο όνειρο (συμμετοχή της Ομάδας Ενηλίκων με 2 σκηνές σε διασκευή του έργου «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ, - Πρέσπες,2022)

Από τον Σεπτέμβριο του 2020, εμψυχωτής και σκηνοθέτης της ομάδας ενηλίκων ανέλαβε εθελοντικά ο κ. Ευάγγελος Νικ. Κούργιας και η ομάδα στεγάζεται στο Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου, Δ. Αλμυρού. Οι στόχοι της ομάδας είναι μεταξύ άλλων:

 • η διοργάνωση ποικίλων πολιτιστικών δράσεων,
 • η αξιοποίηση του χώρου που ευγενικά μας παραχωρήθηκε από το Δήμο με τρόπους που θα συμβάλλουν στην ευρύτερη πολιτιστική ανάταση και
 • η ανάδειξη και προβολή της περιοχής μας ως τόπου δημιουργίας, εθελοντισμού, πολιτισμού και τουριστικού ενδιαφέροντος.

Επιδιώκοντας τους στόχους αυτούς, η ομάδα σαν σύνολο, αλλά και μεμονωμένα τα μέλη της, έχουν συμμετάσχει σε παρουσιάσεις βιβλίων, ενώ ο σκηνοθέτης της ομάδας έχει παρουσιάσει σε συνέδρια την οργάνωση και δράση της ομάδας, καθώς και άλλα θέματα σχετικά με το θέατρο. Τον Οκτώβριο του 2022, μέλη της ομάδας επισκέφθηκαν έπειτα από πρόσκληση και στο πλαίσιο εκπαιδευτικής δράσης το Γυμνάσιο – Λύκειο στους Φούρνους Κορσεών, στις Κυκλάδες, όπου δίδαξαν θέατρο, έπαιξαν θεατρικά παιχνίδια, αντάλλαξαν απόψεις και δικτυώθηκαν εκτός σχολείου με την ομάδα ενηλίκων της περιοχής.

Μπορείτε να επικοινωνείτε με την Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα «ΣκηνοΠαίκτες» και να παρακολουθείτε τη δράση της στις ακόλουθες διευθύνσεις:

Ιστοσελίδα: https://vivihamilou.wixsite.com/scenopaiktes
Facebook: https://www.facebook.com/AmateurTheaterGroupAlmyros/
Instagram: https://www.instagram.com/skenopaiktes/
Email: vivi_hamilou@hotmail.com

Πιο διαβασμένα