"Το Οδοιπορικό των Μαρμάρων" στο Αχίλλειον
Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου σε συνδιοργάνωση με την εταιρεία παραγωγής «Anemon Productions» φέρνει στην πόλη του Βόλου το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc από το 2016. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ προβάλλονται βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ που εγείρουν συζητήσεις για θέματα που απασχολούν το κοινό αλλά και για το ίδιο το είδος. Οι προβολές πραγματοποιούνται στο Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον». Όλες ξενόγλωσσες ταινίες είναι υποτιτλισμένες στα ελληνικά.
Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, ώρα 19:30 θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Το Οδοιπορικό των Μαρμάρων». Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την πορεία των μαρμάρων από την Ελλάδα έως την Κίνα, όπου οι γλύπτες τα μετατρέπουν σε αγάλματα ελληνιστικού τύπου, αλλά και τουριστικά σουβενίρ, τα οποία στη συνέχεια επιστρέφουν στην αγορά της Ευρώπης και πωλούνται στους Κινέζους τουρίστες! Η ταινία περιγράφει τις περίπλοκες συνδέσεις της παγκόσμιας καταναλωτικής αλυσίδας και αναδεικνύει με χιούμορ τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της κινεζικής μεσαίας τάξης, αλλά και τη μετατροπή του ελληνικού πολιτισμού σε παγκόσμιο καταναλωτικό προϊόν, με ένα διακριτικό αλλά οπτικά σαγηνευτικό στιλ.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με την καθ. Wang Xiaohong, Κινέζα διευθύντρια του Ινστιτούτου Κομφούκιος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και την κα Γεωργία Μιλπάνη, δασκάλα Κινεζικής γλώσσας του Ινστιτούτου Κομφούκιος.
Σκηνοθεσία: Sean Wang| Ολλανδία- Χονγκ-Κονγκ- Γαλλία- Ελλάδα| 99` | 2022
Η ταινία είναι στα κινεζικά και στα αγγλικά, με ελληνικούς υποτίτλους.
Σύνοψη ντοκιμαντέρ: Κομμάτια λευκού μαρμάρου αποστέλλονται από την Ελλάδα στην Κίνα (τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ελληνικού μαρμάρου παγκοσμίως), όπου τεχνίτες τα μετατρέπουν σε ελληνοπρεπή αγάλματα, μαγνητάκια ψυγείου και σουβενίρ, τα οποία επιστρέφονται στην Ελλάδα και πωλούνται σε κινέζους τουρίστες! Στη διάρκεια αυτού του οδοιπορικού συναντάμε μια πληθώρα πρωταγωνιστών- επιχειρηματίες, παιδιά- εργάτες, καθώς και δύο δίδυμες Ελληνίδες, που μιλούν άπταιστα μανδαρινικά και είναι οι επίσημες πρέσβειρες πολιτισμού της Ελλάδας στην Κίνα. Οι χαρακτήρες της ταινίας, μαζί με άφθονο χιούμορ και εντυπωσιακά πλάνα, αφηγούνται μια καυστική ιστορία παγκοσμιοποίησης και καταναλωτισμού.
Προσκεκλημένοι Ομιλητές: Η καθ. Wang Xiaohong και η κα Γεωργία Μιλπάνη είναι η κινέζα διευθύντρια και η καθηγήτρια κινεζικής γλώσσας αντίστοιχα στο Ινστιτούτο Κομφούκιος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (UTh CI). Το Ινστιτούτο ιδρύθηκε το 2019, βάσει συμφωνίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της έδρας του Ινστιτούτου Κομφούκιου (Hanban), σε συνεργασία με το Central University of Finance and Economics (CUFE) στο Πεκίνο. Προσφέρει μαθήματα κινεζικής γλώσσας, υλοποιεί προγράμματα ανταλλαγών και επισκέψεων φοιτητών και καθηγητών και διοργανώνει δράσεις διαπολιτισμικής συνεργασίας. Το UTh CI στοχεύει να χρησιμεύσει ως γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Κίνας στον τομέα της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των επιχειρήσεων.
Κριτικές ταινίας: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2021: «Οι 15 ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στη φετινή διοργάνωση», MOVE IT MAGAZINE: «Ο Sean Wang παρατηρεί και περιγράφει μια αλυσίδα σχέσεων και πρακτικών που ίσως λίγοι είχαμε αντιληφθεί. Ένα ταξίδι καταναλωτικής μανίας, μια ωδή στο τουριστικό κιτς και στο καπιταλιστικό πνεύμα που διαπνέει τον χώρο του πολιτισμού και μια ψευδαίσθηση ή αίσθηση του τι θέλουν οι κινέζοι τουρίστες φτιαγμένη όμως προσεκτικά και λεπτομερώς από την ευρωπαϊκή αισθητική. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί διακριτικά και χωρίς πολλά περιττά λόγια την συγκεκριμένη περιπέτεια, άλλοτε μέσω του χιούμορ άλλοτε μέσα από συζητήσεις και συνεντεύξεις ώστε να διαφανούν τα πραγματικά κίνητρα. Όλα αυτά σε ένα επίκαιρο και ευχάριστο ντοκιμαντέρ»
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των θεατών, εισιτήρια αριθμημένων θέσεων πωλούνται στο κατάστημα «έντεκα»- Ψηφιακές Εκτυπώσεις, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10:00 – 15:30, και στο ταμείο του «Αχίλλειον» την ημέρα της προβολής, από τις 18.30. Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ
Περισσότερες πληροφορίες στο www.cinedoc.gr, τη σελίδα του CineDoc Βόλου στο Facebook- CineDoc- Greece (Volos) και τον αντίστοιχο λογαριασμό στο Instagram @cinedocvolos