ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών 8% για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Από την 1η Ιανουαρίου 2023 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αυξήσεις άνω του 8% στις εισφορές τους, καθώς προχωρεί η αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών βάσει του πληθωρισμού, παρά τα αιτήματα για προσωρινό πάγωμα της σχετικής πρόβλεψης λόγω της ενεργειακής κρίσης
Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών 8% για τους ελεύθερους επαγγελματίες
INTIME

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία από 1/1/2023 έως 31/12/2024 όλες οι ασφαλιστικές κατηγορίες που είναι πλέον σταθερού ποσού για κύρια και επικουρική ασφάλιση «προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους».

Οπως προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός εφέτος θα είναι της τάξεως του 8,8% και αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με αντίστοιχες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές τους. 

Αυτό σημαίνει ότι ένας ασφαλισμένος, ο οποίος έχει επιλέξει την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, θα πρέπει το 2023 να πληρώνει μηνιαίως για κύρια σύνταξη 167,4 ευρώ από 155 ευρώ φέτος. Στη δεύτερη κατηγορία το ποσό αυξάνεται από τα 186 ευρώ στα 202,36 ευρώ. Στην τρίτη κατηγορία ο ασφαλισμένος για εισφορές κύριας σύνταξης θα πληρώνει 256,78 ευρώ, από 236 ευρώ που καταβάλλει σήμερα, ενώ οι ασφαλισμένοι στην τέταρτη και την πέμπτη κατηγορία θα πληρώνουν 401 ευρώ και 544 ευρώ από 369 και 500 ευρώ αντίστοιχα.

Αναπροσαρμογή θα υπάρξει και για τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης. Για την πρώτη κατηγορία των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ επικουρικής ασφάλισης αυξάνεται στα 42,43 ευρώ από 39 ευρώ, στη δεύτερη στα 51,1 ευρώ από 47 ευρώ και στην τρίτη και τελευταία κατηγορία το ποσό αυξάνεται στα 61 ευρώ από τα 56 ευρώ σήμερα.

πηγή: newsbomb.gr

 

 

 

Πιο διαβασμένα