ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άλλαξαν οι συσχετισμοί στο Δημοτικό Συμβούλιο - Ποιοι συμφώνησαν και διαφώνησαν για συμβιβασμό με την Χαλυβουργία

Το ρεπορτάζ από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Άλλαξαν οι συσχετισμοί στο Δημοτικό Συμβούλιο - Ποιοι συμφώνησαν και διαφώνησαν για συμβιβασμό με την Χαλυβουργία

Αναλυτικά

Νέο πλήγμα υπέστη η δημοτική αρχή του Δημήτρη Νασίκα στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, που χάνει πλέον την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, μετά την πρόθεση ανεξαρτητοποίησης του Χρήστου Παπαρούνα.

Πλέον η δημοτική αρχή δεν έχει την πλειοψηφία, καθώς παραμένει με 13 δημοτικούς συμβούλους, απέναντι σε 14 μέλη των παρατάξεων της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης και τον ήδη ανεξαρτητοποιηθέντα τέως πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γιώργο Παπαδάμ.

Ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, δημοτικός σύμβουλος της ομάδας πλειοψηφίας, ανακοίνωσε την απόφασή του να ανεξαρτητοποιηθεί από τη δημοτική ομάδα πλειοψηφίας του Δημήτρη Νασίκα, προχθές το βράδυ κατά τη διάρκεια ειδικής ενημερωτικής συνεδρίασης, στην οποία συζητήθηκε η διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού του Δήμου με τη Χαλυβουργία για οφειλές από τέλη.

Ο κ. Παπαρούνας, που παλαιότερα ως αντιδήμαρχος είχε ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα, διαφώνησε με την εξωδικαστική πρόταση, που παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο από τον δήμαρχο Δημήτρη Νασίκα και ανακοίνωσε ότι ανεξαρτητοποιείται. Τη δήλωση επίσημα θα την υποβάλει στο δημοτικό συμβούλιο άμεσα.

Η ανεξαρτητοποίηση του κ. Παπαρούνα έρχεται σε μία περίοδο, που πυκνώνουν σταδιακά οι διεργασίες ενόψει των ερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023. 

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη Χαλυβουργία

Το δημοτικό συμβούλιο προχθές συγκλήθηκε, προκειμένου να τοποθετηθεί, αν συμφωνεί ή όχι με τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, που προτείνει η Χαλυβουργία, επί προσφυγών και ανακοπών κατά του Δήμου Ρήγα Φεραίου, για την περίοδο από το 2001 έως το 2021, σε σχέση με την είσπραξη οφειλομένων τελών. Η εταιρεία για αυτό το χρονικό διάστημα οφείλει 750.000 ευρώ περίπου και με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό υπολογίζεται ότι θα καταβάλει από 250.000 έως 300.000 ευρώ.

Το δημοτικό συμβούλιο ενημερώθηκε ότι η εξωδικαστική επίλυση θα γίνει με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος 3852/2010. Ξεχωριστά για την κάθε προσφυγή και όχι για το σύνολο της διαφοράς θα επιληφθεί η Οικονομική Επιτροπή και θα αποφασίσει για τον συμβιβασμό ή την κατάργηση της δίκης, εφόσον το αντικείμενο δεν υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ. Οταν το αντικείμενο της δίκης, για κάθε προσφυγή ξεχωριστά, είναι άνω των 60.000 ευρώ, προτείνεται η Οικονομική Επιτροπή να εισηγείται τη λήψη απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο.

Υπέρ του εξωδικαστικού συμβιβασμού τάσσονται οι παρατάξεις του κ. Νασίκα και η μείζονα μειοψηφία με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Πάσχο.

Κατά του εξωδικαστικού συμβιβασμού τάχθηκε ο τέως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Παπαδάμ, ο οποίος στη συνεδρίαση υπογράμμισε ότι ο Δήμος θα πρέπει να συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα, ώστε η Χαλυβουργία να καταβάλει εξ ολοκλήρου το ποσό που οφείλει στα δημοτικά ταμεία. Ζήτησε επίσης την απόφαση αν θα γίνει ή όχι εξωδικαστικός συμβιβασμός να την πάρει το δημοτικό συμβούλιο και όχι η οικονομική επιτροπή.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνονται στο ενημερωτικό σημείωμα των δικηγόρων του Δήμου, Στέφανου Καραγεώργου και Δημήτρη Γούση, που χειρίζονται την υπόθεση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, οι βεβαιωμένες οφειλές της εταιρείας ανέρχονται περίπου σε 750.000 ευρώ. Από αυτές, σύμφωνα με τους δικηγόρους, «πρέπει να διαγραφεί ποσό 80.000 ευρώ, επειδή έχουν τελεσιδικήσει αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων, με τις οποίες έγιναν αποδεκτές οι προσφυγές της Χαλυβουργίας κατά του Δήμου. Απομένει, λοιπόν, ποσό 670.000 ευρώ περίπου, που αφορά σε κεφάλαιο απαίτησης και όχι στις προσαυξήσεις, με την επισήμανση ότι για το μεγαλύτερο μέρος, σε ποσοστό άνω του 80% κατά προσέγγιση, εκκρεμούν σε πρώτο και δεύτερο βαθμό προσφυγές της Χαλυβουργίας ενώπιων των διοικητικών δικαστηρίων.

Με βάση τα παραπάνω στην εταιρεία βεβαιώνεται ποσοστό 40% του ποσού που αντιστοιχεί στα τέλη, ενώ το υπόλοιπο 60% της οφειλής δεν μπορεί να βεβαιωθεί ταμειακά, μέχρι να εκδοθεί και να κοινοποιηθεί η οριστική απόφαση του δικαστηρίου επί της προσφυγής ή μέχρι να καταργηθεί η δίκη».