ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

To πρόγραμμα εκδηλώσεων ιστορικής μνήμης στα Κανάλια

 To πρόγραμμα εκδηλώσεων ιστορικής μνήμης στα Κανάλια

Στις 16 Νοεμβρίου 2022 ημέρα Τετάρτη προγραμματίζονται στα Κανάλια της Μαγνησίας πληθώρα εκδηλώσεων ιστορικής μνήμης.

Αφορμή είναι η μαύρη επέτειος της πυρπόλησης του χωριού από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Οι ιστορικές πηγές και τα αρχεία μας πληροφορούν ότι 79 χρόνια πριν, στις 16 Νοεμβρίου του έτους  1943 ημέρα Τρίτη, στις 6 η ώρα το πρωί οι Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις εισέβαλαν στα Κανάλια με αμφίβια οχήματα από την περιοχή της λίμνης Κάρλας - Βοιβηίδας, με άγριες και καταστροφικές διαθέσεις. Έκαψαν, δολοφόνησαν, χτύπησαν, πυρπόλησαν, ανατίναξαν, βύθισαν ή έσπασαν τις βάρκες των ψαράδων της λίμνης.  Στα αρχεία του 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ αναφέρεται:

[16/11/43, Ωρα 6η Ι. Γερμανική Φάλαγξ από 50 αυτοκίνητα εισήλθεν αιφνιδιαστικώς εις ΚΑΝΑΛΙΑ. Οι Γερμανοί εκύκλωσαν το χωριό και άρχισαν πολυβολούντες προς όλας τας κατευθύνσεις. Συνεκέντρωσαν 70 ομήρους (μεταξύ αυτών 3 κορίτσια και τον ιερέα του χωριού) του οποίους έστειλαν στη Λάρισσα. Κατόπιν πυρπόλησαν το χωριό και έβαλαν νάρκες εις ωρισμένα σπίτια. Εβύθησαν ακόμη τις βάρκες. Νεκροί 3 γυναίκες και ένα κορίτσι. Τραυματίαι 2 εξ ων ο είς βαρειά. Οι Γερμανοί απεσύρθησαν τη 17ην].  

Τα Κανάλια και φέτος θα τιμήσουν την τοπική ιστορία τους με σεβασμό και ιερή υποχρέωση. Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το τοπικό συμβούλιο Κοινότητας Καναλίων, η νεοσύστατη διαδικτυακή ομάδα «Πρωτοβουλία για την ανάδειξη της ιστορίας των Καναλίων της Μαγνησίας» διοργανώνουν σειρά δράσεων υπό την αιγίδα του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Το πρόγραμμα της ημέρας έχει ως εξής:

ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

7:30 π.μ.

 Όρθρος και Θεία Λειτουργία

10:00 π.μ. Δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση.  Ομιλία με τίτλο:" Όταν τα αρχεία μιλούν για την μαύρη σελίδα της ιστορίας των Καναλίων" Αγγελική Θάνου, Δρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Συγγραφέας και διαχειρίστρια της διαδικτυακής ομάδας  "Πρωτοβουλία για την ανάδειξη της ιστορίας των Καναλίων Μαγνησίας".

Λιτάνευση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Καναλιώτισσας.                  

11.30 π.μ.  “Περίπατος ιστορικής μνήμης”. Αφετηρία το Ηρώον. Τεχνικές: Χαρτογράφηση, τραγούδι, storytelling.

Υπεύθυνες: Αγγελική Θάνου, Αρετή Κατσαγεωργίου, Μαρία Κατσαγεωργίου. (απευθύνεται κυρίως στους μεγάλους μαθητές όλων των βαθμίδων και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους).

5:00 μ.μ.Tέλεση ακολουθίας  Εσπερινού και Ιεράς Παράκλησης της Παναγίας της Καναλιώτισσας.