ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Επίδομα παιδιού: Πότε θα καταβληθεί η μιάμιση δόση - Ποιοι θα πάρουν μπόνους

Επίδομα παιδιού: Πότε θα καταβληθεί η μιάμιση δόση - Ποιοι θα πάρουν μπόνους

Εκτός επιδόματος παιδιού 24.617 οικογένειες - Ποιοι δικαιούνται το επίδομα του ΟΠΕΚΑ

Σε 828.828 οικογένειες καταβάλλεται φέτος το επίδομα παιδιού και το εγγυημένο εισόδημα σε 225.669 δικαιούχους, , σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ο ΟΠΕΚΑ (Οκτώβριος 2022).  
 
Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού και εγγυημένου εισοδήματος του ΟΠΕΚΑ, είναι λιγότεροι φέτος, καθώς εμφανίστηκαν να διαθέτουν υψηλότερα εισοδήματα από αυτά που δήλωσαν πέρυσι.  Τον Οκτώβριο του 2021 επίδομα παιδιού έπαιρναν 853.445 οικογένειες και εγγυημένο εισόδημα 230.609 άτομα.

Σε σύγκριση με πέρυσι, φέτος έχουν βγει εκτός επιδόματος παιδιού 24.617 οικογένειες και 4.940 άτομα από το εγγυημένο εισόδημα.

Οι λόγοι που οι συνολικά 29.557 δικαιούχοι έχασαν τα επιδόματα είναι δύο:

Αφενός επειδή στις φετινές τους φορολογικές δηλώσεις εμφάνισαν αυξημένα πραγματικά εισοδήματα λόγω επιστροφής στην εργασία τους με υψηλότερους μισθούς από τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, που λόγω της πανδημίας «δήλωσαν» ως εισόδημα πέρυσι.

Αφετέρου διότι με την άρση των έκτακτων μέτρων της πανδημίας ξεπάγωσαν τα τεκμήρια φορολόγησης που είχαν ανασταλεί το 2021 για τους πληττόμενους από την πανδημία, με αποτέλεσμα στις φετινές φορολογικές δηλώσεις χιλιάδες δικαιούχοι να φορολογηθούν βάσει τεκμαρτού εισοδήματος υψηλότερου του πραγματικού.

Σημειώνεται πως όσοι βγήκαν εκτός επιδομάτων μένουν εκτός και των επιταγών ακρίβειας που θα καταβάλει η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο.

Οι 828.828 δικαιούχοι επιδόματος παιδιού θα πληρωθούν το τακτικό επίδομα 5ου διμήνου 2022 στο τέλος Νοεμβρίου και την επιταγή με ενάμισι επιπλέον επίδομα παιδιού πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ οι 225.669 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος θα πάρουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο, μια τακτική και ένα έξτρα εγγυημένο εισόδημα.

Η μιάμιση δόση του επιδόματος παιδιού ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

πηγή: alfavita.gr

Πιο διαβασμένα