ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέοι Αγρότες, σχέδια βελτίωσης, ενίσχυση κτηνοτρόφων και καστανοπαραγωγοί

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο Χρήστος Μπουκώρος με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Νέοι Αγρότες, σχέδια βελτίωσης, ενίσχυση κτηνοτρόφων και καστανοπαραγωγοί

 

Σε διεξοδική συζήτηση για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν αγρότες και κτηνοτρόφους της Μαγνησίας εξελίχθηκε η συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Υπουργό κ. Γεώργιο Γεωργαντά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. και βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Όπως διαβάζουμε, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν είναι η ενίσχυση των κτηνοτρόφων και ο νέος τρόπος επιδότησης των αγελαδοτρόφων κρεατοπαραγωγής, η επιδότηση των βοσκότοπων, η αποζημίωση καστανοπαραγωγών, η ολοκλήρωση του Προγράμματος Νέων Αγροτών και η προκήρυξη Νέων Σχεδίων Βελτίωσης.

Ενίσχυση και επιδοτήσεις βοοτρόφων

Σχετικά με την ενίσχυση για τις ζωοτροφές ύψους 89.000.000 ευρώ, ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει σχετική καθυστέρηση, η οποία οφείλεται στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον το συγκεκριμένο Πρόγραμμα μαζί με τα 60.000.000 ευρώ που θα ενισχυθούν οι αγρότες αναγκαίο είναι να λάβει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε κάθε περίπτωση ο Υπουργός εκτιμάει ότι αρχές Δεκεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι ενισχύσεις για τις ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους και για τα λιπάσματα στους αγρότες.

Αναφορικά με τις επιδοτήσεις βοοτρόφων για τα μοσχάρια ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση μειωνόταν συνεχώς τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί κάτω από 140 ευρώ ανά μοσχάρι την περσινή χρονιά. Σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ που πρόκειται να εγκριθεί στις 25 Νοεμβρίου και την οποία θα παρουσιάσει ο Υπουργός σε επίσκεψή του στο Βόλο, οι επιδοτήσεις θα διαμορφωθούν ως εξής: 108 ευρώ με τη γέννα συν 200 ευρώ αν υπάρχει σφαγή μεταξύ 11-12 μηνών και συν 250 ευρώ αν υπάρχει σφαγή μετά τους 14 μήνες. Θα διαμορφώνεται συνολικό ποσό επιδότησης, συνδεδεμένης και βασικής, στα 308 ευρώ στην πρώτη περίπτωση και στα 358 ευρώ στη δεύτερη περίπτωση, ποσό πολύ μεγαλύτερο από τα σημερινά ποσά των επιδοτήσεων. Η συγκεκριμένη επιλογή εξήγησε ο Υπουργός στον βουλευτή έχει να κάνει με τα κίνητρα αύξησης παραγωγής μοσχαρίσιου κρέατος στο οποίο η Ελλάδα είναι απολύτως ελλειμματική.

Οι επιδοτήσεις στα βοσκοτόπια

Απαντώντας στην παρατήρηση του βουλευτή ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι φέτος δεν επιδοτήθηκαν βοσκοτόπια νέων δικαιούχων παρότι ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Υπουργός εξήγησε ότι υο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προβαίνει σε περαιτέρω ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί η πραγματική σύνδεση δικαιούχου με την έκταση και κυρίως αν πρόκειται για δημόσια ή ιδιωτική έκταση. Σε καμία περίπτωση κανένας πραγματικός δικαιούχος δεν θα χάσει επιδότηση, διαβεβαίωσε ο κ. Γεωργαντάς.

Μέχρι Φεβρουάριο η αποζημίωση για τα κάστανα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. ενημέρωσε τον Υπουργό για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι καστανοπαραγωγοί του Πηλίου μετά την απώλεια μεγάλου μέρους της φετινής παραγωγής . Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα συμπαρασταθεί και θα καλύψει μέρος της ζημιάς αφού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες που τις προκάλεσαν και να προστατέψει με άλλους τρόπους τους παραγωγούς.

Μάλιστα ήδη καταβλήθηκαν αποζημιώσεις στην Πιερία, ενώ στη Μαγνησίας στη Λάρισα , στην Αρκαδία που επίσης καταγράφονται μεγάλες ζημιές θα καταβληθούν αποζημιώσεις το αργότερο μέχρι τέλη Φεβρουαρίου.

Ολοκληρώνεται το Πρόγραμμα Νέοι Αγρότες

Το εξαιρετικά πετυχημένο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες με την απορρόφηση του 10% των επιτυχόντων Νέων Αγροτών και με την εξέταση των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί. Όλες οι Περιφέρειες της χώρας έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες, πλην ελαχίστων, οπότε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και σίγουρα εντός Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης και του υπόλοιπου 10% των Νέων Αγροτών.

Ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ν. Δ. απέδωσε τα εύσημα στον Υπουργό για το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών και υπογράμμισε ότι είναι το καλύτερο που έχει υλοποιηθεί ποτέ εξαιτίας της διάρθρωσης των οικονομικών πόρων που έχουν διπλασιαστεί και της αύξησης των δικαιούχων. «Πραγματικά , προσφέρει μία καλή ευκαιρία σε όσους νέους θέλουν αν ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα», τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος.

Τα νέα σχέδια βελτίωσης

Τέλος, ο Υπουργός ενημέρωσε τον Χρήστο Μπουκώρο ότι μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα υπάρξει η προκήρυξη για τα Νέα Σχέδια Βελτίωσης που είναι βέβαιο ότι θα τονώσουν ακόμη περισσότερο τις αναγκαίες επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα. Στο σημείο αυτό της συνάντησης ο βουλευτής Μαγνησίας επεσήμανε στον Υπουργό ότι το μέτρο του Υπουργείου επιδότησης κατά 50% για την εξαγορά όμορων κτημάτων που εξαγγέλθηκε ήδη είναι μέτρο καινοτόμο, που χτυπάει ουσιωδώς το δομικό πρόβλημα του μικρού κλήρου στην Ελλάδα.