ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

"Ζωή χαρισάμενη" στην Παλιά Ηλεκτρική

Το έργο "Ζωή χαρισάμενη" σε κείμενο και σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου και με την Αγγελική Λεμονή στον πρωταγωνιστικό ρόλο ανεβαίνει στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής, για τρεις παραστάσεις
"Ζωή χαρισάμενη" στην Παλιά Ηλεκτρική

Οι παραστάσεις θα δοθούν την Παρασκευή 11 στις 21:00, το Σάββατο 12 στις 21:00 και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 20:00.

Η Ζωή, η ηρωίδα του έργου, πέρασε «Διά Πυρ(αι)ός και σιδήρου» από τη μέρα που τη βρήκαν νεογέννητη σαν «πεταμένο σκ…» στο κατώφλι κάποιου χωριάτικου σπιτιού.

Πότε από δω, πότε από κει κατέληξε, πάμφτωχη κι αγράμματη, παραδουλεύτρα σε οίκο ανοχής. Αστεφάνωτη και με παιδιά νόθα έζησε μια «Ζωή…χαρισάμενη» ανάμεσα σε πόρνες, σωματέμπορους, μαυραγορίτες, προδότες και μ’ όλα τ’ αποβράσματα της κοινωνίας. Γνώρισε τη δικτατορία του Μεταξά, τον πόλεμο, την κατοχή, τον εμφύλιο σπαραγμό και όλη τη ζοφερή μετεμφυλιακή περίοδο.

Σε μια Ελλάδα εξαθλιωμένη πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά, κατόρθωσε με το παντοδύναμο μητρικό της ένστικτο να μεγαλώσει και να αποκαταστήσει μόνη τα παιδιά της. Εχοντας έμφυτο το αίσθημα της αυταπάρνησης, της γενναιοψυχίας και του αυτοσαρκασμού βγήκε νικήτρια στη ζωή και τελικά αναδεικνύεται πρόσωπο ιερό, σεβαστό, όπως τόσες και τόσες γυναίκες που βίωσαν κι αυτές μια «Ζωή … χαρισάμενη!».

Ο Κώστας Τσιάνος απέσπασε για το έργο αυτό στην απονομή Θεατρικών Βραβείων της Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων – Κορφιάτικα Βραβεία - 2017, που δόθηκαν στο Θέατρο Βέμπο, το 1ο Βραβείο Καλύτερου Θεατρικού Εργου της χρονιάς 2017 και επίσης τιμήθηκε με το έπαθλο «Αλέξης Μινωτής» για όλη τη θεατρική του πορεία.

Ενθουσιώδεις κριτικές απέσπασε και η ερμηνεία της Αγγελικής Λεμονή, καθώς της απονεμήθηκε το 1ο Βραβείο Ερμηνείας Γυναικείου Ρόλου, για το ίδιο έργο.  

«Πρόκειται για μοναδικό φαινόμενο εκφραστικής υποκριτικής. Καμιά άλλη ηθοποιός δεν θα μπορούσε να παίξει αυτόν τον γιγαντιαίο ρόλο, να σηκώσει στους ώμους της έναν συγγραφικό άτλαντα, εκτός από την Αγγελική Λεμονή», ανέφερε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.  

«Εξαιρετικό το κείμενο που έγραψε ο Κώστας Τσιάνος κι έξοχος ο τρόπος που το ανέβασε. Η σκηνή που η ηρωίδα του πηγαίνει το νυφικό της πέπλο αγκαλιά στο κρεβάτι είναι σπουδαία», επεσήμανε ο Βασίλης Μπουζιώτης.

Παρουσιάστηκε το 2017 σε παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας με πολύ μεγάλη επιτυχία τόσο στη Λάρισα, όπου έκανε συνεχή sold out, όσο και στην Αθήνα και στα Χανιά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: 

Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Κώστας Τσιάνος 
Σκηνικό: Το σχεδίασε ο Κώστας Τσιάνος, το κατασκεύασε ο Χρήστος Καράκης, το ζωγράφισε ο Γιάννης Πέτρου.
Φωτισμοί: Μάκης Παπατριανταφύλλου
Επιμέλεια κοστουμιών: Νικολέτα Καΐση
Ηχος: Νίκος Γεωργάκης
Φωτογραφίες: Βασίλης Αγγλόπουλος

Εισιτήρια:

Γενική είσοδος 14€,

Φοιτητικό, μαθητικό, ανέργων: 12€

Προπώληση: Viva.gr

Πληροφορίες τηλ.: 6937517698.

Πιο διαβασμένα