ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση ΤΕΕ - ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας - Αντίθετοι στην μονάδα LNG

Συνάντηση ΤΕΕ - ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας - Αντίθετοι στην μονάδα LNG

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Κίνημα Αλλαγής Μαγνησίας με το Περιφερειακό τμήμα Μαγνησίας του Τ.Ε.Ε. Στη συνάντηση το ΤΕΕ Μαγνησίας εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Καπούλα Αθανασία (Νάνσυ) και τον υπεύθυνο γραφείου Τύπου Χορταργιά Δημήτρη, ενώ η Ν.Ε. Μαγνησίας από τον Γραμματέα Πολίτη Νικόλαο, την Αναπληρώτρια Γραμματέα Βακουφτσή Κερασίνα (Σούλα), το μέλος Σκοπελίτη Νικόλαο, καθώς και το μέλος της ΝΕ αλλά και ΚΠΕ Πρίγκου Σταματία.

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τους Μηχανικούς συνολικά και την αναπτυξιακή δράση του ΤΕΕ. Στο πλαίσιο που αφορά την περιοχή της Μαγνησίας το θέμα της πολυπλοκότητας του αδειδοτικού καθεστώτος, λόγω του Προεδρικού Διατάγματος Πηλίου αποτελεί μία ιδιαιτερότητα καθώς αφορά μόνο τη περιοχή μας. Η ακύρωση των ορίων των οικισμών και η εκ νέου οριοθέτησή τους, όπως και η απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να οικοδομηθεί παραμόνο ένα κτίσμα σε κάθε ιδιοκτησία (καταργώντας ουσιαστικά τη δυνατότητα να υπάρχουν κάθετες ή οριζόντιες ιδιοκτησίες σε οικόπεδα εντός των οικισμών του Πηλίου) έχει δημιουργήσει πολλαπλά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες της Μαγνησίας, πολλοί από τους οποίους είναι μόνιμοι κάτοικοι αυτών των οικισμών. Οι καθυστερήσεις αλλά και οι δυσκολίες που προκύπτουν στην οικοδόμηση οικημάτων ή επαγγεμαλματικών τουριστικών χώρων φέρνουν την περιοχή σε μειονεκτική θέση. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα που αναφέραμε για την ταλαιπωρία που υφίστανται όσοι κάτοικοι οικισμών του Πηλίου έπαθαν ζημιές στις πλημμύρες του 2019 και δεν μπορούν να εκδόσουν άδειες ανέγερσης των σπιτιών τους. Κάποιες φορές πρέπει να ερμηνεύεται ο νόμος με την ουσία του και όχι να ακολουθείται κατά γράμμα.

Ένα ακόμη σκέλος της συζήτησης μας ήταν και η χωροθέτηση του τερματικού σταθμού FSRU για το LNG. Το ΤΕΕ Μαγνησίας ανήκει στους επιστημονικούς φορείς που ασχολείται με το θέμα και παράλληλα βρέθηκε και στη συνάντηση με την εταιρεία που επιθυμεί να εγκαταστήσει την πλατφόρμα. Η θέση μας συγκλίνει με αυτή του ΤΕΕ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να επιτραπεί η χωροθέτηση αυτή εντός του κλειστού κόλπου του Παγασητικού. Περιβαλλοντικά και τουριστικά είναι μία αρνητική εξέλιξη για τον επιβαρυμένο τόπο μας. Τα θέματα ασφαλείας που ανακύπτουν, επίσης συνεπικουρούν στην αρνητική μας θέση. Αλλά το πολιτικό ζήτημα που προκύπτει είναι πως η χωροθέτηση αυτή έχει τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και της παράταξης της ΝΔ, η οποία στο βωμό των ενεργειακών συμφερόντων απαξιώνει έναν ολόκληρο νομό. Η Μαγνησία πρέπει σύσσωμη να αντιδράσει σε αυτό και να απαιτήσει τη συμμετοχή τοπικών φορέων στη γνωμοδότηση του έργου αυτού. Η απόφαση για τον τόπο μας δεν πρέπει να παρθεί σε ένα κλειστό γραφείο της Αθήνας, αλλά μετά από διαβούλευση και σωστή κατάθεση όλων των απαραίτητων αποδεικτικών σε τοπικούς γνωμοδοτικούς φορείς.

Η συμμετοχή του κόσμου της Μαγνησίας σε αυτό είναι επιβεβλημένη.