ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από το επιτελικό κράτος στο κομματικό κράτος

Από το επιτελικό κράτος στο κομματικό κράτος

"Άλμα στο παρελθόν, στον αντίποδα των διακηρύξεων για επιτελικό κράτος" χαρακτηρίζει ο τέως δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, την επιλογή της κυβέρνησης να επαναφέρει τον θεσμό του μετακλητού γραμματέα ως επικεφαλής των αποκεντρωμένων διοικήσεων.

Στη δήλωσή του ο Π. Σκοτινιώτης αναφέρει τα εξής:

Επιτελικό κράτος σημαίνει πρωτίστως ριζική ανακατανομή αρμοδιοτήτων και λειτουργιών μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, με περιορισμό του κεντρικού κράτους σε επιτελικό και μόνο ρόλο και με ενδυνάμωση της δημοτικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Άμεσο επακόλουθο, μεταξύ άλλων, θα ήταν: (α) η κατάργηση των αποκεντρωμένων διοικήσεων, και (β) η ανάθεση του ελέγχου νομιμότητας των πράξεων της δημοτικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης σε ανεξάρτητη υπηρεσία που θα διέθετε εξειδικευμένα στελέχη.

Αντ’ αυτών: (α) βαφτίστηκε επιτελική διακυβέρνηση η δημιουργία μιας υπερσυγκεντρωτικής δομής γύρω από τον πρωθυπουργό, χωρίς μάλιστα τα αναγκαία θεσμικά αντίβαρα, και (β) οι αποκεντρωμένες διοικήσεις όχι μόνο διατηρούνται αλλά και ενδυναμώνονται, με την κυβέρνηση να επιστρέφει μάλιστα στον διορισμό γραμματέων ως επικεφαλής τους, δηλαδή μετακλητών υπαλλήλων που θα αποτελούν το μακρύ της χέρι. Και αυτό λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Κοντολογίς, από το επιτελικό κράτος στο κομματικό κράτος.