ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πυρπόληση του χωριού από τους Γερμανούς - Περίπατος ιστορικής μνήμης στα Κανάλια

Πυρπόληση του χωριού από τους Γερμανούς - Περίπατος ιστορικής μνήμης στα Κανάλια

Στις 16 Νοεμβρίου 2022 στις 11.30 θα πραγματοποιηθεί στα Κανάλια περίπατος ιστορικής μνήμης με τους μαθητές Ε` και Στ` Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου με στάσεις στα σημεία που συνέβησαν ψυχρές δολοφονίες γυναικών που προσπαθούσαν να σβήσουν τα σπίτια τους  από την θηριωδία των κατακτητών.

Θα γίνει στάση στο χώρο όπου συγκεντρώθηκαν οι όμηροι με αποδόσεις τιμής και αναφορά στη γενναιότητα και ευστροφία μιας γυναίκας που κατάφερε να εξαπατήσει τους Ναζί και να γλυτώσει το σπίτι της με ένα αξιοθαύμαστο τέχνασμα. Οι τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν είναι το τραγούδι, η χαρτογράφηση, το storytelling, ο περίπατος. Η δράση αυτή θα καταγραφεί με επίγεια και εναέρια μέσα με την ευγενική χορηγία του κυρίου Βασίλη Καραλή, τα άνθη διατίθενται με χαρά επίσης από τον Τοπικό Σύμβουλο κ. Δημήτρη Τσιούκα.

Υπεύθυνες για την ξενάγηση των ομάδων είναι η Αγγελική Θάνου, εκπαιδευτικός και συγγραφέας και η Αρετή Κατσαγωργίου Μηχανολόγος - Μηχανικός, αμφότερες καταγόμενες από τα Κανάλια. Η αφίσα και ο χάρτης μας σχεδιάστηκε από την Αρχιτέκτονα Μαρία Κατσαγεωργίου. 

Τα 79 χρόνια που πέρασαν από την μαύρη εκείνη μέρα θα τιμηθούν εφέτος με μεγαλοπρέπεια και έμφαση καθώς τα Κανάλια διεκδικούν πλέον επίσημα τον χαρακτηρισμό τους ως Μαρτυρικό χωριό.

Συνδιοργανωτές είναι: Το εκκλησιαστικό συμβούλιο, η Τοπική Κοινότητα Καναλίων, η διαδικτυακή ομάδα ¨Πρωτοβουλία για την ανάδειξη της Ιστορίας των Καναλίων της Μαγνησίας".

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Ρήγα Φεραίου.