ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σήμερα η παρατήρηση της έκλειψης του Ηλίου σε Βόλο και Σούρπη

Σήμερα η παρατήρηση της έκλειψης του Ηλίου σε Βόλο και Σούρπη

Σήμερα Τρίτη, 25η Οκτωβρίου 2022 και ώρα 1 μ.μ. θα γίνει παρατήρηση της μερικής έκλειψης του Ήλιου στην παραλία του Βόλου από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας, η οποία θα στήσει τα τηλεσκόπιά της στο παραλιακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Αργοναυτών και Φιλελλήνων – δίπλα στο άγαλμα της Ελευθερίας), για να την παρατηρήσουν και όσοι Βολιώτες επιθυμούν.

Θα υπάρχει ακόμη και περιορισμένος αριθμός ειδικών γυαλιών παρατήρησης απ’ ευθείας του Ήλιου που θα διατίθενται για λίγο στους επισκέπτες. Μάλιστα, θα γίνει και προβολή του φαινομένου σε κατάλληλη οθόνη για να την παρακολουθήσει πολύς κόσμος.

Στην Ελλάδα η έκλειψη θα αρχίσει στις 12:36 μμ., η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου (37,8%) θα συμβεί στις 1:43 μ.μ. και το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 2:51 μ.μ.

Προσοχή! Ποτέ δεν πρέπει να κοιτάμε χωρίς ειδικά γυαλιά έκλειψης, τον Ήλιο. Κινδυνεύουμε να τυφλωθούμε. Τα μαύρα γυαλιά ηλίου που φοράμε συνήθως, δεν λειτουργούν καθόλου σωστά!

Εξάλλου θα υπάρχει και παράλληλη εκδήλωση στην Σούρπη Μαγνησίας από τα Μέλη της Εταιρείας, που θα στήσουν τα τηλεσκόπιά τους σε ανάλογο χώρο, τόσο για τους κατοίκους του χωριού όσο και των άλλων γύρω χωριών, ακόμη και του Αλμυρού.

πηγή: ertnews.gr